Ce se întâmplă cu plata gărzilor medicilor din spital? Ministerul Sănătăţii explică prevederile noii OUG

Elena Marinescu 14/03/2024 | 17:06 Ştiri
Ce se întâmplă cu plata gărzilor medicilor din spital? Ministerul Sănătăţii explică prevederile noii OUG

Ministerul Sănătăţii anunţă că nu se modifică indemnizaţiile pentru medicii specialişti şi primari care efectuează gărzi, iar OUG publicată recent în Monitorul Oficial prevede doar indemnizaţie pentru medicii de medicină generală din cadrul serviciilor de ambulanţă şi al structurilor de primiri urgenţe. Aceştia nu beneficiau până acum de indemnizaţie pentru efectuarea gărzilor.

”În Monitorul Oficial al României nr. 202 din 11 martie 2024 a fost publicată OUG nr. 19/2024 privind unele măsuri referitoare la salarizarea personalului din sănătate, asistenţă socială şi alte sectoare de activitate bugetară, act normativ prin care salariaţii din aceste domenii beneficiază de majorări salariale, începând cu luna martie a anului 2024.

Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 19/2024 prevede, de asemenea, acordarea unei indemnizaţii de 350 de lei / 700 de lei pentru medicii de medicină generală (care nu au dobândit o specialitate) din cadrul serviciilor de ambulanţă şi al structurilor de primiri urgenţe (UPU/CPU) care efectuează lunar o gardă, respectiv, cel puţin 2 gărzi, în baza unui contract individual de muncă cu timp parţial”, precizează Ministerul Sănătăţii într-un comunicat.

Potrivit MS, această categorie nu beneficia de plata indemnizaţiei pentru serviciul de gardă până la apariţia OUG nr. 19/2024.

Plata nemodificată a gărzilor medicilor din spital

De asemenea, ministerul transmite că indemnizaţiile pentru gărzi acordate medicilor specialişti, medicilor primari şi medicilor rezidenţi acordate în conformitate cu prevederile OUG nr. 63/2023, cu modificările şi completările ulterioare, nu au fost modificate, cuantumul acestora rămânând acelaşi.

În prezent, medicii care fac gărzi în spitale se plâng că plata acestora se face în continuare la nivelul anului 2018, iar sumele variază de la aproximativ 200 lei până la 800 – 1.000 de lei pentru o gardă, în funcție gradația şi specializarea medicului respectiv.

Conform legislaţiei actuale, un medic trebuie să facă doar 20 de ore de gardă lunar, restul orelor de gardă fiind considerate gărzi suplimentare pentru asigurarea continuităţii serviciilor medicale în spital.