Care sunt gadgeturile care ne atrag atenția la sfârșit de 2020 și inceput de 2021

Romulus Deac 31/12/2020 | 12:51 Digital
Care sunt gadgeturile care ne atrag atenția la sfârșit de 2020 și inceput de 2021

Într-un an în care totul s-a dat peste cap, tehnologia a fost mai grozavă – și poate mai prezentă – ca niciodată. Pentru cei care sunt în căutarea unui gadget sau încă așteaptă un ultim impuls, câteva sugestii pentru lista digitală a Moșului.

Oculus Quest 2. Lucruri de care avem nevoie pentru a ieși fără teamă din casă? O mască și un dezinfectant pentru mâini. Sau un Oculus Quest 2. E adevărat, permite doar o evadare virtuală din realitatea pan­de­mică de zi cu zi, dar, oh!, totul se simte mai real ca niciodată grație ecranului cu rezoluție îmbunătățită, unui procesor de generație nouă mai rapid, greutății reduse a headsetului și noilor controlere.

Pentru amatorii de specificații tehnice: procesor – Qualcomm Snapdragon X2, memorie RAM – 6 GB, stocare – 64/256 GB, ecran – 1.832×1.920 @ 90 Hz, greutate – 503 grame, autonomie – două-trei ore. Asemenea Questului original, poate să ruleze apli­cații fără a fi nevoie de conectare la un PC. Acestea sunt instalate și rulate direct în headset, fără niciun fel de cabluri.

Unde să „mergi“ cu el? Pentru început, (și) la birou. Facebook a vrut să îl transforme în ceva mai mult decât un dispozitiv de gaming și a creat special pentru el „Infinite Office“, un mediu virtual pentru munca de acasă. Rezultatul este un birou virtual în care utilizatorul este pus în fața mai multor ecrane pe care le controlează prin gesturi, asemenea personajului lui Tom Cruise din „Minority Report“.

Headsetul este compatibil cu o tastatură specială creată de Logitech, astfel că scrisul nu mai este nici el o problemă. Și dacă (chiar) îți lipsesc ședințele, Zuckerberg & Co. lu­crează deja la integrarea „Infinite Office“ cu Spatial, o platformă colaborativă AR (rea­­litate augmentată) care permite în­tâlniri virtuale.

Dar să-i dăm înapoi cezarului ce-i al cezarului și să nu uităm că Oculus rămâne pentru cei mai mulți un dispozitiv de gaming/relaxare și că Oculus Quest Store este plin cu sute de jocuri și alte lumi de 360 de grade pe care să te teleportezi în orice moment. Iar dintr-o listă de contracandidați direcți cum ar fi Oculus Quest, Valve Index, HTC Vive Cosmos și HP Reverb G2, e cel mai ieftin.

Everest VR“. Și dacă tot a venit vorba despre Oculus, ce ați spune de o expediție pe repede-înainte pe Everest? Care e legă­tura între cele două? Aceeași realitate virtu­ală. Dezvoltat de islandezii de la Sólfar Studios și compatibil cu Oculus Rift, HTC Vive și Valve Index, „Everest VR“ concentrează într-o experiență virtuală de o oră diferite etape ale unei expediții spre Acoperișul Lumii, de la familiarizarea cu echipamentul în tabăra de bază la traversarea cascadei de gheață Khumbu, petrecerea unei nopți în­tr-o tabără din zona morții și ascensiunea finală spre vârf. Frigul, deshidratarea, obo­seala și oxigenul suplimentar nu sunt incluse.

Cei sătui deja de iarnă își pot petrece timpul înotând alături de meduze și de balenele albastre în „Blu“ – un proiect VR dezvoltat de Wevr în colaborare cu Institutul de Oceanografie Scripps și Muzeul de Istorie Naturală din Los Angeles – sau condu­când în „Mars 2030“ un rover marțian pe un teren stâncos de aproape 40 de kilometri pătrați de pe Planeta Roșie, reprodus după date reale NASA.

