Ce tertipuri a folosit Relu Fenechiu pentru a evita plata prejudiciilor de peste 2 milioane de euro în dosarele în care a fost condamnat

Florel Manu 08/08/2017 | 11:47 Ştiri
Ce tertipuri a folosit Relu Fenechiu pentru a evita plata prejudiciilor de peste 2 milioane de euro în dosarele în care a fost condamnat

Fostul ministru al Transporturilor, Relu Fenechiu, proaspăt eliberat condiționat din închisoare, are de acoperit mai multe prejudicii. Unul de 5,7 milioane de lei (1,26 milioane euro), din dosarul Transformatorul și altul de 900.000 din dosarul Siveco, ceea ce reprezintă o mită pe care a și recunoscut-o în timpul procesului.

Din toți acești bani, Fiscul nu a recuperat niciun leu. Și asta pentru că sechestrul pus pe averea lui Relu Fenechiu nu poate fi executat pentru că acesta a divorțat de a doua soție. Este vorba de Mariana Fenechiu, alături de care fostul ministru al Transporturilor era din 2007. Nunta celor doi a fost subiect tocat zile în șir de presa tabloidă în urmă cu zece ani. Relu și Mariana Fenechiu s-au căsătorit la Castelul Schloss din Viena, o bijuterie arhitectonică recunoscută în toată lumea.

Dar problema Fiscului nu e căsătoria lui Fenechiu, ci divorțul acestuia. Soția sa, Mariana a intentat proces de partaj la divorț, pe motiv că cea mai mare parte a averii a fost dobândită în timpul căsătoriei. În aceste condiții bunurile sechestrate în urma procesului nu pot fi executate. Procesul de partaj a reușit să blocheze executarea în primul dosar: Transformatorul. Însă executarea nu poate fi pusă în aplicare nici în dosarul Siveco. Și asta pentru că procurorii au sechestrat aceleași bunuri în cazul celor două dosare. În aceste condiții, statul nu poate recupera, deocamdată, niciun leu de la Relu Fenechiu.

În plus nici firmele pe care le deține Fenechiu nu pot fi executate prea ușor. Cu puțin timp înaintea sentinței definitive pentru executarea a cinci ani de închisoare, Fenechiu a început să-și pună firmele la „adăpost”. Fie le-a „împins” către fiul său ori către interpuși.

Ce au sechestrat procurorii

Așa că bunurile pe care instanța a pus sechestru nu acoperă întregul prejudiciu care trebuie recuperat de la Relu Fenechiu. Și asta se vede din motivavrea magistraților de la Tribunalul București, Secția 1 Penală, publicată la 14.11.2016.

*Cota de 1/2 din teren în suprafață de 1567 mp. situat în municipiul Iași, cu valoarea declarată a investiţiei, la finalul lucrărilor, de 816.755, 11 lei fără TVA.

*Un teren în suprafață de 1101 mp. situat în municipiul Iați, zona Bucium. Terenul a fost achizitionat de Fenechiu Relu, de la Fenechiu Lucian, reprezentant al S.C.”FENE GRUP” S.A. cu suma de 57.000 Euro, echivalentul a 204.584 lei, calculați la cursul valutar anunțat de B.N.R., valabil la data de 07.07.2006, se arată în motivarea magistraților.

Pe teren figurează următoarele construcții:

  1. Locuință (D+P+M) cu o suprafață construită de 160,95 mp
  2. Garaj de32,18 mp construit în 2011, din zidărie din cărămidă roșie, acoperită cu tablă tip Lindab.
  3. Foișor de 14,28 mp construit din placă e betorn și structură de lemn

*Teren în suprafață de 2.000 mp situat în Iași, pe strada Fundac Socola, nr. 9. Pe acesta se găsesc construcții și spații de loisir și Hobby, valoarea fiind estimată la 75.000 de lei potrivit procesului verbal de la terminarea lucrărilor, se mai arată în motivarea instanței.

*Autoturism marca BMW X6, cu o  capacitate cilindrică 4395 mc. Mașina a fost cumpărată la 7 aprilie 2009 de la S.C. TRADO MOTORS.S.R.L. cu suma de 223.352 lei (aproximativ 50.000 de euro). Valoarea acestui tip de mașină este de 25.000 – 27.000 de euro pentru un model cu cel mult 100.000 de km rulați, potrivit platformei de vânzări auto mobile.de.

Acestea sunt bunurile sechestrate de instață și ele ar trebui să acopere sumele de 1,26 de milioane de euro din dosarul Transformatorul și mita de 900.000 de euro din dosarul Siveco. Însă și acestea sunt blocate în urma divorțului lui Relu Fenechiu de cea de a doua soție a sa, Maria, care a deschis dosar de partaj. Ca în cazul lui Dan Voiculescu, Sebastian Ghiță, Puiu Popoviciu și mulți alți oameni de afaceri, recuperarea prejudiciului este aproape imposibilă.

 


FOTO: Mediafax

Cu o experiență de peste 20 de ani în presa românească, Florel Manu a debutat la Radio PRO FM, după care și-a continuat activitatea la mai multe trusturi media precum PRO TV, Antena1 și Antena3, Adevărul, The Money Channel. Acoperă domeniile retail, real estate și turism.