Când devine nocivă tehnologia pentru organismul uman

NewMoney 14/12/2018 | 14:14 Digital
Când devine nocivă tehnologia pentru organismul uman

Autor: Romulus Deac

 

Avertisment: citirea versiunii tipărite a acestui text nu produce niciuna dintre tehnocyberafecțiunile prezentate mai jos! Dacă recunoașteți vreunul dintre simptome, adresați-vă medicului sau far­macistului!  

Acest articol a apărut în numărul 54 (3 – 16 decembrie) al revistei NewMoney

Întrebarea care urmează nu e o cyber­poantă, iar asemănările cu realitatea ime­diată nu sunt nici ele întâmplătoare. Dim­potrivă, au fost atent studiate! Acestea fiind spuse, „ați auzit de sistemul de ope­rare mobil care e atât de avansat încât ai sen­zația că îți fuge pământul de sub picioare doar uitându-te la el?“. Răspunsul nu doar că e atât de serios încât ajunge până în măduva bolnavă a tehnologiei, dar nu e nici pe departe singura problemă de sănă­tate indusă de gadgeturile noastre cele de toate zilele. Până și cocoașa care e pe cale să ne apară într-un viitor (im)probabil ar putea fi cau­zată mai degrabă de un telefon mobil.

BINE, E DE RĂU! Mulți dintre puriștii de­sig­nului din era Jobs au spus despre in­ter­fața iOS 7 că este atât de nereușită încât ți se face rău doar uitându-te la ea. Numai că alții au mers cu un pas mai departe și s-au plâns chiar că au simțit asta direct pe pie­lea sau, mai degrabă, pe stomacul lor. „Am crezut că înnebunesc astăzi după ce mi-am actualizat telefonul și am observat că mă simt amețit de fiecare dată când îl folosesc. Acum văd că nu sunt singurul! Am butonat telefonul cam 20 de minute și am simțit o stare de vomă. Trebuie să fie o so­luție ca să opresc asta!“, scria un forumist pe una dintre paginile de suport ale Apple la scurt timp după lansarea din septembrie 2013.

Senzația nu e nouă și nu e o invenție a de­­tractorilor Apple. Are un nume cu re­zo­nanțe sartreiene, cybergreață, și e descrisă încă din anii ’90 în literatura de specialitate drept o stare de rău similară celei produse de cititul într-o mașină în mișcare, ce apare după sau în timpul imersiunii într-un mediu virtual. În cazul particular al Apple, e rezultatul unei combinații între ecranul de înaltă definiție, efectul Parallax și ani­mația icon-urilor de pe home screen.

Parallax este numele fancy pentru un joc optic creat cu ajutorul giroscopului și al accelerometrului telefonului, care, la miș­ca­rea ușoară a acestuia, lasă impresia că icon-urile interfeței plutesc și se mișcă ușor peste (și în raport cu unghiul din care este privită) imaginea de fundal.

Când tehno-cauzele fenomenului ne pot lăsa ușor în ceață, explicația devine mult mai simplă dacă apelăm la buna și bătrâna fiziologie. „Urechea internă este răspun­ză­toare pentru echilibru, iar ochii pentru ima­gini. Când acestea nu se sincronizează, simțim grețuri și amețeală“, explică dr. George Kikano, specialist în afecțiunile induse de tehnologie.

În stilu-i consacrat de secretomanie ob­se­dant-patologică, Apple nu a făcut niciun comentariu pe marginea acestui subiect. A rezolvat însă problema cu un update care permite dezactivarea efectului de miș­care. Parallax a rămas însă și în versiu­nile ulterioare de iOS, iar dacă aveți un iPhone/iPad și simțiți că amețiți când îl butonați prea mult, accesați Settings/ General/ Accessibility și dezactivați Reduce Motion.

FAȚĂ ÎN FAȚĂ. Dacă totul e în regulă, aten­ție la coșuri! Da, la coșuri, și de data asta indiferent de brandul de telefon. Vorbitul în exces la telefon poate duce la apariția unor coșuri suficient de mari încât să de­vină subiectul unor conversații nesfârșite la telefon, care la rândul lor pot duce la apariția… În fine!

Simpla apăsare a obrazului de telefon duce la iritarea pielii și la secreția unor uleiuri care, împreună cu bacteriile de pe suprafața acestuia, produc infamele co­șuri. „Se numește acnee mecanică și apare, de exemplu, și în cazul violoniștilor sau al jucătorilor de fotbal american, în cazul acestora din urmă în zonele de contact ale obrazului cu chingile căștilor de protecție. Porii nu mai respiră și apare frecarea“, explică Eric Schweiger, specialist dermatolog la Mount Sinai Medical Center, New York (SUA).

Dacă tratamentul poate dura o vreme, o știe orice trecut sau prezent adolescent, prevenția e la-ndemâna oricui (la propriu) – schimbarea mâinii în care ținem telefo­nul în convorbirile de lungă durată, cură­ța­rea ecranului cu o soluție de tipul celei pentru monitoare sau folosirea unui handsfree. Au existat la un moment dat și câteva aplicații care pretindeau că pot rezolva problema coșurilor printr-o simplă expunere la lumina ecranului telefonului, vezi „AcneApp“ și „Acne Pwne“, două dintre nu­mele dosite de-acum pe rafturile cu ciu­dățenii ale internetului și demistificate ra­pid și fără drept de apel ca fraude de marketing.

Articol vizibil în întregime doar pe bază de abonament.

d