Cum marile studiouri din gaming – o industrie de aproape 149 de miliarde de do­lari în 2019, potrivit unei analize Newzoo – creează de mult timp lumi virtuale complexe și spectaculoase, turismul virtual/„de gaming“ a prins de ceva vreme și pare să fie ceva mai mult decât un surogat vremelnic adus de pandemie. Fapt confirmat și de editorul britanic de ghiduri de călătorie Rough Guide, care a lansat la sfârșitul anului trecut un ghid al destinațiilor de neratat din jocurile pentru platforma Xbox, cum ar fi împre­jurimile lacului Derwent Water din „Forza Horizon 4“, paradisul tropical Golden Sands Outpost din „Sea of Thieves“ sau orașul pierdut Paititi din „Shadow of the Tomb Raider“. Bon voyage!

Ember Mug 2. Dacă arată și se simte ca o cană obișnuită, nu e obligatoriu să fie nea­pă­rat o cană obișnuită. E valabil pentru Em­ber Mug 2, prima cană din lume echi­pată cu un încălzitor intern controlat de un dispozitiv smart pentru a menține bău­turile la o temperatură constantă, de la prima la ultima înghițitură. Vine în două variante, de 295 de mililitri, respectiv de 414 mililitri, și e realizată dintr-un oțel ino­xidabil de înaltă calitate acoperit cu un strat ceramic rezistent la zgârieturi și cu pro­­prietăți izolatoare, astfel că poate fi ți­nută fără probleme în mână și când lichi­dul este foarte fierbinte.

Se încarcă printr-un port sub formă de far­furioară și ne poate păstra „otrava“ zil­nică la temperaturi constante între 43 și 68 de grade Celsius. Configurarea se face cu ajutorul telefonului mobil, printr-o aplicație dedicată, Ember-Temperature Matters, cu setări implicite pentru diferite tipuri de bău­turi (cafea, ceai, ciocolată caldă etc.), dar care poate configura manual și preferințele individuale. Un sistem de leduri afișează, printr-un cod personalizabil de culori, când lichidul ajunge la temperatura dorită sau când bateria internă trebuie reîncărcată, informații la care avem acces și prin notifi­cări trimise direct pe telefon.

Pentru cei interesați mai mult de nivelul de hidratare zilnică decât de temperatura băuturii există Active Smart Cups, un bidon de plastic ABS cu un înveliș interior de titan, cu o capacitate de 473 de mililitri, capabil să monitorizeze consumul de lichide prin intermediul unui sistem de senzori. Mai mult, în funcție de sex, greutate, vârstă, înălțime și nivelul de activitate, poate determina cantitatea optimă de apă pe care trebuie să o bei zilnic. Există însă și o formulă pentru cofeină. Se conectează la telefon și trimite diferite informații și alerte, dar are și un sistem direct de avertizare, prin leduri și vibrații. Deocamdată, e compatibil doar cu iOS.

Dodow. Una, două, trei … 120.344, 120.345… Sătui până peste cap de număratul nesfâr­șitelor turme de oi seară de seară? Dodow – Sleep Aid Device este un metronom cu un sistem de lumini care te învață cum să adormi în mod natural, fără să iei niciun medicament. Are forma unui disc mic și, odată lovit ușor cu degetul, va proiecta pe tavan o lumină albastră, cu intensitate re­glabilă, care pulsează lent, extinzându-se și contractându-se în intervale diferite de timp.

Tot ce trebuie să faci este să îți reglezi res­pirația în ritmul său. Inspiri pe toată pe­rioada în care cercul de lumină crește în dia­metru, expiri când se reduce, ajungân­du-se astfel la un ritm de șase respirații pe minut. Explicația științifică ar putea părea un coșmar pentru mulți, dar ideea din spa­tele său ar fi că, prin controlul respirației și relaxarea astfel indusă la nivelul întregului corp, timpul în care adormi poate fi redus cu o medie de 60%.

Dodow este folosit până acum de peste o jumătate de milion de insomniaci, iar sta­tisticile companiei spun că peste 75% din aceștia și-ar fi îmbunătățit în mod semnificativ somnul.

