Câți români au renunțat la vaccinarea cu AstraZeneca

NewMoney 07/04/2021 | 14:31 Ştiri
Câți români au renunțat la vaccinarea cu AstraZeneca

Coordonatorul campaniei de vaccinare din România, Valeriu Gheorghiță, a precizat că au fost peste 207.000 de anulări în platformă pentru vaccinarea cu AstraZeneca, iar dintre cei care și-au confirmat programarea, 99.000 de persoane nu s-au prezentat.

Declarațiile vin în contextul în care un reprezentant al Agenției Europene pentru Medicamente (EMA) a precizat că există o legătură între vaccinul AstraZeneca și cazurile de tromboze semnalate după administrarea acestuia.

„Este un procent mare, o treime din persoanele programate care nu s-au prezentat. Este clar un aspect pe care l-am sesizat cu toții. Considerăm că avem nevoie de o mai bună înțelegere a acestui aspect de către orice om care dorește să se vaccineze. Este absolut firească și legitimă ezitarea oamenilor la acest moment. Avem nevoie de mai multe informații oficiale de la Agenția Europeană a Medicamentului. Și noi, cei care luăm decizia, avem nevoie de mai multe informații”, a spus Gheorghiță.

Gheorghiță a precizat că vor fi oferite clarificări în ceea ce privește acest subiect după finalizarea ședinței Comitetului de farmacovigilență al Agenției Europene a Medicamentului.

”Ne așteptăm la modificarea recomandărilor din prospect. Este posibil ca vaccinul să nu fie recomandat persoanelor cu risc de a dezvolta reacții trombotice”, a precizat Valeriu Gheorghiță care a punctat faptul că în țara noastră s-au înregistrat 7 cazuri de tromboze la persoanele vaccinate împotriva COVID-19, dintre care 3 raportate la vaccinul AstraZeneca și 4 la Pfizer, însă nu s-a stabilit o legătură cu vaccinul.

Tot în cadrul aceleiași conferințe de presă, Gheorghiță a previzat că 3.082 de medici de familie au optat pentru a participa la campania de imunizare în cabinetele proprii, reprezentând 30% din totalul de 10.940 de medici care se află în relație contractuală cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

„Avem situaţia centralizată la nivel naţional, sunt 3.082 de medici de familie care au optat pentru a participa la campania de vaccinare în cabinetele proprii, din totalul celor 10.940 de medici care se află în relaţie contractuală cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, ceea ce înseamnă un procent de circa 30%. Este mai puţin decât ne aşteptam şi cât estimam din datele disponibile REVISAL”, a declarat Valeriu Gheorghiţă.