Ce spune fondatorul „Regina Maria” despre businessul de servicii medicale de nișă pe care l-a preluat

Florel Manu 07/03/2017 | 12:05 Oameni
Ce spune fondatorul „Regina Maria” despre businessul de servicii medicale de nișă pe care l-a preluat

[vc_row][vc_column][vc_column_text]S-a retras în urmă cu doi ani din acțio­­­­na­­riatul rețelei de clinici private Regina Ma­­ria, iar acum revine în business pe nișa serviciilor medicale second opi­­­nion, prin achiziția Intermedicas. Să simtă doctorul Wargha Enayati o schim­­bare în piața serviciilor medicale pri­­vate?

„Nu fac niciodată același lucru“, mărtu­­ri­­sește Wargha Enayati (53 de ani). S-a năs­­cut în Germania, are spirit persan – e iranian la origine – și s-a adaptat culturii din România, unde a venit încă din 1983.

Specialist în cardiologie, e fondatorul rețelei private de sănătate Regina Maria și artizan al câtorva tranzacții cu ecouri în piață. În 2010, a vândut 80% din ac­­ți­­u­­ni­­le Regina Maria către fondul de in­­ves­­ti­­ții Advent, interesați la acea vreme de preluarea rețelei fiind și cei de la Mid Eu­­ropa Partners.

Cinci ani mai târziu, Mid Europa Partners prelua Regina Maria într-o tranzacție de 145 de milioane de euro, cea mai mare de până acum de pe piața serviciilor medicale din România.

Vremuri noi, echipă veche. La începutul lui 2017, Enayati a schimbat rolu­rile și a achiziționat pachetul majoritar al Intermedicas, o companie de servicii medicale second opinion, adică de di­rec­ționare a pacienților la doctori din ţară sau din străinătate, pentru o a doua opi­nie medicală. Pachetul de 51% a fost cumpărat de la Ioana Elisei, fostul director financiar al rețelei Regina Maria.

Acționar minoritar la Intermedicas și consultant al pieței medicale, Sergiu Ne­­gu­­ț, consideră inspirată alegerea făcută de doctorul Enayati. „Dacă vrei să faci o afacere de succes nu trebuie să faci ace­­lași lucru. Acolo există deja niște ju­­că­­tori care domină piața“, explică Neguț.

Intermedicas a fost înființată în 2011 de medicul neurolog Dan Mitrea – în momentul de față acționar minoritar, cu 13% –, care a pornit acest proiect după ce în timpul studenţiei a lucrat la o companie de intermediere medicală. Din actualul acționariat mai fac parte Sorin Neguț, cu 15% și Ana Maria Marian, cu 21%. Ultimii doi au colaborat direct cu doctorul Ena­­ya­­ti la Regina Maria, unde au avut funcții de conducere. Sergiu Neguț a fost director general adjunct între 2006 și 2011. Ana Maria Marian a început cola­­bo­­rarea cu Wargha Enayati încă din 2004, ală­­turi de care a stat zece ani, ultima func­­ție de­­ți­­nută la Regina Maria fiind cea de corporate business director.

Enayati recunoaște că a ales să preia pachetul majoritar al Intermedicas și da­­to­­rită relației pe care o are cu actualii ac­­țio­­nari. „Sunt oameni cu experiență în do­­­­meniu“, își descrie el colaboratorii, recunoscând că nu se teme de afacerile de nișă. „Nișele au existat mereu. Important e modul în care abordezi afa­­cerea“, explică doctorul Enayati.

Viitorul nișelor. Wargha Enayati nu a renunțat total la businessurile din să­­nă­­ta­­te odată cu exitul din Regina Maria, in­­ves­­tind în Versa Media, companie specia­­lizată în comunicare medicală și servicii de tip BTL, care deține publi­­ca­­ții­­le Me­­dic.ro, Farmacist.ro, ORL.ro, Pediatru.ro, Gi­­ne­­co­­logia.ro, Psihiatru.ro, In­­fecțio.ro, On­­co­­log-Hematolog.ro, Practica Vete­­ri­­nară.ro.

La începutul acestui an, Enayati a anun­­țat că vrea să investească 40 de milioane de euro într-un campus socio-medical pentru vârstnici cu diferite nevoi de asis­­tență, care va avea un spital de recupe­­rare și 70 de apartamente de lux.