Pe același principiu al relaxării prin respi­rație funcționează și Somnox, robotul dezvoltat de compania olandeză omonimă pentru a îmbunătăți calitatea somnului. Luat în brațe, acesta începe să „respire“, ajutându-i pe utilizatori să preia un ritm al respirației care să le asigure un somn odihnitor. Statistic, opt din zece utilizatori spun că au simțit o îmbunătățire considerabilă a calității somnului lor și că timpul în care reu­șesc să adoarmă s-a redus cel puțin la jumătate.

Și dacă după toate astea ai o problemă cu somnul din cauza sforăitului – indiferent de care parte a lui te afli –, Smart Nora pare a fi soluția. Este un soi de colac gonflabil, conectat la un senzor care detectează și re­cunoaște sforăitul, care se pune sub pernă. Când începi să sforăi, senzorul trimite o co­mandă, iar colacul începe să se umfle ușor și să modifice poziția pernei astfel încât mușchii gâtului să se relaxeze și respirația să revină la normal. Noapte bună!

Furbo Dog Camera. Pentru cei care se întreabă de câteva ori pe zi „Oare ce a mai ros (completați numele)?“ răspunsul (ne)liniștitor poate să fie Dog Camera. Furbo Dog Camera. Dezvoltat cu contribuția a peste 5.000 de medici veterinari și dresori profesioniști de câini, îți permite nu doar să-l vezi, să-l auzi și să-i vorbești prietenului tău blănos, dar și să îl recompensezi, chiar dacă ești la kilometri distanță.

Ca specificații tehnice, Furbo este un dispozitiv IoT (Internet of Things) echipat cu o cameră HD wide-angled dotată cu infra­roșii, două microfoane și un lansator de până la 100 de mici degustări. Poate fi controlat cu telefonul sau tableta, prin aplicații iOS și Android, dar și prin comenzi vocale, prin intermediul Amazon Alexa.

Când câinele începe să latre – utilizatorul își poate prestabili un nivel de alertă, inclusiv pentru apariția de oameni în cadru –, Furbo trimite o notificare pe telefon/tabletă pentru a verifica dacă totul este sau nu în regulă. Dacă e cuminte și vrei să îl recompensezi pentru asta, poți folosi aceeași aplicație pentru a-i arunca să-și prindă gus­tările preferate. La sfârșitul zilei, Furbo re­zumă cele mai importante momente ale zilei într-un jurnal video de 60 de secunde pe care ți-l trimite pe dispozitivul mobil.

Există și alternativa Petcube Play 2, cub cu dimensiunea laturii cu puțin peste 10 cen­timetri, în care sunt încorporate un laser, o cameră video, un difuzor și omnipre­zenta Alexa. Indiferent de locul în care te afli, te conectezi prin smartphone la cubul lăsat acasă și poți să-ți supraveghezi ani­mă­luțul de companie, să-i vorbești sau să te joci cu el controlând raza laser, iar fluxul video poate fi văzut și de prieteni/familie. E rezistent la ros și, după toate semnele, pare să funcționeze foarte bine și în cazul pisicilor, mai ales că poate face și transmisiuni video în direct pe Facebook.

LEGO 17101. „Nu, nici eu nu te plac“, îi spune C-3PO amicului său de război al stelelor R2-D2. Și totuși, cum să nu îți placă roboții? Mai ales dacă ești copil! Conceput pentru a familiariza copiii cu vârste (biologice) între 7 și 12 ani cu robotica și codificarea, kitul LEGO Boost Creative Toolbox 17101 oferă cărămizi cu senzori și motoare, dar și instrumente de programare cu ajuto­rul cărora să construiască o varietate de ju­cării robotizate capabile să răspundă la di­feriți stimuli.

Pe lângă piesele speciale, setul conține nu mai puțin de 843 de cărămizi obișnuite cu ajutorul cărora pot fi construite cinci jucării distincte: un robot – un soi de Wall-E care cântă și dansează –, un rover, o chitară cu efecte sonore, o pisică interactivă și o linie de producție automatizată care con­struiește modele LEGO în miniatură.

