Ce tip de afacere agricolă poți alege și ce tipuri de credite ai la dispoziție pentru a o finanța? (P)

NewMoney 12/05/2023 | 13:54 Ştiri
Ce tip de afacere agricolă poți alege și ce tipuri de credite ai la dispoziție pentru a o finanța? (P)

Indiferent de modificările ce apar și vor continua să apară în societate, agricultura va rămâne o sursă de venit importantă pentru cei care se dedică domeniului. Dacă ai un teren la țară, cu siguranță că ai explorat posibilitatea unui business în agricultură.

Cum alegi însă tipul potrivit de business agricol, din varietatea de opțiuni și factori pe care trebuie să îi iei în considerare? Cum obții finanțarea în agricultură potrivită noii tale afaceri, atât în anii de început, cât și în momentul în care te hotărăști să treci la nivelul următor?

Trecem mai jos în revistă o serie de tipuri de afaceri agricole pe care le poți adopta, împreună cu factorii cheie de luat în considerare pentru identificarea opțiunii potrivite pentru situația ta. Vorbim apoi despre diferitele credite în agricultură, cu și fără garanții, pe care le poți obține pentru a putea porni la drum sau pentru a putea continua să te dezvolți.

Trei tipuri de afaceri agricole pe care să le iei în considerare

  1. Cultivarea cerealelor și plantelor

Este, poate, afacerea agricolă clasică, primul gând atunci când iei în considerare o afacere în domeniu. Pe lângă culturile tradiționale de grâu, porumb sau orez, poți lua în calcul și cultivarea plantelor aromatice sau medicinale. O cultură de lavandă ar putea fi startul unui business înfloritor pentru tine, dar și o cultură de plante medicinale ce pot fi utilizate în industria farmaceutică, cosmetică sau în industria alimentară.

Poți lua în calcul și cultivarea plantelor pentru producerea de fibre textile, cum ar fi bumbacul, inul sau cânepa. Ce spui despre cultivarea plantelor pentru producerea de biocombustibili, așa cum este sorgul dulce, trestia de zahăr sau algele marine? Sau despre o seră pentru creșterea florilor, producția de plante destinate fabricării uleiului, așa cum sunt floarea-soarelui, soia, rapița? Producția de plante de seră – cum ar fi castraveții, roșiile, ardeii, vinetele sau alte legume care necesită un mediu de creștere controlat ar putea fi o idee la fel de bună.

Sunt doar câteva idei, poți explora și altele, în funcție de buget, de terenul și celelalte mijloace pe care le ai la dispoziție.

  1. Fermele de animale și producția de lapte

Probabil că o fermă de vaci este cea mai cunoscută variantă, atunci când vorbim despre o afacere în acest domeniu. Vacile sunt crescute atât pentru producția de lapte, cât și pentru cea carne. Vei putea avea o afacere profitabilă dacă alegi, de exemplu, o fermă specializată în creșterea vacilor pentru producția de lapte. Vaci precum Holstein, Jersey, Simmental sau Montbeliarde, alături de Bălțata Românească sunt cunoscute pentru producția de lapte la noi în țară.

Dacă vrei să te orientezi către producția de carne, alege rasa Aberdeen Angus, o rasă originară din Scoția, foarte populară și în România, apreciată pentru carnea sa de calitate superioară, bogată în grăsimi și proteine. Hereford, Charolaise sau Limousin sunt de asemenea rase de carne populare în rândul fermierilor români, recunoscute pentru conținutul înalt de proteine și scăzut de grăsimi.

O fermă de capre sau de oi îți va permite să valorifici producția de lână, carne și lapte la prețuri mai mari decât cele de vacă. Poți alege și porcinele, păsările, iepurii sau albinele, dar și o fermă de pește îți poate aduce un profit interesant.

  1. O afacere în domeniul procesării și ambalării produselor alimentare?

De cele mai multe ori, este mai profitabil să te orientezi către transformarea materiilor prime în produse alimentare procesate, care apoi sunt ambalate și vândute către consumatori.

Poți să produci chiar tu materia primă sau să o achiziționezi de la producători. Poți, în plus, asocia acestui tip de afacere servicii suplimentare, cum ar fi consultanța în nutriție, dezvoltarea de rețete alimentare sau alte servicii similare. Totul în funcție de resursele și cunoștințele de care dispui, dar și de bugetul sau disponibilitatea pe care le ai pentru fiecare tip de afacere în parte.

Ce tip de finanțare se potrivește cu afacerea ta în agricultură?

Gama de credite pentru antreprenorii agricoli este una largă, pe măsura acestui sector atât de important pentru întreaga economie. Este important să alegi creditul agricol potrivit pentru compania ta după o documentare temeinică în legătură cu fiecare variantă pe care o ai la dispoziție.

Dacă ești interesat de finanțarea activității curente, având în vedere specificul sezonier al agriculturii, în care banii vin doar în anumite perioade, cea mai potrivită variantă ar putea fi o linie de credit. De exemplu, poți accesa linia de credit Agro sau Creditul APIA pentru finanțarea activității curente. Creditul APIA îți permite să accesezi rapid a până la 90% din valoarea adeverinței APIA, iar în varianta APIA SAPS PLUS suma merge până la 160% din adeverința APIA.

Dacă ești interesat de o serie de investiții, de la achiziția de mașini și utilaje și până la extinderea fermei, un credit pentru Investiții în agricultură ar putea fi soluția cea mai potrivită. Pentru achiziția de terenuri, prin Creditul pentru Achiziție Teren Agricol, de exemplu, poți obține până la 100% finanțare din costul terenului.

Ai o afacere la început de drum, o microîntreprindere, și nu dispui încă de garanții? Poți opta pentru un credit fără garanții, sau pentru un credit în care beneficiezi de garanție gratuită din partea Uniunii Europene. Un exemplu în acest sens este creditul Microfinance Invest EU, prin care poți obține între 10.000 și 240.000 de lei.

Alege afacerea agricolă potrivită și vei identifica, cu siguranță, și soluția ideală pentru nevoile tale de finanțare. Sunt primii pași pe care să îi faci către business-ul tău prosper, de viitor!