Cel mai cunoscut designer din istorie

Oana Borviz 03/11/2020 | 10:26 Timp Liber
Cel mai cunoscut designer din istorie

A fost prima care a folosit jerseul de bumbac în îmbrăcămintea pentru femei, a inventat little black dress, a transformat jacheta bouclé într-un element atemporal, a creat Chanel No.5. Este lesne de înțeles de ce Coco Chanel este și astăzi designerul care inspiră cel mai mult.

„Ar fi imposibil să contestăm afirmația potrivit căreia Gabrielle «Coco» Chanel este cel mai cunoscut designer din istorie – reputația o depășește pe cea a unor rivali precum Dior, Balenciaga și Yves Saint Laurent.“ Cam așa scria, prin 2015, Business of Fashion, publicație online dedicată industriei modei, iar noi știm că se referea la faptul că Chanel a avut „capacitatea de a citi vremurile“, că a fost un catalizator pentru schimbarea modei, că a simplificat silueta feminină până la minimalizare, că a făcut accesibil oricărei femei rafinamentul prin inventarea unei rochii simple și elegante (little black dress) și prin popularizarea bijuteriilor false (în special a perlelor).

A fost o revoluționară, o artistă care, în lipsa unei educații formale, a avut o acuitate intelectuală rară în domeniul modei, stilul ei șic, liniaritatea clară și cromatica ei inconfundabilă (negru, alb, bej, auriu și roșu) fiind la fel de mo­derne astăzi ca atunci.

În numele pionieratului său a fost concepută retrospectiva pariziană „Gabrielle Chanel. Manifeste de mode“, inaugurată la începutul lunii la Palais Galliera, unde va și rămâne deschisă până la jumătatea lui martie 2021.

Cod Vestimentar

Muzeul Palais Ga­lliera (redeschis acum, după doi ani de regândire a spațiului expozițional) este, probabil, cel mai potrivit loc în care poți sărbători un simbol al modei, acesta găz­duind una dintre cele mai bogate colecții din lume ce reflectă codurile vestimentare din Franța începând cu secolul al XVIII-lea și până în prezent.

Prima retrospectivă pariziană dedicată creatoarei de modă, „Gabrielle Chanel. Manifeste de mode“, întruchipează viziunea lui Coco Chanel despre modă și haute couture nu doar prin expunerea celor mai mari creații vestimentare ale sale (faimosul costum din anii ’50 cu fustă până la genunchi și jachetă în stil cardigan, celebra rochie neagră, jacheta din tweed cu cataramă), ci și a bijuteriilor, acce­soriilor și parfumurilor inventate de ea.

Trasând istoria casei de modă Chanel sub conducerea lui Coco – de la înfiin­țarea în anii 1910 și până la colecția finală din 1971 –, expoziția adună 350 de piese provenite din colecția pro­prie a muzeului Palais Galliera, dar și

din colecțiile unor muzee internaționale (Victoria & Albert Museum, din Londra, sau De Young Museum, din San Francisco) și din colecții private.

Un traseu de 1.500 de metri pătrați îi permite vizitatorului să descopere, în ordine cronologică și tematică, pașii im­portanți ce au dus la crearea și consolidarea unuia dintre cele mai mari branduri din lume, dar și la întruparea unui nou cod vestimentar.

Mai mult decât modă

Concepută și dezvoltată pe parcursul a șase ani (deci de pe vremea când designerul german Karl Lagerfeld, fostul director al casei Chanel, trăia), expoziția este o provocare de a înțelege mintea unei femei care se situa cu mult peste epoca ei, care a eli­berat corpul feminin de corsete și fuste sufocante, care a introdus elemente băr­bătești în vestimen­tația feminină și a atins culmea rafinamentului printr-o simplitate dezarmantă.

Împărțită în două secțiuni, decorată cu ecrane și oglinzi care evocă spiritul apartamentului lui Coco Chanel de pe strada Cambon, din Paris, retrospectiva pune în evidență atemporala little black dress (ce favoriza silueta și transforma culoarea doliului într-una a eleganței), pantalonii (pe care i-a introdus în vestimentația feminină din dorința de a sublinia forța și independența femeilor), celebra geantă „2.55“ (pe care a inventat-o pentru a scăpa de greutatea genților mari de până atunci), parfumul Chanel No.5 (care și astăzi este cel mai vândut parfum din lume). Dar nu doar atât, ci și portrete ale designerului ce demon­strează cât de mult a fost Gabrielle Chanel întruchiparea propriu­lui brand.

Tot ce este cuprins în expo­ziția de la Palais Galliera pare atât de mo­dern, încât ai sentimentul că a fost conceput în zilele noastre și are un far­mec atât de special, încât nu poți să nu te gân­dești că moda înseamnă mai mult decât vestimentație.

Sau, cum ar zice însăși Gabrielle „Coco“ Chanel: „Moda nu este ceva care există doar în rochii. Moda este pe cer, pe stradă, moda are legătură cu ideile, cu felul în care trăim și cu ceea ce se în­tâmplă în jurul nostru“.