Coreea de Nord: dictatorul Kim Jong-Un cochetează cu capitalismul din Sud și face primii pași către unificare

Sebastian Popescu 06/03/2018 | 13:38 Ştiri
Coreea de Nord: dictatorul Kim Jong-Un cochetează cu capitalismul din Sud și face primii pași către unificare

Liderul nord-coreean, Kim Jong-Un, a ajuns, marți, la un acord „satisfăcător” cu delegația de înalți oficiali de la Seul, în urma căruia a declarat că vrea să „scrie o nouă istorie a reunificării” Nord-Sud, potrivit agenției de presă de stat din Coreea de Nord (KCNA).

Aceasta a fost prima întâlnire pe care Kim Jong-Un a avut-o cu oficiali de la Seul, de când a preluat puterea în 2011. Delegația sud-coreeană a mers la Phenian pentru a stabili termenii unei întâlniri istorice între liderii celor două state.

„Auzind intenţia preşedintelui Moon Jae-in de a trimite un convoi special din partea Sudului, el (Kim Jong-Un, n.r.) a auzit mai multe opinii şi a făcut un acord satisfăcător”, a notează KCNA.

Vizita delegației sud-coreene va dura două zile și este de așteptat ca în acest timp cele două părți să ajungă la un acord de reluare a negocierilor dintre SUA și Coreea de Nord cu privire la programul nuclear. 

„Am de gând să susțin discuții aprofundate cu privire la diferite modalități de a continua discuțiile dintre nu doar Sudul și Nordul, ci și Nordul și Statele Unite și comunitatea internațională”, a spus Chung Eui-Yong directorul de securitate naţională din Coreea de Sud.

Primul pas către îmbunătățirea relațiilor dintre cele două Corei a avut loc în luna februarie, când cele două state au participat sub același steag la Jocurile Olimpice de iarnă, ce au avut loc chiar în Coreea de Sud.

FOTO: Mediafax