Ce salariu are un ofițer SRI în funcție de bonusuri si sporuri

NewMoney 23/10/2019 | 15:29 Ştiri
Ce salariu are un ofițer SRI în funcție de bonusuri si sporuri

Mulți români se întreabă ce salariu are un ofițer al Serviciul Român de Informații (SRI). Asta în condițiile în care salariile angajaților SRI sunt, la fel ca multe dintre activitățile serviciului, ascunse de ochii publicului. De-a lungul anilor, însă, au apărut și mici frânturi de informație cu privire la remunerația agenților SRI.

Ce salariu are un ofițer SRI

De ani de zile se vehiculează că salariul unui debutant în cadrul instituției pornește de la 2.500 de lei. La un târg de joburi, în 2017, reprezentanții SRI spuneau că salariul unui debutant în cadrul instituției este de 2.500 de lei, la care se adaugă compensație pentru chirie dacă nu au casă proprietate personala, asistență medicală gratuită și medicamente, consiliere de resurse umane și facilități de recreere în unități ale SRI.

De altfel, suma de 2.500 de lei pentru un începător pare să fi rămas neschimbată de ani de zile. În 2010, George Maior, fost director, declara că SRI are “3.000 de ofiţeri operativi, plătiţi în medie cu 2.500 RON”.

Un subofițer câștigă în jur de 4.000 de lei lunar, în timp ce un ofițer SRI încasează lunar în jur de 5.000 de lei, în funcție de orele lucrate suplimentare și de alte sporuri. Venitul unui angajat cu vechime în acest poate să depășească 6.000 de lei pe lună.

Poziția oficială a SRI

Pe site-ul oficial al instituției, este discreție maximă în ceea ce privește salariile, pentru că legea nu-i obligă să le divulge, chiar dacă sunt bani publici.

„Întrucât SRI este o instituţie bugetară, salarizarea personalului se realizează potrivit legii salarizării unitare şi a actelor normative de salarizare anuale. Cei care aleg o carieră în SRI beneficiază de soldă de funcţie, soldă de grad, gradaţii, normă de hrană, drepturi de echipament şi, în funcţie de domeniul de activitate, de anumite drepturi care vin să compenseze condiţiile deosebite de muncă în care îşi desfăşoară activitatea. Pe măsură ce personalul avansează în grad şi funcţie şi în condiţiile obţinerii unor performanţe profesionale, drepturile salariale pot creşte.”

Pe de altă parte, Eduard Hellvig, directorul SRI, are trecute în declarația de avere din 2018 venituri salariale de 159.095 lei.

Eduard Hellvig câștigă 13.257 de lei pe lună.

Cât concediu au angajații SRI?

În funcţie de vechimea în muncă, personalul militar din instituţie beneficiază de 32 sau 38 de zile calendaristice de concediu de odihnă anual, pe care îl poate planifica în funcție de propriile opţiuni.

Pe lângă acesta, cadrul legal în vigoare conferă şi alte drepturi precum concediu de studii, de formare profesională, de creştere a copilului, concediu de îngrijire a copilului bolnav, de acomodare, concediu paternal, concediu fără plată, medical, dar şi permisii pentru situaţii deosebite, precum căsătoria, naşterea unui copil sau pentru alte situaţii personale.