Cine este fermierul francez care a făcut 4 milioane de euro pe an din cultivarea pământului în Bărăgan

„La anul o să fie mai bine!“, spune francezul Arnaud Perrein (49 de ani), unul dintre cei mai cunoscuți agricultori străini care s-au stabilit în România. Ce-i drept, o repetă de 25 de ani, de când a început să investească în Bărăgan.
A venit în România în vizită, i-a plăcut, a plecat pentru puțin timp, a revenit și aici a rămas. „Am trăit în România mai mult decât în Franța“, mărturisește Arnaud Perrein, care este căsătorit cu o româncă, are trei copii și s-a stabilit de mai mulți ani în localitatea Mihail Kogălniceanu din județul Ialomița. A renovat clădirea fostului CAP și acum locuiește acolo alături de familia sa.
Perrein venea prima oară în România în 1990, la doar 22 de ani, ca turist, după un stagiu de o lună în Cehia. Era student la agronomie în Franța și a simțit nevoia de aventură în Europa de Est. „Au fost tot felul de întâmplări. Am dormit în mașină, la gazde. Am dormit în zone superbe, la localnici“, își amintește el. Nu a uitat nici de luptele de stradă de la începutul anilor ’90, pe care le-a și fotografiat pe Bulevardul Bălcescu din Capitală. Ulterior, s-a întors în Franța, dar nu a uitat de România.
Armata „la sapă“. După încheierea studiilor, Arnaud Perrein ar fi trebuit să efectueze stagiul militar în Franța. Dar a avut și câteva variante pentru a scăpa de armată. „Trebuia să facem 12 luni cu pușca pe umăr sau 24 de luni într-o țară în curs de dezvoltare. Sau să facem un serviciu civil la o companie franceză cu afaceri în Belgia, Austria, SUA și chiar România“, spune francezul.
A ales alternativa serviciului militar și a ajuns în România ca angajat al unei companii franceze care avea operațiuni în industria zahărului. După încheierea stagiului de aproape un an și jumătate a mai rămas alte șase luni în România. În aprilie 1994 și-a făcut o firmă de prestări servicii și a cumpărat două combine pentru recoltat cereale și alte două pentru recoltarea sfeclei de zahăr.
A ales să facă afaceri în România pentru că Ungaria, Cehia și Polonia erau deja „împânzite de nemți și austrieci“. A început să lucreze pentru IAS-uri și a intrat în contact direct cu mentalitatea românească de după Revoluție. Primea banii de pe servicii cu o întârziere de câteva luni. „Corupția era până în vârf. Nu eram obișnuit cu șpaga, veneam dintr-o familie cu principii sănătoase. Poți să câștigi repede dacă dai și nu respecți legile, dar asta, pe termen scurt, pentru că pe termen lung ai de pierdut“, explică Arnaud Perrein, care se trage dintr-o familie de fermieri francezi și mai are alți șapte frați, din care trei lucrează tot în domeniul agricol. De altfel, ei sunt cei care l-au ajutat la jumătatea anilor ’90 să obțină un credit în Franța de aproape un milion de franci (aproximativ 150.000 de euro).
Așa a început să cumpere teren în Bărăgan. A pornit cu 13 hectare, a ajuns la 30 și apoi la 70. În timp, în paralel cu achizițiile, a mai luat și teren în arendă, iar acum lucrează circa 4.000 de hectare care i-au adus anul trecut o cifră de afaceri de aproape patru milioane de euro.
Articol vizibil în întregime doar pe bază de abonament.