Care este businessul înființat acum patru ani în Statele Unite în care investește fondatorul Neogen, Călin Fusu

Bianca Dobrescu 04/07/2019 | 13:21 Oameni
Care este businessul înființat acum patru ani în Statele Unite în care investește fondatorul Neogen, Călin Fusu

A renunțat la postura de antreprenor pentru cea de investitor, iar primul boom l-a reușit în 2017. Pe ce mai pa­ri­a­ză Călin Fusu, CEO-ul companiei Neogen, astăzi?

Acest articol a apărut în numărul 68 (24 iunie – 7 iulie 2019) al revistei NewMoney

Dacă, în urmă cu trei ani, Călin Fusu (45 de ani) visa să conducă una dintre cele mai mari firme implicate în domeniul resur­selor umane din întreaga Europă, astăzi se orientează strict pe investiții. Fusu este acționar și CEO al grupului Neogen, care deține, printre altele, portalul de recrutare BestJobs.eu, un business cu venituri de 6,5 milioane de euro în 2018.

O privire rapidă asupra traseului său profesional îți arată că Fusu nu s-a ferit niciodată de eșec. A făcut greșeală după greșeală, dar nu s-a oprit niciodată din a identifica mereu alte și alte oportunități. Dovadă stă chiar și prima sa afacere: cea mai mare rețea de socializare românească – Neogen –, care s-a transformat ulterior într-un holding de investiții. Din portofoliul acestuia, amintim platforma de comerț online Vivre.eu, furnizorul român de servicii Frisbo, portalul de comparații și infor­mații financiare Conso, portalul imobiliar Casta și, de curând, marketplace-ul prin care se pot închiria ambarcațiuni Sailo.com. Dacă îl întrebi, îți va spune că astăzi se concentrează să fie un investitor full-time, nu un antreprenor. Și că investește întotdeauna simplu: oportunist.

Pentru a-și face o ieșire spectaculoasă, la finele lui 2018, anunța public că se află în căutarea unui nou CEO la BestJobs, care să-i ia locul. Anunțul, postat pe BestJobs, promi­tea un salariu cuprins între 5.000 și 10.000 de euro pe lună, iar jobul a fost ocupat în trei luni de Dan Puică, un manager cu experiență dobândită în firme precum Agri­cover, OLX sau BullGuard.

REUȘITA. Ca investitor, cel mai mare boom pe care l-a reușit până acum Fusu a fost în 2017, odată cu vânzarea pachetului său de acțiuni la Clever Taxi pro­ducăto­rului auto german Daimler AG, pentru o sumă de peste trei milioane de euro.

Recent, Fusu a intrat pe piața închirieri­lor de ambarcațiuni, estimată să ajungă la 70 de miliarde de dolari la nivel mondial în 2022, cu 65% peste nivelul de 45 de miliarde de dolari înregistrat în 2018. Intrarea grupului Neogen pe această piață s-a reali­zat prin achiziția a 9,4% din acțiunile Sailo.com, un marketplace fondat în 2015 de Adrian Grădinariu în SUA. Capitalizarea de după investiție ar urma să se ridice la nouă milioane de dolari.

Articol vizibil în întregime doar pe bază de abonament.

După studiile în Filosofie, Bianca Dobrescu intră în presa economică. Mai întâi lucrează la ziarul Bursa, pe urmă la Business Cover, Forbes, Capital, Leaders Reunited și ulterior în cadrul ziarului Adevărul. La NewMoney acoperă subiecte legate de lumea antreprenorială.