Ce se va întâmpla cu Contractul-cadru privind acordarea asistenţei medicale

Elena Marinescu 18/12/2019 | 16:50 Ştiri
Ce se va întâmpla cu Contractul-cadru privind acordarea asistenţei medicale

Programele naţionale de sănătate şi Contractul-cadru pentru acordarea asistenţei medicale se vor prelungi până la 31 martie 2020. Între timp, sindicatele medicilor se declară îngrijorate de diminuarea bugetului alocat Sănătăţii şi cer măsuri imediate.

Astăzi, la propunerea Ministerului Sănătăţii şi Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Guvernul României a aprobat Hotararea de Guvern  pentru prelungirea termenului de aplicare a prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 155/2017 privind aprobarea programelor naţionale de sănătate pentru anii 2017 şi 2018.

De asemenea, a fost aprobată şi Hotărârea de Guvern privind prelungirea termenului de aplicare a Hotărârii Guvernului nr. 140/2018 pentru aprobarea pachetelor de servicii şi a Contractului-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale, a medicamentelor şi a dispozitivelor medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2018 – 2019, și pentru prorogarea unor termene, se menţionează într-un comunicat.

“Este o decizie necesară pentru asigurarea continuității activităților prevăzute în cadrul programelor naționale de sănătate, dar și pentru decontarea serviciilor medicale, a medicamentelor, materialelor sanitare și dispozitivelor medicale contractate pentru primul trimestru al anului 2020,  fără discontinuitate, în condițiile în care nu este aprobat încă bugetul pentru anul viitor.

Mai mult, în acest timp lucrăm la schimbarea de paradigmă în ceea ce privește organizarea programelor de sănătate. Unele dintre aceste programe au probleme organizatorice, o execuție bugetară deficitară, deficiențe pe care le vom regla în 2020.

Unele dintre programe se vor reîntoarce la Casa de Asigurări.  Ne dorim eficientizarea programelor de sănătate ”, a declarat Victor Costache, ministrul Sănătăţii.

Medicamente şi analize fără restricţii legate de apartenenţa la casele de asigurări

Conform prevederilor actualului Contract-Cadru, asiguraţii pot obţine medicamentele cu şi fără contribuţie personală de la oricare farmacie din ţară aflată în contract cu sistemul asigurărilor sociale de sănătate.

Similar, şi investigaţiile paraclinice recomandate de medicii aflaţi în contract cu sistemul asigurărilor sociale de sănătate pot fi efectuate la oricare furnizor de profil din ţară, indiferent cu ce casă de asigurări de sănătate se află acesta în relaţii contractuale.

Măsuri pentru debirocratizarea activităţii medicale

Asiguraţii au posibitatea să transmită casei de asigurări de sănătate și prin poștă documentele necesare pentru aprobarea unui dispozitiv medical.

Pentru debirocratizarea activităţii furnizorilor de servicii medicale, medicamente şi dispozitive medicale, în proiectul actualului Contract-cadru unele obligații contractuale sunt eliminate sau revizuite, iar procesul de contractare este simplificat prin eliminarea unora din documentele solicitate în prezent şi trecerea la transmiterea documentelor numai în format electronic.

Totodată, se prevede obligația existenței semnăturii electronice extinse/calificate pentru toți medicii care furnizează servicii în relație contractuală cu casa de asigurări de sănătate. Pentru medicii care își desfășoară activitatea în unități sanitare în contract cu o casă de asigurări de sănătate s-a introdus o normă tranzitorie, aceștia având obligația să dețină semnătura respectivă până cel târziu la 30 aprilie 2018.

Medicii prescriptori au obligaţia generală să respecte protocoalele terapeutice de prescriere a medicamentelor. Pentru medicamentele care necesită prescriere pe bază de protocol terapeutic, dar acesta nu a fost aprobat prin Ordin al Ministrului Sănătății și al Președintelui CNAS, până la elaborarea și aprobarea protocolului în condițiile legii, prescrierea se face cu respectarea indicațiilor, dozelor și contraindicațiilor din rezumatul caracteristicilor produsului (RCP), în limita competenței medicului prescriptor.

Medicii prescriptori trebuie să respecte avertizările Sistemului Informatic al Prescripției Electronice (SIPE), precum și informațiile puse la dispoziție pe pagina web a CNAS referitoare la faptul că medicamentul respectiv se prescrie cu respectarea protocoalelor terapeutice sau, după caz, că este un produs biologic.

Sancţiuni mai dure pentru spitale şi cabinete medicale

Au fost revizuite sancţiunile aplicabile furnizorilor, în sensul diminuării/extinderii gradualităţii, pentru o mai bună corelare cu gravitatea neîndeplinirii obligaţiilor contractuale.

