China alocă o sumă record pentru lupta cu virusul ucigaş. Veşti bune de la OMS

Elena Marinescu 09/02/2020 | 18:38 Ştiri
China alocă o sumă record pentru lupta cu virusul ucigaş. Veşti bune de la OMS

Ministerul chinez de Finanţe a anunţat că s-au alocat 71,85 miliarde de yuani (10.26 miliarde de dolari) pentru lupta împotriva coronavirusului, relatează Reuters. Între timp, experţii au descoperit că virusul ucigaş ar fi fost răspândit de lilieci şi apoi transmis oamenilor, posibil prin intermediul altor specii. 

Fondurile vor fi distrubuite astfel încât toţi cetăţenii să îşi poată permite diagnosticarea şi tratamentul. De asemenea, o parte din bani se va folosi pentru ca eforturile din fiecare regiune în lupta împotriva coronaviruului să nu fie afectate de probleme financiare.

Între timp, noul coronavirus a ucis mai mult de 800 de persoane, aproape toate în China, depăşind bilanţul total al Sindromului respirator acut sever (SRAS). Virusul 2019-nCoV, care a apărut într-o piaţă din Wuhan (centru) în decembrie, a provocat 89 de noi decese în China continentală (cu excepţia Hong Kong şi Macao), un nou record zilnic, a anunţat Comisia Naţională de Sănătate.

 

Astfel, bilanţul epidemiei în China continentală a ajuns la 811 morţi, la care se adaugă un deces în Hong Kong şi altul în Filipine. Numărul deceselor provocate de Sindromul respirator acut sever, care a ucis 774 de persoane în întreaga lume în 2002-2003.

OMS: numărul cazurilor de contaminare se stabilizează

Cu toate acestea, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a estimat că numărul cazurilor de contaminare detectate zilnic în China se stabilizează, chiar dacă este prea devreme pentru a concluziona că epidemia a trecut de apogeul său, transmite Agerpres. „Înregistrăm de patru zile o perioadă de stabilitate, în care numărul de cazuri raportate nu a crescut. Aceasta este o veste bună şi ar putea reflecta impactul măsurilor de control care au fost puse în practică”, a declarat responsabilul pentru programul de sănătate de urgenţă al OMS, Michael Ryan.

În China continentală, numărul cazurilor confirmate a fost de aproape 37.200 duminică, cu 2.600 de cazuri noi comparativ cu bilanţul zilei precedente. Această din urmă cifră este semnificativ mai mică decât cele aproape 3.900 de noi infecţii anunţate miercuri de autorităţile chineze în raportul lor zilnic.

Epidemia continuă să se răspândească în întreaga lume. Peste 320 de cazuri de contaminare au fost confirmate în aproximativ treizeci de ţări şi teritorii. Cinci noi cazuri (patru adulţi şi un copil, toţi de naţionalitate britanică) au fost anunţate sâmbătă în Franţa, ridicând totalul cazurilor din ţară la 11. Multe ţări întăresc măsurile restrictive împotriva persoanelor provenind din China şi îşi sfătuiesc cetăţenii să nu călătorească în această ţară. Majoritatea companiilor aeriene internaţionale au suspendat zborurile către China continentală.

Date noi privind originea coronavirusului

Pangolinul, mic mamifer pe cale de dispariţie, ar putea fi animalul care a transmis noul coronavirus mortal la om, au indicat cercetătorii chinezi. Pangolinul este unul dintre cele mai traficate mamifere din Asia, deşi este protejat de legea internaţională, pentru că este considerat o delicatesă în ţări precum China iar solzii săi sunt folosiţi în medicina tradiţională, potrivit World Wildlife Fund.

„Această descoperire recentă va fi semnificativă pentru prevenirea şi controlul originii (virusului)”, a precizat South China Agricultural University, care a condus studiul. Focarul, care a ucis 636 de persoane în China continentală, ar fi debutat într-o piaţă de peşte din Wuhan, în provincia Hubei, acolo unde s-au vândut şi animale sălbatice. Experţii cred că ar fi fost răspândit de lilieci şi apoi transmis oamenilor, posibil prin intermediul altor specii.