Cel mai mare parc fotovoltaic din Transilvania va fi construit la Bistriţa

Elena Marinescu 20/11/2023 | 17:35 Ştiri
Cel mai mare parc fotovoltaic din Transilvania va fi construit la Bistriţa

Cel mai mare parc fotovoltaic din Transilvania, cu peste 5.500 de module, va fi construit în Bistriţa, cu finanţare prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), iar termenul de finalizare a investiţiei este vara anului 2024.

Parcul fotovoltaic va fi construit de Rombat şi Datacor, furnizor regional de soluţii integrate în domeniile energiei solare, comunicaţiilor şi infrastructurii, potrivit unui comunicat.

Proiectul actual din Bistriţa constă în construcţia unui parc fotovoltaic de 4,2 MW, ce va include 5.538 de module fotovoltaice, 545 W, monocristaline, bifaciale amplasate la sol, şi 2.304 de module fotovoltaice, 545 W, monocristaline, monofaciale amplasate pe acoperişul halei.

„Cu ajutorul a 3,42 invertoare de 100 kW şi un post de transformare, această instalaţie va contribui la o reducere anuală a emisiilor de CO2 de aproximativ 1.082 de tone echivalent pe an”, precizează sursa citată de Agerpres.

Investiţii în reducerea amprentei de carbon

În 2023, Rombat a investit în creşterea eficienţei energetice şi reducerea amprentei de carbon prin implementarea unui sistem inteligent de monitorizare a resurselor, concretizat prin construirea unui parc fotovoltaic de 1 MW la Copşa Mică.

Totodată, Datacor, unul dintre principalii integratori de sisteme de electrice, telecom şi securitate din România, a lansat, anul trecut, noua divizie numită Datacor Green Energy, prin care oferă o suită de soluţii de energie solară fotovoltaică (PV), pentru a ajuta companiile România să genereze energie regenerabilă pentru propriul consum.

În acest fel, compania asigură proiectarea, instalarea şi întreţinerea completă a sistemelor fotovoltaice, ocupându-se de toate detaliile procesului de instalare a noilor soluţii, de la planificare, validarea legală, documentaţie tehnică, permise, aprobări, implementare şi mentenanţă.

Rombat, fondată în anul 1991, cu sediul în Bistriţa, este un producător de acumulatori auto cu o istorie bogată în inovaţie şi calitate.

Datacor este un furnizor regional de soluţii integrate în domeniile energiei solare, comunicaţiilor şi infrastructurii. Cu sediul administrativ şi logistic în Bistriţa, Datacor operează în mai multe oraşe din România şi oferă servicii şi soluţii personalizate în domeniul energiei verzi, industriei şi al infrastructurii.

Compania a încheiat o serie de proiecte, cum ar fi: centrale fotovoltaice pentru Decathlon Ploieşti, sediul Karcher Bucureşti sau Sala Polivalentă din Bistriţa. Ca planuri, Datacor are în vedere proiecte ambiţioase în a doua jumătate a anului, inclusiv instalarea unei centrale fotovoltaice la sol cu capacitatea de 1 MW pentru Rombat, Copşa Mică şi implementarea sistemelor de curenţi slabi la Maternitatea Braşov.

În ceea ce priveşte planurile de dezvoltare, Datacor urmează să-şi extindă gama de produse şi servicii, dar şi dezvoltarea segmentului B2C prin subdivizia Datacor Smarthomes, cu accent pe sectorul rezidenţial.