Ce strategii de creștere are Fashion House după deschiderea noului magazin de la intrarea pe autostrada București – Constanța

Florel Manu 18/06/2021 | 12:01 Companii
Ce strategii de creștere are Fashion House după deschiderea noului magazin de la intrarea pe autostrada București – Constanța

Retailul de fashion a fost lovit puternic de pandemia de COVID-19. Cum marile ma­gazine au fost închise trei luni, pro­prie­tarii de centre comerciale au resimțit și ei din plin criza sanitară. Pentru unii însă, investițiile au continuat.

În martie 2020, activitatea din marile centre comerciale nealimentare a fost oprită brusc, iar mii de companii din zona de fashion din toată țara au fost nevoite să-și pună lacătul pe ușă. Drept urmare, clienții marilor branduri au migrat masiv către on­line pentru a face achiziții de îmbră­că­minte sau încălțăminte.

Așa se face că vânzările online de fa­shion au crescut cu 75% în 2020 față de anul precedent, potrivit unui raport al fur­nizorului de soluții de plată online PayU. La nivelul întregii piețe de e-commerce, veniturile au ajuns la aproximativ 5,6 miliarde de euro, în creștere cu 30% față de 2019, potrivit Asociației Române a Magazinelor Online (ARMO).

Cu toate că avansul este unul conside­rabil, piața rămâne în continuare mică. Pentru comparație, tot anul trecut, numai retailul nealimentar local a înregistrat veni­turi totale de 81,55 miliarde de lei (circa 17 miliarde de euro), conform da­telor Orga­ni­zației Patronale a Retailerilor din România – RORETAIL.

Fashion House – De la Vest la Est

Pe fondul acestor miș­cări de piață, proprietarii de centre comerciale nu au predat armele, ci au încercat să-și consolideze businessurile. Fashion House – unul dintre cei mai mari jucători din sectorul de outleturi la nivel european –, de exemplu, și-a păstrat planurile de in­ves­tiții și a continuat construcția noului centru comercial deschis la sfârșitul lunii trecute în zona Theodor Pallady din Bucu­rești, la intrarea pe Autostrada A2.

Un proiect în valoare de circa 25 de mili­oane de euro, dezvoltat pe o suprafață în­chiriabilă de 12.000 de metri pătrați, din care, într-o primă fază, sunt ocupați 8.700 de metri pătrați. „La Fashion House Pallady am lansat prima fază, cu 30 de magazine. Sperăm ca în 18 luni să lansăm și faza a doua a proiectului, când vom ajunge la 62 de magazine“, detaliază Cornelia Nicolae (foto), directorul de operațiuni retail al Fashion House România. Retailerul aduce astfel un concept nou pe piața centrelor comerciale din România, cu galerii în aer liber și un design inspirat din arhitectura Belle Époque a Bucureștiului.

Fashion House a intrat în România în urmă cu 12 ani, odată cu deschiderea centrului comercial din zona Militari, la intrarea pe Autostrada București-Pitești. Odată cu deschiderea noului outlet Pallady, compania face o mișcare strategică și acoperă atât zona de vest, cât și cea de est a Capitalei, precizează Cornelia Nicolae.

La fel ca în cazul centrului din Militari, și cel nou este adresat clienților care apre­ciază mărcile premium, pe care pot să le achi­ziționeze pe tot parcursul anului la prețuri cu reduceri de până la 70%. Printre brandurile prezente în Fashion House se numără Puma, Killtec, Tom Tailor, Lee Cooper, Triumph, Otter, Sizeer, Ecco, Colin’s, US Polo Assn sau United Colors of Benetton.

Marea redeschidere

Anul trecut, cifra de afaceri a Fashion House a înregistrat o creștere de 15% față de veniturile de 2,41 milioane de euro din 2019, în condițiile în care centrul comercial a fost închis un sfert de an. Statistic, vizitele lunare în centrele comerciale au scăzut în prima jumătate a anului trecut cu 40% față de 2019, arată un raport realizat de Colliers International și publicat în decembrie 2020.

Odată cu ridicarea stării de urgență, clienții au început să revină în magazinele fizice, însă cu un comportament de achi­ziție total diferit față de cel din perioada premergătoare restricțiilor de circulație. „Au rămas loiali brandurilor pe care le pre­feră, dar prețul e un argument important în decizia de cumpărare. Pun mai mult accent pe raportul calitate/preț“, detaliază Cornelia Nicolae.

Potrivit acesteia, creșterile achizițiilor de produse fashion din online nu influen­țează semnificativ comerțul din offline, pe motiv că mulți cumpărători, mai ales după perioada de izolare, au simțit nevoia să meargă la cumpărături. În cazul obiectelor vestimentare, de exemplu, mulți au plăce­rea de a atinge și de a proba mai multe pro­duse și există deja un public care este interesat de marfă de calitate și ieftină.

La finalul unui sezon, un retailer rămâne cu o medie de aproximativ 15% din stocuri, pe care ulterior le direcționează către outlet. Astfel, aceste produse sunt vândute cu discounturi mai mari, iar companiile care recurg la acest mod de vânzare acumu­lează mai repede lichidități care ulterior pot fi direcționate către diverse investiții.

Dacă luăm în calcul anul trecut, care a fost atipic din toate punctele de vedere, cei mai mulți retaileri au rămas cu stocuri de circa 40%, astfel că oferta pentru zona de outlet este mult mai generoasă în 2021.

Cifre de criză

2020 a fost anul cel mai greu pentru sectorul de retail după criza din 2008-2009, cu centre comerciale închise complet începând din martie, pentru aproape trei luni.

  • Impact. Peste 5.000 de firme din cele circa 45.000 din retailul nealimentar românesc și-au închis, anul trecut, activitatea pe plan local, pe fondul restricțiilor și al lipsei de sprijin din partea autorită­ților, potrivit RORETAIL.
  • Venituri. În perioada stării de urgență, 42% din respon­denți se așteptau ca veniturile să scadă în 2020 cu 30 până la 50% față de valorile din 2019, potrivit unui sondaj realizat de Divizia Retail a Colliers International printre peste 40 de chiriași și proprie­tari din sectorul de retail din România.
  • Potențial. În România există 89 de centre comer­ciale moderne, cu o suprafață disponibilă pentru închiriere de 2,77 milioane de metri pătrați.
  • Europa. La nivel european, segmentul de fashion a înregistrat în martie 2020 scăderi de 54% ale vânzărilor față de februarie și de 52% în aprilie comparativ cu martie.

Acest articol a apărut în numărul 117 al Revistei NewMoney

FOTO: Laszlo Raduly

Cu o experiență de peste 20 de ani în presa românească, Florel Manu a debutat la Radio PRO FM, după care și-a continuat activitatea la mai multe trusturi media precum PRO TV, Antena1 și Antena3, Adevărul, The Money Channel. Acoperă domeniile retail, real estate și turism.