Creşterea economiei SUA a încetinit, pe fondul majorării dobânzilor

Elena Marinescu 27/04/2023 | 18:25 Ştiri
Creşterea economiei SUA a încetinit, pe fondul majorării dobânzilor

Ritmul de creştere a economiei americane a încetinit peste aşteptări în primul trimestru al acestui an, în condiţiile în care dobânzile mai mari au afectat piaţa imobiliară şi investiţiile companiilor, deşi consumul gospodăriilor s-a menţinut la un nivel solid, a anunţat joi Departamentul american al Comerţului.

Produsul Intern Brut al celei mai mari economii a lumii a înregistrat un avans de 1,1% în perioada ianuarie-martie, după o creştere de 2,6% în ultimele trei luni ale anului trecut şi un avans de 3,2% în perioada iulie-septembrie 2022. Datele oficiale sunt sub aşteptările analiştilor, care mizau pe o creştere economică de 2% în primul trimestru, informează AFP, potrivit Agerpres.

„Creşterea PIB-ului reflectă o majorare a cheltuielilor de consum, a cheltuielilor publice şi a exporturilor, care au compensat scăderea investiţiilor private şi a pieţei imobiliare”, se arată în comunicatul de presă al Departamentului american al Comerţului.

În primele trei luni ale acestui an, cheltuielile de consum, responsabile pentru aproximativ două treimi din activitatea economică SUA, au rămas la un nivel solid, înregistrând un avans de 3,7% în ritm anual, cea mai puternică creştere trimestrială din ultimii doi ani.

În schimb, investiţiile companiilor în echipamente au înregistrat cea mai mare scădere de la debutul pandemiei în timp ce scăderea investiţiilor în stocurile private a şters 2,26 puncte procentuale din PIB în primul trimestru. Multe companii americane şi-au revizuit planurile de investiţii în contextul înăspririi condiţiilor de creditare şi al îngrijorărilor cu privire la recesiune. Similar, investiţiile în clădiri rezidenţiale au afectat creşterea economică pentru al optulea trimestru consecutiv, o dovadă a pagubelor provocate pieţei imobiliare de creşterea ratelor la creditele ipotecare.

Încetinirea economiei americane este o consecinţă a campaniei agresive de majorare a dobânzilor demarată de Rezerva Federală pentru a controla inflaţia, în ultimul an Fed majorând de nouă ori dobânda de politică monetară, în ceea ce a fost cel mai agresiv ciclu de majorare a costului creditului de după 1980. Analiştii se aşteaptă ca Fed să decidă săptămâna următoare o nouă majorare de dobândă cu 25 de puncte de bază, aceasta urmând să fie ultima majorare din ciclul actual.

Publicarea, vineri, a datelor oficiale privind indicele preţurilor de consum, indicatorul urmărit cu atenţie de Fed, ar urma să dea un indiciu cu privire la direcţia în care se va îndrepta decizia Băncii centrale a SUA.