Ultimii doi ani au arătat că piața serviciilor private de sănătate a trecut la un nivel de sofisticare. Cu toate acestea își menține un ritm de creștere consistent, de 10% pe an.

Achiziția rețelei Regina Maria de un mare fond de investiții și listarea la bursă a MedLife „arată că modelul de business a devenit interesant și devine atractiv pentru actori noi“, precizează Ser­­giu Neguț.

Pe acest fond, piața face loc serviciilor medicale de nișă. Și asta pentru că, spun analiștii, accesul pacienților către servicii de top este mai degrabă neorganizat suficient, situație ce permite „migrarea“ că­­tre anumite specialități.

„Intermedicas intermediază accesul către o mulțime de clinici nișate din stră­­i­­nătate și din țară, către un număr cât mai mare de specialiști“, adaugă Neguț. Apa­­riția nișelor, mai spune Neguț, arată că România este pe un traseu în care cali­tatea serviciilor medicale crește, în ca­­re se fac investiții vizibile în sănătate, ast­­fel că inițiative precum cea a doctorului Enayati pot fi eficiente.

Doctorul și România. Wargha Ena­­ya­­ti s-a născut în Germania, în 1964, și provine dintr-o familie cu origini iraniene de credință Bahá’i. Spiritul antreprenorial l-a moștenit din familie. Bunicul său, de origine persană, era un cunoscut ne­­gus­­tor la Teheran și aducea lână și mă­­ta­­se din China, pe care apoi le vindea în Europa. După al Doilea Război Mondial, familia lui Enayati s-a stabilit în Germania. Tatăl lui a fost medic, dar s-a orien­­­­tat către un business cu covoare per­­sane, compania sa, Frankfurter Orient Teppich Import (FOTI), fiind unul dintre liderii pieței de covoare orientale din Europa.

În 1983, Wargha a fost admis de Facul­­ta­­tea de Medicină a Universității din Regensburg, Germania. În paralel a primit și acceptul pentru a urma studiile medicale în România, la UMF-ul clujean. A ales să trăiască în România comunistă fiind im­­presionat de Regina Maria, care a îm­­brățișat credința Bahá’i.

S-a specializat în cardiologie, iar rezi­­den­­țiatul l-a făcut la spitalul Fundeni din Capitală. După Revoluție a rămas în Ro­­mâ­­nia și a înființat în 1995 Centrul Medical Unirea, care în 2011 s-a transformat în Regina Maria. Din acel moment, povestea e deja (re)cunoscută.

[/vc_column_text][vc_text_separator title=”Trecutul reginei” color=”juicy_pink” border_width=”2″][vc_column_text]Considerat unul dintre pionierii sistemului privat de sănătate din România, Wargha Enayati a dezvoltat continuu rețeaua Regina Maria în cei 20 de ani în care a controlat afacerea.[/vc_column_text][vc_column_text]

  • Începutul. În 1995, Enayati a fondat Centrul Medical Unirea (CMU), care s-a poziționat încă de la început drept companie de furnizare a serviciilor medicale.
  • Tranzacție. Fondul britanic de investiții 3i a preluat în 2007 un pachet minoritar al CMU.
  • Încercări. CMU a achiziționat în 2008, pentru 700.000 de euro, 50% din grupul AvaMedica.
  • Extindere. În 2009, CMU a preluat spitalul și clinicile Euroclinic de la grupul olandez Eureko, o rețea formată atunci dintr-un spital privat, trei policlinici și un laborator de analize.
  • Preluare. În prima parte a anului 2010, a fost finalizat procesul de vânzare a unei participații majoritare, de 80%, către fondul de investiții Advent International, într-o tranzacție estimată la 40 de milioane de euro.
  • Schimbare. În 2011, Centrul Medical Unirea s-a rebranduit în Regina Maria.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

 


FOTO: Wargha Enayati. Ilustrație de Vali Ivan

Cu o experiență de peste 20 de ani în presa românească, Florel Manu a debutat la Radio PRO FM, după care și-a continuat activitatea la mai multe trusturi media precum PRO TV, Antena1 și Antena3, Adevărul, The Money Channel. Acoperă domeniile retail, real estate și turism.