Consiliul Federaţiei Ruse a stabilit data alegerilor prezidenţiale din 2014. Va candida sau nu din nou Putin?

Elena Marinescu 07/12/2023 | 10:51 Ştiri
Consiliul Federaţiei Ruse a stabilit data alegerilor prezidenţiale din 2014. Va candida sau nu din nou Putin?

Consiliul Federaţiei, camera superioară a parlamentului rus, a stabilit joi data alegerilor prezidenţiale din Federaţia Rusă pentru 17 martie 2024, în cadrul unei şedinţe transmise în direct de televiziunea publică rusă.

Decizia a fost adoptată cu unanimitate, primind 162 de voturi, informează AFP şi Reuters, potrivit Agerpres. ”Prin această decizie lansăm practic începutul campaniei prezidenţiale”, a reacţionat preşedinta Consiliului Federaţiei, Valentina Matvienko. Aceasta a adăugat că pentru prima dată vor lua parte la vot locuitorii unor părţi anexate ilegal de Rusia din regiunile ucrainene Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson.

Va candida sau nu din nou Putin?

În urma acestei hotărâri, este de aşteptat un anunţ al preşedintelui Vladimir Putin că va candida pentru un nou mandat de şase ani. În vârstă de 71 de ani, Putin a deţinut funcţia de preşedinte sau pe cea de prim-ministru începând cu ultima zi din 1999, când Boris Elţîn a demisionat.

Liderul actual de la Kremlin nu are un rival care să reprezinte o provocare reală în alegeri. Cel mai cunoscut opozant politic rus, Aleksei Navalnîi, se află într-o colonie penitenciară pentru executarea unei pedepse de peste 30 de ani de închisoare.