Totuşi, s-au introdus şi sancţiuni noi. Astfel, spitalul care nu eliberează prescripţia medicală necesară la externarea asiguratului va fi sancţionat cu reţinerea sumei de 200 de lei pentru fiecare caz externat la care s-a constatat nerespectarea obligației.

O sancţiune similară se aplică şi în cazul furnizorilor din asistența medicală ambulatorie pentru specialități clinice, inclusiv celor de medicină fizică și de reabilitare. Totodată s-a modificat şi modul de recuperare a sumelor imputate furnizorilor de servicii medicale, în sensul că aceasta se va face prin plată directă sau prin executare silită.

Contractul-cadru prevede tarife unitare pentru consultaţiile de urgenţă la domiciliu şi activităţile de transport sanitar neasistat, iar pentru furnizorii de servicii de îngrijiri medicale şi/sau paliative la domiciliu s-a introdus valoarea de contract.

Modul de derulare a activităţii furnizorilor de îngrijiri medicale şi/sau paliative la domiciliu în relaţie contractuală cu CAS a fost revizuit, introducându-se o serie de condiţii suplimentare de calitate şi de transparenţă, dar şi dispoziţii tranzitorii vizând adaptarea la noile condiţii. Spre exemplu, aceşti furnizori vor avea obligația de a transmite zilnic caselor de asigurări de sănătate contravaloarea serviciilor de îngrijiri efectuate în ziua anterioară, în relație contractuală cu acestea.

Totodată, pentru furnizorii de dispozitive medicale, casele de asigurări de sănătate vor avea obligația de a publica pe pagina web proprie sumele decontate lunar, pe categorii și tipuri de dispozitive.

Pentru medicii de familie, s-a reglementat dreptul la vacanţă anuală, iar pentru medicii nou-veniţi într-o localitate, va fi dublată perioada de susţinere din partea casei de asigurări de sănătate, până la constituirea listei minime de pacienţi, respectiv de la 6 la 12 luni.

Pachetele de servicii medicale – minimal şi de bază – se reorganizează într-o modalitate schematică, sub forma unei structuri generale în Hotărârea de Guvern, urmând ca detalierea serviciilor medicale acordate, a condiţiilor acordării şi a documentelor eliberate să fie stabilită prin normele metodologice de aplicare, potrivit CNAS.

Bugetul alocat Sănătăţii în 2020, printre cele mai mici din UE

Victor Costache şi-a manifestat regretul că sectorul sanitar românesc are unul dintre cele mai mici bugete din Uniunea Europeană. El a declarat, într-o intervenţie televizată, că România alocă, în 2020, 5,6% din Produsul Intern Brut (PIB) sectorului sanitar, în condiţiile în care în ţările UE media fondurilor alocate Sănătăţii este de 9%.

„Avem un buget global pentru Sănătate mult mai mic decât ar fi trebuit să avem. Avem 5,6% din PIB care este alocat Sănătăţii. Avem astfel cel mai mic buget calculat din Uniunea Europeană pentru Sănătate. Ştiţi că media europeană este de 9% şi trebuie să încercăm ca, în 2020 suntem conştienţi că nu va fi posibil, dar trebuie să lucrăm împreună ca în 2021 să ne apropiem de o normalitate europeană”, a afirmat Costache, potrivit Agerpres.

Potrivit acestuia, bugetul propus pentru Ministerul Sănătăţii în 2020 este de 11,4 miliarde de lei, cu 3,5 miliarde de lei mai mic decât în 2019. El a adăugat că, în schimb, bugetul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) va creşte de la 38 de miliarde de lei în 2019 la 41 miliarde de lei în 2020, ca urmare a transferului unor programe naţionale de la Ministerul Sănătăţii la CNAS.

Costache a anunţat demararea, în 2020, a unui program operaţional în domeniul sanitar. „În bugetul pe care îl avem în domeniul sănătăţii se vor regăsi fonduri europene şi în ianuarie, vă reamintiţi că am anunţat împreună cu domnul Boloş, ministrul Fondurilor Europene, un program operaţional pentru Sănătate de aproximativ două miliarde de lei”, a adăugat el.

Sindicatele medicilor cer audienţă la ministrul Sănătăţii

În replică la anunţul că bugetul Ministerului Sănătăţii a fost diminuat cu 22,83%, Sindicatul Promedica și USMR-Alianța Medicilor trag un puternic semnal de alarmă și cer audiență la ministrul Victor Costache.

Cele două organizaţii sindicale susţin că „medicii și pacienții nu trebuie să accepte această decizie, având în vedere că în România, cheltuielile pentru sănătate sunt mai mici decât în orice altă țară din UE, atât pe cap de locuitor, cât și ca procent din PIB (5,2 % din PIB în 2017, comparativ cu media UE de 9,8 %), conform celui mai nou raport al Comisiei Europene. Consecința cea mai gravă? În România speranța de viață este cu aproape șase ani sub media UE!”.