Convorbire telefonică Iohannis-Zelenski. Şeful statului a reiterat sprijinul ferm al României pentru Ucraina

Elena Marinescu 09/01/2024 | 18:55 Ştiri
Convorbire telefonică Iohannis-Zelenski. Şeful statului a reiterat sprijinul ferm al României pentru Ucraina

Preşedintele Klaus Iohannis a discutat telefonic cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski despre situaţia de securitate din Ucraina şi din regiune, în special la Marea Neagră.

Cu această ocazie, şeful statului român l-a asigurat pe preşedintele Volodimir Zelenski de continuarea sprijinului ferm al României pentru Ucraina, transmite Administraţia Prezidenţială.

La rândul său, liderul ucrainean a precizat că, în discuţia cu Iohannis, a subliniat immportanţa cooperării în continuare pentru a întâri scutul aerian al Ucrainei.

Zelenski mulţumeşte României pentru sprijin

„Am vorbit cu Klaus Iohannis pentru a reafirma parteneriatul strategic ucraineno-român puternic. Exporturile lunare ale Ucrainei prin România au crescut de la două la trei milioane de tone şi am discutat despre modalităţi de creştere a lăţimii de bandă la trecerea frontierei pentru a atinge ţinta de patru milioane de tone.

Mulţumesc României pentru sprijinirea deciziei de a deschide discuţiile de aderare a Ucrainei la UE şi pentru disponibilitatea sa de a împărtăşi experienţa pozitivă de integrare în UE cu Ucraina”, a scris Volodimir Zelenski, marţi pe Instagram.

Preşedintele ucrainean a adăugat că l-a informat pe Klaus Iohannis „despre teroarea aeriană continuă a Rusiei şi am subliniat importanţa cooperării în continuare cu partenerii pentru a întări scutul aerian al Ucrainei”.

„De asemenea, am discutat despre cooperarea bilaterală, inclusiv despre programul ucrainean de pregătire a piloţilor F-16. Am convenit să începem să lucrăm la garanţii bilaterale de securitate bazate pe Declaraţia G7 de la Vilnius”, a completat Zelenski.

Dezvoltarea Parteneriatui Strategic româno-ucrainean

Cei doi lideri au discutat şi despre dezvoltarea relaţiei bilaterale şi priorităţile în acest sens pentru anul 2024, în special proiectele transfrontaliere de interes reciproc şi dorinţa comună de a avansa substanţial în procesul de stabilire a unui Parteneriat Strategic între cele două ţări, conform deciziilor luate cu prilejul recentei vizite a preşedintelui Zelenski la Bucureşti, în octombrie 2023, şi conform Declaraţiei Comune semnate atunci de cei doi şefi de stat.

În acest context, Preşedintele României a salutat progresele referitoare la recunoaşterea de către Ucraina a inexistenţei aşa-zisei „limbi moldoveneşti”, ca urmare a celor convenite de cei doi preşedinţi în octombrie 2023, şi a subliniat importanţa respectării drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale şi a continuării unui dialog bilateral constructiv, transparent şi principial între cele două ţări pe toate dosarele de interes reciproc.

Cei doi oficiali au mai discutat despre parcursul euroatlantic al Ucrainei şi despre priorităţile la nivel aliat din acest an, precum şi despre continuarea sprijinului relevant pentru Ucraina, inclusiv în contextul pregătirii summitului NATO de la Washington.

Sursa foto: zelenskyy_official Instagram