Cel mai mare investitor imobiliar din Europa Centrală și de Est: NEPI și Rockcastle au încheiat procesul de fuziune

Andreea Neferu 19/07/2017 | 12:45 Ştiri
Cel mai mare investitor imobiliar din Europa Centrală și de Est: NEPI și Rockcastle au încheiat procesul de fuziune

Dezvoltatorul imobiliar New Europe Property Investments (NEPI) și fondul sud-african Rockcastle Global Real Estate Company Limited (Rockcastle) au încheiat procesul de fuziune anunțat la finalul anului trecut. Noua companie formată – NEPI Rockcastle – devine, potrivit reprezentanților săi, cel mai mare investitor imobiliar listat din Europa Centrală și de Est și una dintre primele zece companii imobiliare listate din Europa continentală. 

Ca urmare a fuziunii, cele două companii au încetat tranzacţionarea acţiunilor pe bursa de la Johannesburg și Bursa de Valori București (BVB), în cazul NEPI, respectiv pe bursa de la Johannesburg și bursa din Mauritius, în cazul Rockcastle. Începând cu 12 iulie 2017, NEPI Rockcastle se tranzacționează pe bursa din Johannesburg și pe Euronext Amsterdam, sub noul cod buriser NRP, cu o capitalizare bursieră la listare de 6,1 miliarde de euro.

Compania se va axa în continuare pe deținerea, adminstrarea și dezvoltarea de proprietăți comerciale dominante în piețe competitive din Europa Centrală și de Est, precum România, Polonia, Slovacia, Croația, Cehia și Serbia. În prezent, NEPI Rockcastle deține și administrează 51 de proprietăți operaţionale cu o valoare totală de aproximativ 4 miliarde de euro, precum și șase dezvoltări în curs de construcție.

NEPI Rockcastle deține, de asemenea, un portofoliu de acţiuni listate și lichide ale unor companii imobiliare având operațiuni în S.U.A., Marea Britanie și în Europa continentală, cu o valoare de peste 1 miliard de euro.

Noua companie va fi condusă de românul Alex Morar, șeful NEPI, respectiv de Spiro Noussis, cel care s-a aflat în fruntea Rockcastle. Alex Morar se va concentra pe dezvoltarea operațiunilor din țările acoperite anterior de NEPI (România, Slovacia, Croația și Serbia), iar Spiro Noussis pe piețele unde Rockcastle a fost prezentă (Polonia și Republica Cehă).

A debutat în presa scrisă în urmă cu opt ani. În 2013, a absolvit cursurile programului de pregătire intensivă în jurnalism „Economic and Political Reporting from Southeast Europe”, organizat la Londra și la Berlin de agenția de presă Reuters, iar în 2015 a participat la cursurile școlii de vară Online and Multimedia Journalism, organizată de Deutsche Journalistenschule la Munchen. În 2013, a câștigat premiul „Florin Petria” pentru jurnalism economic, iar în 2015 a fost unul dintre laureații concursului Tânărul Jurnalist al Anului, secțiunea Economie. Anterior, Andreea a lucrat la Ziarul Financiar. În prezent, la NewMoney, Andreea acoperă din punct de vedere editorial domeniile construcții și imobiliare.