Ce filme dau startul anului cinematografic 2023. Printre producții este și o comedie dulce-amăruie cu Tom Hanks

Oana Borviz 21/12/2022 | 10:19 Timp Liber
Ce filme dau startul anului cinematografic 2023. Printre producții este și o comedie dulce-amăruie cu Tom Hanks

O nouă ecranizare după o carte de Elena Ferrante, o adaptare după un joc video celebru și o comedie dulce-amă­ruie cu Tom Hanks sunt printre filmele pe care le poți vedea în ianuarie 2023. Ele dau startul unui an cinematografic despre care se spune că va fi uimitor.

În curând se va încheia încă un an cinematografic, lăsând loc altuia despre care mulți cred că va fi printre cei mai promi­ță­tori din ultimele decenii. Fie că vorbim de titluri pentru micul sau marele ecran, de francize uriașe, de filme cu bu­get mare sau mic, anul 2023 se preconi­zează a fi unul magnetic.

De la drame psihologice, horroruri, comedii și până la thrilleruri, SF-uri și biografii, există multe filme pentru care ai fi gata să pariezi un Oscar (amintim numai de „Roosevelt“, de Martin Scorsese, în care Leo DiCaprio va face, cu siguranță, o figură frumoasă, sau de „Oppenheimer“, al lui Christopher Nolan, în care Cillian Murphy joacă rolul lui J. Robert Oppenheimer, „părintele bombei atomice“). Cum cele mai multe dintre acestea au date de lansare destul de îndepărtate sau nici măcar anunțate, ne-am rezumat la câteva titluri ce vor avea premiera în ianuarie 2023. Sunt filme care-i aduc în roluri spec­ta­culoase pe unii dintre actorii voștri pre­ferați (Tom Hanks sau Pedro Pascal), sunt filme care înnoadă destine emoțio­nante din cărți de mare succes sau care recompun universuri apocaliptice din jocuri video ce au făcut istorie.

„Viața mincinoasă a adulților“

Dacă v-a plăcut drama psihologică „Fiica ascunsă“ (ecranizarea făcută de Maggie Gyllenhaal după cartea cu același nume a Elenei Ferrante), atunci vă numărați printre cei care așteptați cu sufletul la gură premiera din 4 ianuarie 2023 a celei mai noi adaptări după Ferrante.

„Viața mincinoasă a adulților“ („The Lying Life of Adults“), miniseria de șase episoade ce va fi lansată pe Netflix, recompune universul napolitan din cea mai nouă carte a Elenei Ferrante, tradusă și în română la Pandora M.

Regizat de italianul Edoardo De Angelis („Indivisible“), filmul descrie tranziția de la copilărie la adolescență a unei fete pe nume Giovanna într-un Napoli scindat: ora­șul superior, al cartierelor bogate, unde rafinamentul este la el acasă; orașul inferior, al familiilor de condiție joasă, unde vulgaritatea este limbajul principal. Trecerea de la un univers la altul este du­re­roasă, ca în toate poveștile marca Ferrante, și o surprinde pe Giovanna (fiică a doi profesori) în disperarea de a-și găsi identitatea și un loc doar al ei. „După chi­pul fericit al copilăriei, începe o căutare a unei noi laturi a vieții, iar această căutare oscilează între cele două Napoli consang­vine care se urăsc și se tem una de alta“, spun reprezentanții Netflix.

Scris de Ferrante împreună cu De Angelis și alți doi cineaști (Laura Paolucci, Francesco Piccolo), filmul o are în rol prin­cipal pe Valeria Golino (a jucat alături de Tom Cruise și Dustin Hoffman în „Rain Man“), care este aici mătușa adolescentei interpretate de nou-venita Giordana Marengo.

Ca în toate filmele adaptate după romanele lui Ferrante, „Viața mincinoasă a adulților“ are o stranietate aparte, în care recunoști teme obsesive precum diferen­țele și tensiunile dintre clasele sociale, re­lațiile dintre mame și fiice, prieteniile dintre femei.

„Un bărbat pe nume Otto“

Aproape toate filmele cu Tom Hanks au o în­cărcătură emoțională specială. Și nu doar cele vechi, ca „Philadelphia“, „Mesaj pentru tine“ sau „Forrest Gump“, ci și fil­mele lui mai noi, cum ar fi „Noutăți din lumea largă“, „Finch“ sau „Elvis“.

Sub semnul emoției stă și „Un bărbat pe nume Otto“ („A Man Called Otto“), în care actorul recompensat cu două Osca­ruri joacă rolul unui văduv critic și moro­cănos, a cărui viață este dată peste cap atunci când lângă el se mută o familie plină de viață.

Regizat de Marc Forster („În căutarea Tărâmului de Nicăieri“) și adaptat de David Magee (scenarist cunoscut pentru „Viața lui Pi“ sau „Mary Poppins revine“), filmul este a doua ecranizare de până acum a romanului „Un bărbat pe nume Ove“, în care suedezul Fredrik Backman prezintă cu umor și tandrețe viața de zi cu zi a acestui bătrân nesuferit.

Tonul amuzant este păstrat și în film, făcând ca teme grele precum pierderea, bătrânețea și diversitatea să apară în filtre mai blânde și mai prietenoase.

O poveste „comică și emoționantă despre cum se întâmplă lucruri uimitoare atunci când lași oamenii să intre în viața ta“, cum este descris pe Collider.com, „Un bărbat pe nume Otto“ este o expe­riență ne­maipomenită în care se vor re­găsi mulți dintre noi și în care mulți vor descoperi cu încântare perspectiva reînnoirii vieții.

În cinematografele românești va rula din 13 ianuarie.

„Ultimul dintre noi“

După ce platforma Netflix a adaptat mai multe francize de jocuri video la seriale precum „Arcane“, „Resident Evil“ și „Wit­cher“, iată că și rivala HBO îi ur­mează exemplul, transformând un joc de succes într-o serie TV. „Ultimul dintre noi“ („The Last of Us“), ce va fi lansat pe 15 ianuarie 2023, a fost adaptat după jocul video omonim din 2013, care a atras un număr incredibil de jucători și care a avut 17 milioane de copii vândute numai în 2018.

Scrisă și produsă de Craig Mazin (crea­torul miniseriei de mare succes „Cerno­bîl“), seria – una dintre cele mai aștep­tate ale anului viitor – va acoperi evenimentele primului joc, ce se concentrează pe relația dintre un contrabandist pe nume Joel și o adolescentă în vârstă de 14 ani, Ellie, care pare a fi cheia vinde­cării oamenilor de pandemia ce a cuprins lu­mea. Salvator inițial al fetei, pe care se angajează să o scoată ilegal dintr-o zonă de carantină, Joel ajunge să se bazeze pe ea în timpul luptei de su­pra­vie­țuire. Pedro Pascal (îl știți din „Narcos“) și Bella Ramsey (Lyanna Mormont din „Urzeala tronurilor“) vor interpreta personajele principale.

Se pare că Pascal nu a fost prima ale­gere a celor de la HBO, ci Matthew McConaughey ar fi fost primul actor curtat pentru acest rol, pe care însă l-ar fi refuzat din motive deocamdată ne­dezvăluite.

Conform zvonurilor, „Ultimul dintre noi“ este unul dintre cele mai scumpe seriale realizate vreodată, cu un buget total de aproximativ 200 de milioane de dolari (fiecare episod costând aproximativ 10 milioane de dolari).