Comisia Europeană aprobă o măsură de ajutor din partea României de 1,9 milioane euro pentru Tarom

Andrei Dumitru 02/05/2022 | 17:19 Ştiri
Comisia Europeană aprobă o măsură de ajutor din partea României de 1,9 milioane euro pentru Tarom

Comisia Europeană a constatat că o măsură de ajutor din partea României în valoare de 1,9 milioane euro, menită să sprijine compania TAROM, este în conformitate cu normele UE privind ajutoarele de stat, anunţă Comisia Europeană (CE).

Această măsură este menită să despăgubească operatorul aerian pentru daunele suferite pe 14 rute în perioada 1 iulie-31 decembrie 2020 din cauza pandemiei de coronavirus şi a restricţiilor de călătorie impuse de România şi de alte ţări pentru a limita răspândirea virusului.

Această despăgubire este urmarea unei alte măsuri de despăgubire a companiei aeriene pentru prejudiciul suferit între 16 martie şi 30 iunie 2020, pe care Comisia a aprobat-o la 2 octombrie 2020.

Din cauza restricţiilor impuse, TAROM a înregistrat o scădere semnificativă în ceea ce priveşte traficul şi rentabilitatea în perioada relevantă. În cadrul măsurii, ajutorul va lua forma unei injecţii de capital. Comisia a evaluat măsura în temeiul articolul 107 alineatul (2) litera (b) din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene (TFUE), care îi permite să aprobe măsurile de ajutor de stat acordate de statele membre pentru a despăgubi anumite întreprinderi sau sectoare pentru daunele cauzate direct de evenimente excepţionale, cum ar fi pandemia de coronavirus.

”Comisia a constatat că măsura preconizată de România va compensa pagubele care sunt direct legate de pandemia de coronavirus. Aceasta a constatat, de asemenea, că măsura este proporţională, întrucât compensaţia nu depăşeşte ceea ce este necesar pentru repararea prejudiciului”, precizează CE.

Pe această bază, Comisia a concluzionat că măsura pe care România intenţionează să o aplice este în conformitate cu normele UE privind ajutoarele de stat.

Versiunea neconfidenţială a deciziei va fi disponibilă cu numărul de caz SA.63360 în Registrul ajutoarelor de stat, pe site-ul web al Comisiei privind concurenţa, de îndată ce vor fi fost soluţionate eventualele probleme legate de confidenţialitate.