Constantin Stroe, o viață pentru industria românească de automobile

Florel Manu 19/12/2016 | 11:16 Ştiri
Constantin Stroe, o viață pentru industria românească de automobile

Susținător activ al industriei românești de automobile, Constantin Stroe a murit sâmbătă, 17 decembrie, la spitalul Bagdasar Arseni, unde era internat încă din 28 noiembrie.

„Automobilul de azi a devenit un loc de concentrare a numeroase domenii ale ştiinţei şi tehnicii actuale. În principiu, dar cu totul alte date, aşa era şi acum aproape o jumătate de secol , în 1968, când la Piteşti a început fabricarea Daciei 1100”, declara Constantin Stroe într-un ultim interviu acordat revistei Știință și Tehnică.

Numele lui Constantin Stroe este legat de istoria uzinei Dacia, unde a lucrat timp de 48 de ani, de la apariția primului model, Dacia 110, până la primele schimbări semnificative în businessul uzinei, care a trecut de la un model învechit și depășit tehnic la noua generație de mașini care au redefinit brandul Dacia.

„A fost unul dintre martorii naşterii şi creşterii uzinei Dacia la Mioveni, acolo unde a parcurs conştiincios toate etapele carierei profesionale până la rolul de director general al uzinei. Lui Constantin Stroe i se datorează, în bună parte, salvarea mărcii Dacia, după anii ’90”, se arată într-un comunicat transmis de grupul Dacia-Renault.

Constantin Stroe s-a născut pe 24 martie 1942 la Hulubeşti, Dâmboviţa. După ce a absolvit Universitatea Politehnica Bucureşti, Facultatea Tehnologia Construcţiilor de Maşini, în anul 1967, s-a angajat ca inginer la uzina Mecanică Teleajăn. Un an mai târziu se alătura proaspăt înfiinţatei Întreprinderi de Autoturisme Piteşti, unde a fost pe rând, inginer, şef de secţie şi inginer șef de fabrică. În anul 1982 devenea director Tehnic al Centralei Industriale de Autoturisme Piteşti, iar în 1989 a preluat responsabilităţile de director al Întreprinderii de Autoturisme Timişoara.

Timp de 12 ani, din februarie 1990 până în septembrie 2002, a condus destinele mărcii argeşene, din poziţia de director general al Automobile Dacia. În paralel, a reprezentat industria românească de profil, ca preşedinte, apoi director general al ACAROM, membru în Consiliul Director al Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Automobile din România (APIA) şi membru in comitetul Asociatiei Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA).

Constantin Stroe a fost vice-preşedinte al Consiliilor de Administraţie Automobile Dacia şi Renault Technologie Roumanie. A patentat 3 invenţii recunoscute oficial şi aplicate, precum şi 7 inovaţii aplicate, transmite grupul Dacia–Renault.

 


FOTO: Mediafax

Cu o experiență de peste 20 de ani în presa românească, Florel Manu a debutat la Radio PRO FM, după care și-a continuat activitatea la mai multe trusturi media precum PRO TV, Antena1 și Antena3, Adevărul, The Money Channel. Acoperă domeniile retail, real estate și turism.