China acuză SUA că provoacă o nouă cursă a înarmării nucleare

NewMoney 20/08/2019 | 15:03 Ştiri
China acuză SUA că provoacă o nouă cursă a înarmării nucleare

Tirul american de rachetă cu rază intermediară de acţiune va relansa cursa înarmării nucleare, a deplâns marţi Guvernul chinez, avertizând împotriva unei ”escaladări a confruntărilor militare”, relatează AFP.

Testul american efectuat duminică, în largul Californiei, ”va avea consecinţe negative grave asupra securităţii regionale şi internaţionale”, a avertizat în faţa presei un purtător de cuvţnt al diplomaţiei chineze, Geng Shuang.

Tirul, efectuat la mai puţin de trei săptămâni de la sfârşitul Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare (INF), denunţat de Statele Unite, ”dovedeşte că adevăratul obiectiv al retragerii americane era (…) să progreseze fără oprelişti către dezvoltarea unor rachete şi să lupte pentru superioritatea militară unilaterală”, a subliniat Geng Shuang.

Gestul Washingtonului va ”relansa cursa înarmării şi va conduce la o escaladare a confruntărilor militare, ceea ce va avea conscinţe negative grave asupra securtăţii regionale şi internaţionale”, a apreciat purtătorul chinez, în termeni foarte asemănători celor folosiţi cu un pic mai înainte de Rusia.

Preşedintele rus Vladimir Putin, aflat într-o vizită în Franţa, a evocat subiectul într-o conferinţăde presă comună cu preşedintele francez Emmanuel Macron, în care a acuzat Washingtonul că este vinovat de moartea Tratatului INF.

”Nu Rusia s-a retras în mod unilateral din tratat”, a declarat el.

”Acum se pune problema prelungirii Tratatului START III. Pentru moment, nu vedem vreo iniţiativă din partea partenerilor noştri americani, deşi propunerile noastre sunt pe masă”, a spus el.

Ultima versiune a Tratatului START, care menţine arsenalele nucleare ale celor două ţări sub nivelul din timpul Războiului Rece, expiră în 2021.

Putin a dat asigurări că Moscova nu va desfăşura armament nucear cu razămedie de acţiune şi cu rază de acţiune mai mică ”atât timp cât sistemele americane nu vor fi desfăşurate”.

Statele Unite au anunţat că au realizat cu succes primul lor test de rachetă cu rază intermediară de acţiune de la Războiul Rece, la mai puţin de o lună de la moartea Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare (INF), un tratat de dezarmare nucleară, lansând astfel o cursă a înarmării, relatează AFP.

Testul a fost efectuat cu succes duminică, de pe Insula San Nicolas, în largul Californiei, la ora locală 14.30 (23.30, ora României), a anunţat luni Pentagonul într-un comunicat.

”Racheta testată a părăsit rampa de lansare terestră şi şi-a atins cu precizie ţinta după peste 500 de kilometri de zbor”, a precizat Departamentul american al Apărării în comunicat.


Sursa: News.ro