Creșterea ROBOR pune presiuni pe piața rezidențială: numărul de tranzacții cu case sau apartamente a scăzut

Andreea Neferu 31/07/2018 | 13:07 Ştiri
Creșterea ROBOR pune presiuni pe piața rezidențială: numărul de tranzacții cu case sau apartamente a scăzut

Prețurile medii solicitate pentru locuințele disponibile spre vânzare în România s-au majorat, în al doilea trimestru cu 1,4% față de cele trei luni anterioare, avans similar cu cel consemnat în primul trimestru din 2018).  Totuși, ritmul cu care se majorează prețurile s-a diminuat puternic: așteptările actuale ale proprietarilor sunt cu 4,7% mai ridicate față de aceeași perioadă a anului trecut, în condițiile în care, în trimestrul al doilea din 2017, avansul anual al prețurilor ajungea la 13%, potrivit platformei imobiliare.ro

„Începând din a doua jumătate a anului trecut, ritmul de creștere a prețurilor proprietăților rezidențiale a încetinit din cauza volatilității cererii pe segmentul Prima Casă, din cauza scăderii ofertei de proprietăți existente, precum și numărului insuficient de locuințe nou-construite,” spune Adrian Erimescu, CEO al imobiliare.ro.

Cererea pentru proprietăți rezidențiale a avut o evoluție anuală descendentă. Astfel, față de perioada similară din 2017, a existat un declin de 5% la nivelul marilor centre regionale ale țării – în condițiile în care doar trei dintre acestea au consemnat, de fapt, scăderi, respectiv Constanța (-15%), București (-8%) și Brașov (-4%). Dacă anul trecut mulți români s-au grăbit să acceseze un credit Prima Casă din pricina fondurilor limitate, în al doilea trimestru din 2018 lucrurile s-au mai potolit pe fondul creșterii susținute a indicelui ROBOR, unii dintre potențialii cumpărători preferând chiar să-și amâne decizia de achiziție.

„Pentru prima dată în ultimii trei ani, am înregistrat o scădere a cererii în marile orașe: în comparație cu anul trecut au fost cu 5% mai puțini potențiali cumpărători. În trimestrul al doilea din 2018 a avut loc și un ușor recul al vânzărilor. Presiunile evidențiate mai sus au dus la o scădere anuală cu 1,3% a numărului de tranzacții, care au ajuns la 151.481. Pe fondul unei evoluții modeste a economiei în prima parte a acestui an, așteptarea pentru a doua jumătate din 2018 este că la nivel național vor avea loc mai puține tranzacții, în contextul stagnării creșterii prețurilor”, spune Dorel Niță, head of data and research în cadrul Imobiliare.ro și Project Manager al AnalizeImobiliare.ro.

A debutat în presa scrisă în urmă cu opt ani. În 2013, a absolvit cursurile programului de pregătire intensivă în jurnalism „Economic and Political Reporting from Southeast Europe”, organizat la Londra și la Berlin de agenția de presă Reuters, iar în 2015 a participat la cursurile școlii de vară Online and Multimedia Journalism, organizată de Deutsche Journalistenschule la Munchen. În 2013, a câștigat premiul „Florin Petria” pentru jurnalism economic, iar în 2015 a fost unul dintre laureații concursului Tânărul Jurnalist al Anului, secțiunea Economie. Anterior, Andreea a lucrat la Ziarul Financiar. În prezent, la NewMoney, Andreea acoperă din punct de vedere editorial domeniile construcții și imobiliare.