„Comunicarea defectuoasă” – concluzia anchetei Ministerului Sănătăţii la Spitalul Sf. Pantelimon

Elena Marinescu 17/04/2024 | 17:58 Ştiri
„Comunicarea defectuoasă” – concluzia anchetei Ministerului Sănătăţii la Spitalul Sf. Pantelimon

Corpul de Control al ministrului Sănătăţii a transmis concluzii preliminare după controlul de la Spitalul Sf. Pantelimon, unde s-au făcut acuzaţii referitoare la mai multe decese cauzate de administrarea defectuoasă a unui medicament în Secţia ATI, precizând că verificările au vizat doar activitatea administrativă a unităţii. ”Sesizările au la bază o comunicare defectuoasă”, au transmis reprezentanţii Ministerului Sănătăţii.

Ministerul Sănătăţii a transmis concluzii ale Raportului Corpului de Control al Ministrului Sănătăţii la Spitalul Clinic de Urgenţă Sf. Pantelimon Bucureşti.

”Sesizările formulate de către angajaţii spitalului au la bază o comunicare defectuoasă între conducerea unităţii şi persoanele în cauză. Sesizările vizau imixtiuni în activitatea de control a directorului de îngrijiri şi presupuse acţiuni de hărţuire exercitate asupra unui medic din cadrul secţiei ATI.

La nivelul spitalului a fost constituită o comisie internă care a efectuat cercetări din punct de vedere administrativ în urma sesizării întocmite de directorul de îngrijiri medicale, precum şi a informaţiilor apărute în mass-media.

În data de 17 aprilie 2024, a fost întocmit raportul final al comisiei interne de analiză care conţine concluzii şi recomandări, fără a se suprapune anchetei penale derulate la nivelul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti”, se arată în comunicat.

Documentul citat se mai referă la afirmaţii din spaţiul public referitoare la aparatul RMN din secţia de radiologie. „Verificările efectuate au stabilit că în luna decembrie 2021 a fost instalat un aparat IRM Philips în laboratorul de radiologie al spitalului.

În vederea verificării antenelor IRM şi pentru stabilirea protocoalelor de examinare, în luna martie 2022, medicul şef al laboratorului de radiologie a informat în scris conducerea spitalului şi a depus la secretariatul unităţii un protocol intitulat “Protocol voluntariat pentru testarea antenelor tip IRM şi stabilirea protocoalelor de examinare”.
Începerea ativităţii de testare a fost afişată la avizierul spitalului. Aşa cum rezultă din conţinutul protocolului mai sus menţionat, voluntarii nu au fost plătiţi şi nici nu au plătit pentru examinare”, a mai transmis Ministerul Sănătăţii. Sursa citată a precizat că, având acord scris, au fost folosiţi un număr de 96 de voluntari, nefiind eliberate în scris rezultate oficiale.

MS cere respectarea codurilor de conduită profesională

Comisia mai punctează în raport că spitalul, prin conducerea sa, „trebuie să depună de urgenţă toate eforturile legale pentru a controla acest gen de situaţie, situaţie ce este atât în detrimentul bolnavilor, cât şi a imaginii spitalului”.

„Trebuie reanalizate codurile de conduită profesională pentru toate categoriile de personal, modul de aplicare a acestora, stabilirea unui plan concret de îndreptare a situaţiei. Activitatea Spitalului Clinic de Urgenta „Sf. Pantelimon” depinde profesionalismul şi dăruirea cadrelor medicale. Activitatea medicală nu poate fi transformată într-o armă de luptă pentru rezolvarea unor conflicte personale”, conchide, în raport, Comisa internă de analiză a Spitalului „Sf. Pantelimon”.

Pe 11 aprilie managerul spitalului a fost informat, joi, în scris de către directorul de îngrijiri că există informaţii provenite de la un asistent medical, că în perioada 4-7 aprilie, în cadrul secţiei ATI ar fi decedat 20 de pacienţi printr-o administrare incorectă a unui medicament.

Colegiul Medicilor din Municipiul Bucureşti (CMMB) s-a autosesizat şi a demarat o cercetare coordonată de Departamentul de Jurisdicţie Profesională cu privire la situaţia semnalată la Spitalul Clinic de Urgenţă „Sfântul Pantelimon” din Bucureşti.