Comisia Europeană vrea să suspende funcţia TikTok Lite care recompensează timpul petrecut în faţa ecranului

Elena Marinescu 22/04/2024 | 19:44 Ştiri
Comisia Europeană vrea să suspende funcţia TikTok Lite care recompensează timpul petrecut în faţa ecranului

Comisia Europeană (CE) a deschis o anchetă împotriva noii aplicaţii TikTok Lite şi ameninţă să suspende – începând de joi – o funcţie a reţelei de socializare chinezeşti care recompensează timpul petrecut în faţa ecranului, care creşte riscul dependenţei.

CE consideră că acest mecanism reprezintă ”riscuri grave la adresa sănătăţii mentale a utilizatorilor”. Platforma nu a comunicat Bruxellesului, înainte de lansare, o evaluare a riscurilor, conform obligaţiilor prevăzute în cadrul noii legislaţii cu privire la serviciile digitale (DSA) relatează AFP, potrivit News.ro.

Programul Task and Reward

TikTok Lite este o aplicație nouă cu o funcționalitate destinată utilizatorilor cu vârsta de peste 18 de ani, denumită „Task and Reward Program”, care le permite utilizatorilor să câștige puncte în timp ce îndeplinesc anumite „sarcini” pe TikTok, cum ar fi vizionarea de videoclipuri, conținut care vizionează creatori, invitându-i pe prieteni să se alăture TikTok etc.

Aceste puncte pot fi schimbate cu recompense, cum ar fi voucherele Amazon, cardurile cadou prin intermediul monedelor PayPal sau TikTok care pot fi cheltuite pe creatorii de basculare. TikTok Lite a fost lansat în Franța și Spania în ultima lună.

În temeiul Actului legislativ privind serviciile digitale, platformele online foarte mari desemnate sunt obligate să prezinte un raport de evaluare a riscurilor, inclusiv măsuri de atenuare a oricăror riscuri sistemice potențiale, înainte de lansarea oricăror noi funcționalități care ar putea avea un impact critic asupra riscurilor lor sistemice.

În februarie 2024, Comisia a inițiat o primă procedură oficială împotriva TikTok pentru a evalua dacă este posibil ca TikTok să fi încălcat DSA în domenii legate de protecția minorilor, transparența publicității, accesul la date pentru cercetători, precum și gestionarea riscurilor legate de proiectarea care creează dependență și de conținutul dăunător. Ancheta este în curs, potrivit startupcafe.ro.

Alte două proceduri oficiale sunt în prezent deschise în temeiul Actului legislativ privind serviciile digitale: una împotriva platformei X (fosta Twitter) și una împotriva AliExpress.