Programarea și controlarea acestora se fac printr-o aplicație mobilă pentru Android și iOS. Kitul propriu-zis de programare nu utilizează un limbaj consacrat – în schimb, folosește mici pictograme ca blocuri de cod, cu indicații vizuale cu privire la acțiu­nile care îi vor fi comandate robotului. Elementele de codare sunt apoi trase și aranjate în centrul ecranului – asemenea pieselor unui puzzle – pentru a forma o linie de cod. Aceasta din urmă odată apăsată, robo­tul va executa comanda asociată. Și o va face cât timp nu presupune încălcarea celor trei legi imuabile ale roboticii. Evident.

Pentru copiii mai avansați, există seria de roboți Jimu, a celor de la UBTech, care oferă mai multe motoare și mai mulți senzori decât Boost, precum și un limbaj mai complex de programare. Se­tul Koov, de la Sony, este la rândul său o alegere bună pentru copiii atrași de tehno­logie. Este însă o variantă mai scumpă, iar setul său de blocuri este mult mai puțin versatil decât cel oferit de Boost.

Amazon Kindle Paperwhite. Departe de statisticile pesimiste ale editorilor locali de carte, în universul paralel numit Facebook, toată lumea pare să citească. Iar cea de-a patra generație a Amazon Kindle Paperwhite e soluția ideală să fii și posh, și cu biblioteca la tine. Deloc întâmplător, Paperwhite e cel mai bine vândut produs din gama Kindle, iar cea mai recentă versiune a sa împrumută câteva dintre funcțiile și caracteristicile modelului de top Oasis, pe care le împachetează într-un e-reader mai accesibil.

Are același ecran alb-negru tactil iluminat, de șase inchi și 300 ppi, proiectat astfel încât să elimine complet reflexiile și să se poată citi pe el ca pe o pagină de carte, inclusiv în soare puternic. Noul model e rezis­tent la apă, până la 60 de minute la o adâncime de doi metri – suficient de mult pentru a intra mai bine în atmosfera din „20.000 de leghe sub mări“, să spunem –, are un spațiu de stocare de 8 GB – dublu față de cel anterior –, dar există și o versiune de 32 GB, iar o încărcare asigură o funcționare de șase săptămâni la un ritm normal de folosire. La fel ca Oasis, are tehnologie wireless bluetooth pentru a asculta cărți audio pe căști sau difuzoare compatibile, iar dacă ai ace­lași titlu în format audio și e-book, cele două versiuni se pot sincroniza astfel încât să se poată trece de la una la alta din punc­tul în care ai ajuns cu lectura/audiția. Unii l-au criticat pentru lipsa butoanelor fizice de orice fel și a suportului pentru USB-C. Ah, și atenție, nu se poate asculta muzică pe el. Indiferent de gen.

Pentru cei cu un dinte împotriva companiilor care te țin captiv într-un ecosistem, gen Amazon sau Apple, există Kobo Clara HD. Are și el un ecran tactil antireflexie de șase inchi și 300 ppi și poate stoca până la 6.000 de cărți electronice în 8 GB de memorie. Tehnologia ComfortLight PRO reglează luminozitatea ecranului în funcție de intensitatea luminii ambientale, reducând treptat expunerea la lumină albastră pentru o citire mai confortabilă pe timp de noapte. Nu e re­zistent la apă, iar paginile nu pot fi rotite pentru a le citi și în mod peisaj.

