Criză de combustibil în Rusia. Restricţii la exporturile de benzină şi motorină

Elena Marinescu 21/09/2023 | 17:49 Ştiri
Criză de combustibil în Rusia. Restricţii la exporturile de benzină şi motorină

Rusia a introdus restricţii temporare la exporturile de benzină şi motorină, pentru a stabiliza piaţa internă, a anunţat joi Guvernul de la Moscova. În context, Ministerul rus al Energiei a informat că va preveni exporturile „gri” neautorizate de carburanţi.

În ultimele luni, Rusia s-a confruntat cu o penurie de combustibili, iar preţurile au crescut, în contextul majorării cotaţiilor la ţiţei pe plan global şi al deprecierii rublei. De mult timp, politica Guvernului de la Moscova este de a plafona preţurile cu amănuntul la combustibili, în încercarea de la le reduce în linie cu inflaţia oficială.

„Restricţiile temporare vor ajuta la saturarea pieţei combustibililor şi la reducerea preţurilor pentru consumatori”, au anunţat autorităţile ruse. „Anterior, pentru stabilizarea situaţiei pe piaţa combustibililor, Guvernul a majorat volumele de benzină şi motorină care pot fi vândute. A fost instituită monitorizarea zilnică a achiziţiilor pentru necesităţile din agricultură, care va determina ajustări prompte ale volumelor”, a indicat Guvernul de la Moscova.

Efecte directe asupra recoltării de toamnă

Ministrul rus al Agriculturii, Dmitry Patrushev, a declarat luna aceasta că penuria de combustibili ameninţă să perturbe recoltarea de toamnă şi însămânţarea, şi a cerut suspendarea exporturilor de produse petroliere.

Rusia, unul dintre cei mai mari producători globali de petrol, se confruntă cu o penurie de combustibili, esenţiali pentru recoltare în anumite părţi din grânarul sudic, iar situaţia s-ar putea înrăutăţi în următoarele luni, conform surselor de pe piaţă, citate de Reuters, potrivit Agerpres.

Traderii spun că piaţa carburanţilor este afectată de o combinaţie de factori, inclusiv lucrări de mentenanţă la rafinării, blocaje pe calea ferată şi deprecierea rublei, care stimulează exporturile de produse petroliere.

Oficialii de la Moscova au încercat în ultimele luni să rezolve deficitul de benzină şi motorină, analizând reducerea exporturilor ca o decizie de ultimă instanţă pentru a preveni o criză serioasă a combustibililor, care ar putea fi incomodă pentru Kremlin, în perspectiva alegerilor prezidenţiale din martie.