Ce au vândut românii pe internet în 2016: de la apartamente la locuri de muncă

Gabriel Bucur 21/12/2016 | 17:49 Ştiri
Ce au vândut românii pe internet în 2016: de la apartamente la locuri de muncă

Românii s-au obișnuit să cumpere și să vândă pe internet, dovadă stau statisticile anuale ale site-urilor de profil.

Peste 1,4 milioane de aparate electronice și electrocasnice au fost vândute pe OLX în acest an, anunță reprezentanții site-ului. Dintre acestea, cele mai vândute au fost telefoanele inteligente Samsung (260.000 de oferte) și iPhone (172.000 de oferte), urmate de calculatoare, componente și accesorii (102.000 de oferte).

Categoria auto, moto și ambarcațiuni a avut, la rândul ei, sute de mii de cumpărători în 2016. 730.000 de produse au fost declarate vândute de către utilizatorii OLX, dintre care mai mult de 350.000 de oferte au fost pentru autoturisme. Printre cel mai bine vândute mașini pe OLX au fost Volkswagen, Opel, BMW, Ford și Audi. Imobiliarele se situează pe locul al treilea în topul realizat de OLX, cu peste 400.000 de imobile declarate vândute sau închiriate în 2016. Apartamentele cu două camere au fost prima alegere a românilor.

Din zona de modă și frumusețe au fost declarate vândute peste 400.000 de articole de îmbrăcăminte, încălțăminte și accesorii. În topul produselor din această categorie se situează ceasurile, pantofii sport și rochiile. Categoria sport, timp liber și artă este pe locul al cincilea în topul OLX, cu un total de 292.000 de produse declarate ca vândute în 2016. Peste 82.000 de biciclete și peste 61.000 de echipamente sportive și-au găsit un nou proprietar în acest an.

Nici ofertele pentru locuri de muncă nu au lipsit. Mai mult de 150.000 de anunțuri din această categorie au fost dezactivate pentru că s-au găsit candidații căutați.

Zona de casă și grădină a fost și ea în topul preferințelor românilor, cu peste 250.000 de obiecte de mobilier de casă sau grădină, unelte și obiecte de colecție vândute. Totodată, peste 230.000 de anunțuri din categoria mama și copilul au fost dezactivate în urma vânzării produselor publicate în 2016.

În 2016, pe OLX s-au scos la vânzare imobile extrem de valoroase, precum Palatul Telefoanelor din București sau Conacul Brătienilor din Argeș. Totodată, printre cele mai scumpe proprietăți ofertate pe OLX în acest an au fost hoteluri de patru și cinci stele, terenuri intravilane sau păduri, iar anunțurile au pornit de la prețuri de peste 40 milioane de euro și au ajuns la oferte de 100 de milioane de euro. De-a lungul anului, au fost încărcate și anunțuri neobișnuite, precum cele cu servicii de plimbat Pokemoni sau săbii de colecție din perioada medievală.

OLX este liderul pieței locale de anunțuri generaliste, cu peste 3,6 milioane de oferte active. Din cadrul OLX Group mai fac parte și Storia.ro, platformă premium de imobiliare, și Autovit.ro, site dedicat ofertelor dedicate exclusiv segmentului auto.

 


FOTO: Mediafax

În șapte ani de jurnalism, a pendulat între domeniul sportiv și cel economic. A lucrat, printre altele, la Radio România Actualități și Adevărul Financiar. Acum, este coordonatorul online al proiectului NewMoney.