Casă, scumpă casă: piața rezidențială a început 2017 cu prețuri în creștere

Andreea Neferu 06/02/2017 | 13:17 Ştiri
Casă, scumpă casă: piața rezidențială a început 2017 cu prețuri în creștere

Prețul mediu solicitat la nivel național de către vânzătorii de apartamente noi și vechi a crescut cu 1,3% în ianuarie comparativ cu ultima lună a anului trecut, la 1.064 de euro pe metru pătrat, potrivit portalului imobiliare.ro. Avansul relevă interesul în creștere al românilor pentru piața rezidențială, în contextul unor fundamente macroeconomice din ce în ce mai bune.

Comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, prețul apartamentelor a înregistrat un plus de 9,6%, având în vedere că în ianuarie 2016 prețul mediu cerut de proprietari era de 971 de euro/metru pătrat.

Analizând piețele la nivel regional, apartamentele din Capitală au consemnat un plus de 1,4% în prima lună a acestui an, până la 1.157 de euro pe metru pătrat. ”Trendul ascendent din ianuarie a fost susținut aproape în exclusivitate de segmentul apartamentelor vechi, care s-au scumpit cu 3,7%, de la 1.090 la 1.130 de euro pe metru pătrat”, susțin reprezentanții imobiliare.ro. La polul opus, prețul locuințelor noi s-a menținut în același palier, de puțin peste 1.170 de euro pe metru pătrat.

Cele mai mari creșteri au fost înregistrate în Iași și Brașov, de 3,6% (până la 885 euro/metru pătrat), respectiv 2,2% (până la 920 de euro/metru pătrat). În schimb, în Cluj-Napoca, orașul cu cele mai mari prețuri pe zona rezidențială din România, prețurile cerute de proprietari au cunoscut un avans de 0,8%, până la 1.257 de euro pe metru pătrat. „Apartamentele din blocurile vechi (din Cluj-Napoca – n.r.) s-au scumpit în ianuarie cu 2,1%, însă ele noi s-au ieftinit cu 1%”.

Pe de altă parte, în Constanța locuințele s-au scumpit cu 1,6% în prima lună a anului trecut, la 989 de euro pe metru pătrat, în timp ce în Timișoara, avansul a fost mult mai redus, de 0,3%, la 1.030 de euro pe metru pătrat. În orașul de pe Bega, în timp ce locuințele vechi s-au scumpit cu 1,1% în ianuarie, la 1.029 de euro pe metru pătrat, cele noi s-au ieftinit cu 2,3%, la 1.032 de euro pe metru pătrat.


FOTO: Mediafax

A debutat în presa scrisă în urmă cu opt ani. În 2013, a absolvit cursurile programului de pregătire intensivă în jurnalism „Economic and Political Reporting from Southeast Europe”, organizat la Londra și la Berlin de agenția de presă Reuters, iar în 2015 a participat la cursurile școlii de vară Online and Multimedia Journalism, organizată de Deutsche Journalistenschule la Munchen. În 2013, a câștigat premiul „Florin Petria” pentru jurnalism economic, iar în 2015 a fost unul dintre laureații concursului Tânărul Jurnalist al Anului, secțiunea Economie. Anterior, Andreea a lucrat la Ziarul Financiar. În prezent, la NewMoney, Andreea acoperă din punct de vedere editorial domeniile construcții și imobiliare.