Cofondatorul WikiLeaks, Julian Assange, a fost arestat la Londra

NewMoney 11/04/2019 | 14:57 Ştiri
Cofondatorul WikiLeaks, Julian Assange, a fost arestat la Londra

Cofondatorul WikiLeaks, Julian Assange, a fost arestat, joi, în ambasada Ecuadorului de la Londra, unde se afla din 2012, după ce Guvernul de la Quito i-a retras azilul politic. Potrivit președintelui ecuadorian Lenin Moreno, Assange ar fi încălcat în mod repetat acordul cu privire la condiţiile azilului său. 

Quito a denunţat în faţa unui raportor ONU, difuzarea de către site-ul WikiLeaks şi pe reţelele de socializare Twitter şi Facebook a unor fotografii, înregistrări video şi conversaţii private ale preşedintelui ecuadorian.

Portalul inapapers.org denunţă, în plus, presupuse fapte de corupţie atribuite lui Moreno, care le-a respins şi a afirmat, fără să dea nume, că le cunoaşte originea, potrivit News.ro.

Poliții britanici au transmis că l-au arestat pe Assange după ce au fost „invitați în ambasadă de către ambasador, în urma retragerii azilului de către guvernul ecuadorian”.

Lenin Moreno a declarat că a primit o confirmare scrisă din partea guvernului britanic, care garantează că Assange nu va fi extrădat într-o țară în care ar putea fi supus torturii sau pedepsei cu moartea.

Assange se afla în ambasada Ecuadorului de șapte ani, pentru a evita extrădarea în Suedia, unde era acuzat de un presupus viol, un dosar clasat în 2017. El a rămas în continuare în ambasadă, în condițiile în care poliția britanică avea un mandat de arestare pentru încălcarea condiţiilor eliberării sale condiționate în dosarul suedez.

De asemenea, Assange se temea că va fi extrădat în Statele Unite, unde procurorii federali investighează WikiLeaks.

Susţinătorii fondatorului Wikileaks Julian Assange s-au adunat, vineri, în faţa ambasadei Ecuadorului, după ce organizaţia a informat că sursele sale din Ecuador au dezvăluit că el ar putea fi evacuat din clădire.

„Domnul Assange şi-a reiterat prea des încălcările acordului actual la care noi am ajuns cu el şi cu consilierul său juridic”, a declarat şeful statului într-un interviu acordat unor posturi locale la Guayaquil (sud-vest). (…) Asta nu înseamnă că nu poate vorbi liber, asta nu înseamnă că nu se poate exprima liber, asta înseamnă că nu poate minţi şi cu atât mai puţin pirata sau intercepta conturi sau telefoane private”, a declarat președintele ecuadorian săptămâna trecută.

Moreno a spus că a cerut Marii Britanii să garanteze că Assange nu va fi extrădat într-o țară în care se poate confrunta cu tortură sau cu pedeapsa cu moartea.

„Guvernul britanic a confirmat-o în scris, în conformitate cu propriile reguli”, a spus Moreno.


Foto: Hepta/Mediafax