Cine este Vlad Cosma și în ce constă scandalul dintre el și DNA Ploiești

NewMoney 14/02/2018 | 13:13 Ştiri
Cine este Vlad Cosma și în ce constă scandalul dintre el și DNA Ploiești

UPDATE: Miercuri seara, procurorul-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a ținut o conferință de presă maraton. „Eu am ieșit să vă spun că lucrăm legal și că nu falsificăm probe, n-am venit aici să-i răspund lui Vlad Cosma și altor inculpați”, spus Kovesi.

„Nu cred că acest atac este întâmplator, asistăm la un festival disperat al inculpaţilor, în care inculpaţii spun părţi de adevăr. Aici nu este vorba despre Kovesi  sau despre procurorul-şef al DNA. DNA nu este un om, este o instituţie şi cred în acest lucru. Acest atac nu este despre Kovesi, ci despre procurorii care şi-au făcut treaba şi vizează îngenuncherea poporului român”, a mai precizat șefa DNA.

Vlad Cosma este omul politic cel mai vocal, în această perioadă, în presa românească. Scandalul iscat între el și DNA Ploiești implică procurori, nume sonore din politică și afaceri, precum Victor Ponta sau Sebastian Ghiță, și naște suspiciuni asupra credibilității unor șefi ai Direcției Naționale Anticorupție.

Duminica trecută, în cadrul unei emisiuni difuzate la postul de televiziune Antena 3, Vlad Cosma a fost protagonistul unui filmuleț în care susținea că șefii DNA Ploiești ar fi fabricat și plantat, în urmă cu câțiva ani, probe în dosare ce priveau alegerile prezidențiale din 2014 și nume importante din politică și afaceri. Printre persoanele menționate de Vlad Cosma în înregistrări sunt Lucian Onea, procurorul-șef al DNA Ploiești, și Mircea Negulescu, procuror supendat și, ulterior, exclus din magistratură.

„Scopul acestui grup infracțional ogranizat era să inventeze dosare, în baza unor probe fabricate, unor importanți oameni politici și oameni de afaceri, pentru ca, în final, să obțină notorietate, celebritate, avansări în funcție, salarii și prime mărite la sfârșit de an”, spune Vlad Cosma, în destăinuirile publicate pe YouTube. Potrivit fostului deputat de Prahova, procurorii Negulescu și Onea, alături de doi polițiști judiciari „fabricau probe într-un dosar penal ce îi viza pe primul ministru, la vremea repsectivă, Victor Ponta, pe deputatul (de atunci, n.r.) Sebastian Ghiță și alegerile prezindențiale de la sfârșitul anului 2014”.

Ulterior, Vlad Cosma a postat pe YouTube înregistrări cu procurorii menționați în declarații. Fostul deputat a mai susținut că șeful DNA Ploiești, Lucian Onea, i-ar fi cerut să modifice documente și probe, folosite apoi în dosar.

Cine este Vlad Cosma

Vlad Cosma a fost așteptat, marți, la la sediul DNA Ploiești, pentru a fi audiat ca martor într-un dosar, însă nu a ajuns la întâlnirea cu procurorii, pentru că este plecat în vacanță. Într-o intervenție televizată, Cosma a precizat că va merge la DNA, săptămâna viitoare, și a mai lansat o acuzație gravă. Fostul deputat a susținut că un procuror de la Parchetul General i-ar fi cerut 260.000 de euro pentru a clasa un dosar care îl implica.

Vlad Cosma, deputat PSD din 2012 până în 2016, vine dintr-o familie de politicieni. Tatăl său, Mircea Cosma, a fost președintele Consiliului Județean Prahova, timp de 12 ani, iar sora sa mai mare, Andreea Cosma, este deputată PSD de Prahova și notar.

La doar 35 de ani, Vlad Cosma are mai multe afaceri prospere, dar și legături cu interlopi și politicieni, scrie Adevărul, care mai precizează că fostul deputat a profitat de ieșirea din politică, în 2012, a lui Adrian Năstate, și i-a luat acestuia locul în Parlament.

Familia Cosma este implicată în mai multe dosare penale, iar în cazul unora dintre acestea au fost deja pronunțate condamnări, arată Digi24. În primă instanță, Mircea Cosma a primit opt ani de închisoare, în timp ce Vlad Cosma a primit cinci ani. Andreea Cosma așteaptă, de asemenea, o sentință.

Reacția DNA

După acuzațiile de fabricare și plantare de probe pe care le-a făcut Vlad Cosma, procurorul-șef al DNA Ploiești, Lucian Onea, a susținut o conferință de presă, luni, prin care a negat acuzațiile.

Lucian Onea a mai afirmat că procurorii DNA Ploiești au fost avertizați de apropiați ai lui Cosma că urmează astfel de atacuri. Şeful DNA Ploieşti a precizat că a solicitat Inspecţiei Judiciare să facă verificări.

Vlad Cosma a depus la Parchetul General o plângere penală împotriva a patru procurori de la DNA Ploiești, printre care Lucian Onea și Mircea Negulescu, pe care i-a acuzat de infracțiuni prin care au compromise interesele justiției, cercetare abuzivă, represiune, abuz în serviciu și constituire de grup infracțional organizat. De asemenea, și Sebastian Ghiță a spus că va depune o plângere penală împotriva DNA.

Parchetul General a anunțat, marți, că secția sa de urmărire penală și criminalistică face cercetări în acest caz.

 


FOTO: Mediafax