Casă, (tot mai) scumpă casă: cât de mare este riscul unei noi bule imobiliare

Andreea Neferu 26/04/2017 | 10:49 Companii
Casă, (tot mai) scumpă casă: cât de mare este riscul unei noi bule imobiliare

După ce, acum mai puțin de un deceniu, România experimenta o bulă imo­biliară al cărei epilog a fost și o pră­bu­șire ra­­pi­­dă și dureroasă a pieței lo­cuin­țelor, sectorul rezidențial pare că tră­iește acum o nouă perioadă de glorie. Cererea pe piață e în continuă creș­tere, proiectele noi de locuințe se vând (din nou) din sta­­diul de planșetă, iar pre­­țu­­ri­­le au prins aripi. Cât de mult mai pot ele creș­te și, mai ales, există riscul unei noi bule?

Un agent de vânzări dintr-o multina­țio­nală își cumpăra prima locuință, prin credit ipotecar, în urmă cu aproape trei ani. Un apartament de două camere în cartierul bu­­cu­­reș­­tean Berceni l-a costat la acea vreme 55.000 de euro, un preț „rezo­na­­bil“, spu­­ne el retrospectiv. Recent, a decis că e mo­mentul să facă pasul către o casă mai încăpătoare, odată ce și familia sa a devenit mai mare, astfel că și-a scos apartamentul la vânzare. Pre­țul de stri­gare: 62.000 de euro. Adică, la un calcul rapid, cu aproape 13% în plus față de prețul inițial.

„Din momentul în care am publicat pe internet anunțul de vânzare, în mai pu­țin de o zi stabileam două vizionări. Nu mă gândeam că o să fie atât de mare in­te­resul, mai ales că este un apartament la parter, într-un bloc din anii ’80. Mă aș­tept să îl vând destul de repede“, mărtu­ri­­sește el. Iar povestea sa ilustrează, într-o oarecare măsură, povestea pieței rezi­dențiale din România în acest moment, în care cererea de locuințe a explodat.

După ce, în perioada 2005-2008, lo­cu­­in­­țe­­le s-au scumpit în ritm galopant, iar pre­­țurile ajunseseră să crească chiar și de la o săptămână la alta, creionând pas cu pas o bulă imobiliară fără prece­dent, ve­­nirea crizei a dărâmat „castelul de nisip“ al pie­­ței rezidențiale, redu­când pre­­țu­­rile consi­­de­­rabil. La nivel na­țional, minusul a fost de circa o treime, potrivit cal­­culelor NewMoney pe baza indicelui de prețuri al plat­formei Imobiliare.ro. Acum însă, piața rezidențială trăiește o no­­uă perioadă de euforie, poate ceva mai temperată decât în boomul de acum nici zece ani, însă pre­țurile nu stau pe loc.

PREȚURI PE PLUS. „Anul trecut am observat o creștere a prețurilor de circa 10%“, spunea recent Bartosz Puzdrow­ski, CEO al companiei Impact, dezvoltatorul cartierului rezidențial Greenfield din zona Băneasa, din București. Iar aceasta în ciuda faptului că intrarea în vigoare a legii dării în plată a creat o oarecare nesi­guranță în piață.

Potrivit indicelui Imobiliare.ro, prețul mediu solicitat la nivel național de către vânză­torii de apartamente noi și vechi a ajuns la 1.080 de euro pe metru pătrat util la începutul lui 2017, în creștere cu peste 6% față de acum un an. Iar esti­mările arată că prețul va continua să crească.

„Există o cerere foarte mare și o lipsă acută de proprietăți. (…) Ne apropiem cu pași rapizi de o încălzire a pieței, mai ales că nu prea mai există stocuri“, aver­tiza recent Dragoș Vîlceanu, preșe­dintele Asociației Brokerilor Imobiliari, în cadrul evenimentului „Real Estate & Construction Forum“, organizat la fina­­lul lunii martie de Business Mark. Iar aceasta, deși, pe teren, pare că se construiesc case și blocuri la foc continuu. Datele de la Institutul Național de Statistică arată că 2016 a fost al doilea cel mai bun an de după 1990 din pers­pectiva numărului de locuințe finalizate – peste 52.000. În 2008, cel mai „productiv“ an, numărul de lo­cuințe livrate în piață se ridica la peste 64.000.

Gabriel Voicu, director al diviziei new homes din cadrul companiei Coldwell Banker România, spune că stocul relativ redus de locuințe noi finalizate ar putea conduce, pe termen scurt și pe anumite segmente de piață sau zone, la noi vârfuri de cerere în 2017. Tot el adaugă că, pe de altă parte, piața rezidențială va ră­mâne sensibilă la evoluția macroeco­no­mică a României. „Pentru 2017 există pre­­mise pentru o evoluție similară cu cea din 2016, adică o creștere de 5-7%  (a prețului, n.r.) în București, dar și în alte orașe mari din țară și o temperare în Cluj-Napoca“, detaliază Voicu.