Rocketbook Smart. Un caiet pe ale cărui pagini poți scrie la nesfârșit, conectat la un sistem de stocare in-cloud? Cum ar spune ardeleanul care a văzut pentru prima oară o girafă, „No, așa ceva nu există“. Și, to­tuși… Rocketbook Smart Reusable Notebook e un proiect început pe Kickstarter. A avut nevoie de o finanțare de 26.000 de do­lari, dar a strâns în 60 de zile 1,8 milioane. Da, 1,8 milioane de dolari pentru ceea ce pare un caiet cu 36 de pagini punctate, le­gate cu o spirală metalică. Numai că, după ce s-a scris pe ele, paginile pot fi readuse la sta­diul de tabula rasa prin simpla ștergere cu o cârpă înmuiată în apă. Cei de la Ro­cket­book spun că se poate face asta la ne­sfârșit, dar cu condiția să folosești doar pixuri/carioci din gama Pilot FriXion.

Caietul vine însoțit de o aplicație pentru dispozitive mobile, prin intermediul căreia se asigură integrarea cu servicii in-cloud gen Google Drive, Dropbox, Evernote, Box, OneNote, Slack, iCloud etc. Pentru păs­tra­rea notițelor, paginile se scanează cu ajuto­rul telefonului mobil/tabletei, iar capturile sunt transmise automat spre arhivare în serviciile prestabilite.

Povestea e dusă la un alt nivel – inclusiv de preț – de Moleskine Smart Writing Set, care convertește scrisul de mână în text digital, editabil. Se vinde sub forma unui set care conține un caiet cu pagini dintr-o hâr­tie specială și un stilou echipat în vârf cu o cameră cu infraroșii care urmărește miș­că­rile peniței, detectând astfel literele scrise. Are și o memorie internă capabilă să stocheze până la 1.000 de pagini de notițe și se poate sincroniza în timp real cu telefonul/tableta, textul afișându-se pe ecran pe mă­sură ce este scris. Convertirea în formatul digital se face ulterior, pe dispozitivul mobil. Cerneala folosită e una normală, nu însă și hârtia, astfel că ștersul cu buretele iese din discuție.

HiMirror. Totul și orice e de acum (inter)conectat și ne-am fi putut aștepta ca măcar baia să rămână ultima redută a intimității în fața invaziei big data și a afluxului constant de informații. Ei bine, nu e chiar așa. HiMirror este o oglindă smart capabilă să anali­zeze starea de sănătate a pielii utilizatorului, păstrând în același timp o evidență a ru­tinei personale de îngrijire a tenului și chiar a eficacității produselor cosmetice folosite. Algoritmul de inteligență artificială (AI) al HiMirror – rezultat al unui parteneriat între producătorul de electronice New Kinpo Group, din Taiwan, și dezvoltatorul japonez de noi tehnologii B-by-C Co. – a fost antrenat cu datele provenite de la peste 600.000 de persoane care au recurs în ultimii zece ani la tratamente cosmetice ale feței, fiind capabil să diagnosticheze inclusiv probleme de îmbătrânire a pielii care se manifestă ca modificări ale proporțiilor faciale, cum ar fi poziționarea ochilor, nasului și maxilarului.

Pe piață sunt disponibile două modele, HiMirror Classic și HiMirror Plus+, dar dife­rența dintre ele ține de detalii mai mult sau mai puțin tehnice, cum ar fi numărul de utilizatori pentru care oferă suport (patru vs șase), numărul de fotografii pe care le poate stoca (2.000 vs 14.000) sau nu­mărul de antene care asigură conexiunea WiFi. Ambele modele analizează șapte tipuri de probleme comune ale pielii: riduri, linii fine, cearcăne, pete întunecate, pete roșii, rugo­zitate și pori.

După scanarea feței – de fapt, o analiză a unei fotografii realizate cu un algoritm propriu –, rezultatele sunt afișate pe oglindă sub forma unui slideshow, dar pot fi consultate și prin intermediul unei aplicații mobile. După fiecare scanare nouă, rezultatele vor fi comparate cu cele precedente pentru a determina progresele/regresele apărute între timp. Deși arată ca o tabletă-gigant și primul instinct e să îi atingi suprafața, ecra­nul său nu este tactil. Vine însoțită de o teleco­mandă, dar poate fi controlată și prin voce sau prin gesturi ale mâinilor.

Acest articol a aparut în numărul 105 al revistei NewMoney

FOTO: Getty