Ce fac doi frați din Piatra Neamț cu 4.000 de mașini

Cristina Dobreanu 25/04/2017 | 12:22 Oameni
Ce fac doi frați din Piatra Neamț cu 4.000 de mașini

Pentru antreprenoriatul autohton, modelul companiei de închirieri de mașini și de leasing operațional Auto­nom Rent-a-Car, cu afaceri de peste 18 mili­oane de euro anul trecut, este unul cel puțin ieșit din tipare.

E o poveste (re)scrisă în familie. Marius Ștefan (40 de ani) a pus bazele compa­niei în 2004, la Piatra Neamț, însă a decis că poate crește afacerea doar îm­preună cu fratele său, Dan (38 de ani). Ulterior, cei doi frați au decis să îl coopteze în luarea deciziei și pe directorul operațional al companiei. Motivul? „Fap­tul că suntem trei ajută, pentru că procentele de 50-50 sunt cele mai pă­că­toase: poți ajunge la un moment dat într-un blocaj“, explică Dan Ștefan, man­ging partner Autonom. De altfel, pri­me­le lecții de antrepre­noriat le-au pri­mit tot în familie, chiar de la părinții lor, care au înființat, în 1991, tot în Piatra Neamț, o firmă axată pe vân­zări de componente și service auto. O companie pe care Dan și Marius Ștefan au cumpărat-o anul trecut. „Am făcut o succesiune prin achiziție“, ex­pli­că Dan Ștefan decizia de a integra în afa­cerea lor și firma părinților, cu un rulaj de 2 milioane de euro.

Pentru ei, „modelul texan de capita­lism sălbatic al anilor ’90, stilul Dallas“, pe care mulți încă mai pariază, ar trebui să dispară. „Noi chiar nu credem în po­ves­tea că scopul scuză mijloacele“, măr­tu­ri­sește Dan Ștefan, argumentând că ei cred în modelul „mai umanist“, în care cu cât implici mai mulți oameni, cu atât com­pania devine mai puternică. „Mo­delul acela vechi în care ne raportam exclusiv la valorile acționarilor, în timp ce restul sunt subordonați acestei misiuni de a avea o acumulare de capital, cred că func­ți­o­nează tot mai puțin“, precizează el.

Cei doi frați pun foarte mare accent pe învățare, etică și principii, atribute care par, de multe ori, secundare în businessul autohton. O altfel de dovadă în acest sens este chiar biroul lui Dan Ștefan, plin de rapoarte, dar și de cărți, printre care „Gânduri către sine însuși“, a împăratului-filosof Marcus Aurelius.

Anul 2016 a fost al doilea în care toți angajații Autonom au avut participare la profit, iar acesta a fost de două milioane de euro. Singura condiție: să aibă o ve­chi­­me mai mare de un an în companie. „Nu este vorba doar de sume, care nu sunt mici, ci de filosofie și de a te simți mai puternic. Este un lucru pe care îl facem îm­preună“, mai spune mezinul, care cre­de că acesta ar trebui să fie spiritul unei afa­ceri de familie, de a împărți succesul cu ceilalți.

EXTINDEREA ÎN AFARA GRANIȚELOR. Autonom a ajuns la 41 de agenții în 30 de județe. „Având rețeaua aceasta de agen­ții, putem să facem transferuri din orice punct către orice punct în România.“ Mai mult, frații Ștefan au creat anul trecut o structură de tip holding, Autonom International, în care sunt regrupate atât companiile achiziționate, cât și operațiunile de peste graniță. O structură care îi ajută nu doar la capitolul trezorerie – „este mai simplu să circuli și să aloci bani, inclusiv pentru M&A“ –, dar le și permite să defi­nească mult mai clar misiunea fiecăreia dintre companiile incluse. „Noi suntem mari fani ai specializărilor.“

Articol vizibil în întregime doar pe bază de abonament.

Cristina Dobreanu a debutat în presa scrisă acum 12 ani, la România liberă. Apoi a scris la revistele de business și after business Income Magazine și Forbes România, și la portalul de business Profit.ro. A participat, în 2010, la proiectul “Study and information Programme for Young Journalists from South East Europe”, (Berlin, Germania), realizat de Konrad Adenauer Stiftung. Este specializată pe politică externă și macroeconomie, dar acoperă din punct de vedere editorial subiecte legate de lumea antreprenorială.