Ritmul pare ceva mai temperat față de perioada de boom, când prețurile creș­teau și cu 20-30% pe an.

NOI LEGI. Acum, cea mai importantă schimbare așteptată pe piața reziden­țială este introducerea TVA de 0% pentru vânzarea de locuințe noi către persoane fizice. În prezent, pe piața rezi­dențială locală se aplică o cotă redusă de TVA de 5% la cumpărarea unei locuințe cu un preț de până la 450.000 de lei, adică aproximativ 100.000 de euro, însă de această facilitate cumpărătorul poate beneficia doar o dată. Pentru restul tran­­­zacțiilor, se aplică o cotă de 19%.

Deocamdată, TVA 0% la vânzarea lo­cuin­țelor a rămas doar la stadiul de ini­țiativă legislativă, însă jucătorii din piață au atras atenția că măsura ar contrazice directivele europene privind aplicarea cotelor reduse de TVA.

Chiar și așa, o parte dintre potențialii cumpărători au rămas în expectativă și speră la eli­mi­narea TVA. (Până la închiderea ediției NewMoney nu au apărut informații pri­vind data de la care o astfel de inițiativă legislativă ar putea intra în vigoare.)

O bilă albă pentru piața rezidențială este însă faptul că statul a propus anul acesta un plafon de 2,5 miliarde de lei pentru Programul Prima Casă, la care se adaugă fonduri de 175 de milioane de lei, ră­mase de anul trecut. Anul acesta, prin Prima Casă se pot accesa credite de până la 57.000 de euro pentru case vechi, respectiv 66.000 de euro pentru cele noi. Tot începând de anul acesta, programul face o distincție clară între lo­cuințele vechi și cele noi: va oferi ga­ranții bancare de 40% pentru cele construite în urmă cu mai bine de cinci ani, respectiv de 50% pentru cele noi.

„Interesul preponderent (în piața rezi­dențială, n.r.) este pentru locuințe noi, pentru că au apărut proiecte noi, cu o arhitectură și un concept contemporane, o generație nouă de apartamente extrem de atractive“, spune Daniel Crai­nic, director de marketing al Imobiliare.ro. Din datele portalului, o treime din locuitorii marilor orașe sunt intere­­sați în acest moment de o tranzac­ție imo­­biliară, fie că este vorba de o achi­ziție sau o vânzare, fie de închiriere, ceea ce arată că, în an­samblu, piața rezidențială trece printr-o pe­­ri­­oa­­dă de efervescență. Și pe bună dreptate, mai ales în contextul în care și salariul mediu net pe economie a ajuns la peste 2.200 de lei, în creștere cu o trei­me față de acum doi ani.

România are în prezent circa 8,9 mili­oane de case și apartamente, dintre care doar 10% au fost construite în ultimii 27 de ani, ceea ce înseamnă că stocul de locuințe este destul de îmbătrânit la nivel național.

Pentru români, mai mult decât pentru alți europeni, locuința este un simbol al împlinirii, al stabilității, un efect al men­ta­­lității încă puternic împământănite care spune că e mai bine să fii proprie­tar decât chiriaș. Aproape 97% dintre ro­mâni de­­­­țin (măcar) o casă, potrivit datelor agen­­­­ției europene de statistică Eurostat, în timp ce varianta chiriei, pre­ferată în general de occidentali, este considerată (încă) în România o soluție de compromis. Și, în cele mai multe cazuri, unul de cât mai scurtă durată. Așadar, un motiv în plus ca piața să crească.

 


FOTO: Laszlo Raduly / NewMoney

A debutat în presa scrisă în urmă cu opt ani. În 2013, a absolvit cursurile programului de pregătire intensivă în jurnalism „Economic and Political Reporting from Southeast Europe”, organizat la Londra și la Berlin de agenția de presă Reuters, iar în 2015 a participat la cursurile școlii de vară Online and Multimedia Journalism, organizată de Deutsche Journalistenschule la Munchen. În 2013, a câștigat premiul „Florin Petria” pentru jurnalism economic, iar în 2015 a fost unul dintre laureații concursului Tânărul Jurnalist al Anului, secțiunea Economie. Anterior, Andreea a lucrat la Ziarul Financiar. În prezent, la NewMoney, Andreea acoperă din punct de vedere editorial domeniile construcții și imobiliare.