În ce condiții poate fi transformat canabisul în supermedicament. Cercetătorii îl cultivă în secret

Mimi Noel 31/07/2018 | 17:34 Global
În ce condiții poate fi transformat canabisul în supermedicament. Cercetătorii îl cultivă în secret

GW Pharmaceuticals cultivă anual circa 20 de tone de canabis în sere în mai multe locuri din Anglia ținute la secret. Modificate genetic pentru a le suprima proprietățile psihoactive, plantele sunt folosite pentru a produce Epidiolex, un medicament utilizat pentru copiii afectați de epilepsie severă.

Acest articol a apărut în numărul 45 (23 iulie – 5 august) al revistei NewMoney

Pe 25 iunie, Autoritatea americană care reglemen­tează piaţa produselor farmaceutice și alimentare (FDA) a aprobat tratamentul cu Epidiolex și astfel acesta devine primul medicament din lume pe bază de rețetă care este derivat din canabis și care se vinde acum legal pe piața americană.

Decizia FDA dă un puternic imbold și industriei de biotehnologie din Marea Britanie și îi consolidează poziția de cel mai mare producător de canabis în scop medical și științific, potrivit informațiilor ONU. Și aceasta în ciuda faptului că guvernul britanic s-a opus constant încercărilor de a legaliza marijuana pentru uz medical. „Aprobarea obținută de la FDA pentru acest medicament este o realizare epocală“, spune Sasha Kaplun, vicepreședinte pentru dezvol­tare în cadrul Auxly Cannabis Group, companie de investiții din Toronto. Decizia are menirea de a mai dilua scepticismul unor medici reticenți încă să recurgă la marijuana în scop medical, mai spune Kaplun.

Vânzările de Epidiolex ar putea ajunge la 1,3 miliarde de dolari până în 2020, spun analiștii de la firma de cercetare Cowen & Co., luând în calcul tranzacțiile de 17 milioane de dolari făcute anul trecut de GW. Anticipând decizia pozitivă a celor de la FDA, investitorii au apreciat cotația companiei, astfel că valoa­rea pe piața bursieră a GW a sărit până la aproape patru miliarde de dolari, ceea ce o face cea mai va­lo­roasă companie din lume care cultivă plante de acest tip și care este listată public, alături de pro­du­cătorii canadieni de marijuana pentru uz medical, Canopy Growth și Aurora Cannabis.

GW ar vrea să se distanțeze de nebunia care se iscă adesea în jurul faptului că sunt cultivatori de canabis. „Suntem o companie neobișnuită, este adevărat, și înțeleg că nu am fi primit atâta atenție din partea presei dacă am fi dezvoltat un medicament din ceva de care nimeni nu a auzit“, spune zâmbind Justin Gover, director executiv al GW.

„Dar, important este că produsul nostru este în prim-plan și mai puțin din ce anume este obținut“, a adăugat el.

EFICACITATE. Pacienții care suferă de sindromul Lennox-Gastaut, o formă rară de epilepsie, și care au urmat un tratament cu Epidioleaflat în teste clinice avansate în cursul lui 2018, au avut mai puține episoade epileptice (convulsii), comparativ cu grupul de pacienți căruia i-a fost administrat un simplu medicament placebo. Întârzierea dezvoltării și chiar moar­tea sunt cele mai importante riscuri asociate cu această boală incurabilă atunci când afectează copiii.

„Chiar dacă tratamentul cu noul medicament reu­șește să reducă frecvența episoadelor epileptice, doar foarte puțini pacienți au reușit să se vindece și să scape complet de convulsii“, spune Shlomo Shinnar, directorul Centrului pentru management al epilepsiei din cadrul Montefiore Medical Center din New York. „Este fără discuție eficace, dar nu într-atât încât pacienții să scape complet de convulsii“, adaugă Shinnar, al cărui centru a acceptat să facă mai multe teste clinice cu acest medicament revoluționar. „Oamenii vor să scape de convulsii, și când nu se în­tâmplă așa este firesc să se orienteze către un alt me­di­cament care apare și să îl încerce“, a completat el.

PRINCIPIUL. Cannabidiolul, compusul activ al Epidi­olex, are un efect anticonvulsiv atunci când interac­ționează cu canalele ionice (proteine de membrană cu pori care permit migrarea ionilor prin membra­nele celulare, n.r.) și care sunt principalele componente ale sistemului nervos. Cercetătorii de la GW lucrează pe patru zone din ADN-ul marijuanei pentru a obține nivelurile dorite  – celulele sunt hrănite controlat astfel încât să producă un nivel ridicat de cannabidiol și scăzut de tetrahidrocannabidiol (THC), substanța asociată cu senza­ția de euforie pe care o dau plantele halucinogene. Ulterior, în timpul procesului de fabricație, THC este redus la minimum până la nivelul în care putem vorbi doar de urme de THC.

GW nu a dezvăluit deocamdată care va fi prețul medicamentului, dar faptul că a reușit să obțină apro­barea FDA pe cea mai mare piață de profil din lume ar putea elimina stigmatul care umbrește cercetările medicale privind beneficiile acestei plante. „Canabis nu trebuie să însemne pentru oameni doar euforie, ci poate fi mult mai mult“, mai spune Gover.

Cu contribuția lui John Lauerman.

 

Canabis anti-epileptic

Primul medicament obținut din canabis și aprobat de FDA reprezintă un moment de răscruce pentru cercetările medicale privind beneficiile plantelor de acest tip.

CERCETARE.Manipulând ADN-ul marijuanei, cercetătorii cresc în noile plante nivelul de cannabidiol (anticonvulsiv) și îl scad la maximum pe cel de tetrahidrocannabidiol (halucinogen).

POTENȚIAL.Vânzările de Epidiolex ar putea ajunge la 1,3 miliarde de dolari până în 2020, spun analiștii. Anul trecut, GW a făcut vânzări de 17 milioane de dolari.

VALOARE.Investitorii au apreciat cotația companiei, astfel că valoarea pe piața bursieră a GW a sărit de patru miliarde de dolari, ceea ce o face cea mai valoroasă companie din lume care cultivă astfel de  plante.


Articol preluat din BloombergBusinessweek

de Thomas Buckley ; adaptare de Mimi Noel

FOTO: Guliver / Getty Images

Are o experiență de peste zece ani în jurnalism. A început la agenția națională de presă Rompres, iar în 2006 s-a alăturat echipei care se ocupa de ediția în limba română a publicației americane BusinessWeek. În 2007, a completat echipa de jurnaliști care pornea revista de afaceri Money Express. Domeniile acoperite au variat, de la retail la FMCG, farma, fonduri de investiții, fuziuni și achiziții, IT&C. A realizat interviuri cu cei mai proeminenți oameni de afaceri români, antreprenori locali, dar și cunoscuți oameni de afaceri străini, precum directorul executiv al Microchip, Steve Sanghi, sau fostul director executiv al Sony America, Michael Schulhof. Mimi Noel lucrează ca Account Manager la AMICOM din 2012. La NewMoney, se ocupă de subiectele internaționale.