Calea Victoriei şi Aleea Circului redevin pietonale în weekendul 17-18 iunie la „Străzi deschise – Bucureşti”

Andrei Dumitru 16/06/2023 | 14:10 Timp Liber
Calea Victoriei şi Aleea Circului redevin pietonale în weekendul 17-18 iunie la „Străzi deschise – Bucureşti”

„Străzi deschise – Bucureşti, Promenadă urbană” reia, în weekendul 17-18 iunie, traseul pietonal cu evenimente artistice pe Calea Victoriei şi ajunge pentru a doua oară în sectorul 2 cu spectacole şi concerte de-a lungul spaţiului de promenadă de pe Aleea Circului.

Iniţiat ca un experiment urban în perioada pandemiei pentru a reconecta oamenii la oraşul în care trăiesc, „Străzi urbane – Bucureşti, Promenadă urbană” este astăzi cel mai complex proiect outdoor din România care transformă zonele cele mai aglomerate ale Capitalei din centru şi din sectoare în trasee pietonale de weekend. Desfăşurat pe parcursul mai multor weekenduri în perioada aprilie – octombrie 2023, „Străzi deschise” activează traseele pietonale printr-o serie de programe artistice şi recreative.

Zone pietonale 

  • Calea Victoriei, între Piaţa Victoriei şi Splaiul Independenţei, între orele 10:00 şi 22:00;
  • Aleea Circului, între şoseaua Ştefan cel Mare şi Circul de Stat (Sectorul 2), între orele 11:00 şi 22:00.

Program artistic „Străzi deschise – Bucureşti”

Programul artistic din acest weekend la „Străzi deschise” cuprinde teatru pentru copii, teatru de păpuşi şi spectacole-lectură, dar şi ateliere creative, numere de magie şi circ, dans contemporan şi concerte de muzică populară, muzică de promenadă şi pop.

Cei mici sunt aşteptaţi la ateliere creative în prima parte a zilei sâmbătă, 17 iunie, în grădina Muzeului Naţional al Literaturii Române, iar pe Calea Victoriei vor putea decoperi ce se află în interiorul unei Autospeciale de Intervenţii a DSU – Direcţia Situaţii de Urgenţă.

În ambele zile de weekend, actorii Teatrului Masca prezintă, în faţa Muzeului Naţional de Istorie a României, spectacole pentru copii şi lecţii de istorie date de statui vivante.

Sâmbătă, 17 iunie, Festivalul Internaţional de Folclor, Muzici şi Tradiţii ajunge pe Calea Victoriei cu Parada Costumului Popular Naţional şi Internaţional. Peste 400 de artişti îşi vor prezenta cu mândrie costumele, cântecele şi dansurile, sărbătorind diversitatea culturală în cadrul paradei care marchează deschiderea Festivalului Internaţional de Folclor „Muzici şi Tradiţii în Bucureşti”, organizat de Primăria Municipiului Bucureşti, prin CREART – Centrul de Creaţie, Artă şi Tradiţie al Municipiului Bucureşti. Parada #FIF2023 va porni de la ora 14.00, din Piaţa George Enescu (Ateneul Român) pe Calea Victoriei şi va conduce artiştii şi publicul spre Piaţa Victoriei, până pe Şoseaua Kiseleff – unde, de la ora 15:00, va începe programul artistic, care reuneşte, pe scena festivalului, vedete de muzică populară, ansambluri şi orchestre reprezentative pentru toate regiunile ţării, minorităţi şi comunităţi naţionale şi ansambluri internaţionale.

Nu lipsesc păpuşile Teatrului de Animaţie Ţăndărică care ţin un maraton de teatru pentru copii în faţa Muzeului Naţional de Artă al României în seara zilei de sâmbătă, 17 iunie, de la ora 18.00.

În sectorul 2, programul artistic începe de la ora 14.00 pe traseul pietonal de pe Aleea Circului. De la spectacole-lectură la concerte de muzică populară, muzică pop şi de promenadă la dans contemporan, numere de magie şi circ în ambele zile de weekend, „Străzi deschise – Bucureşti” propune locuitorilor din cartierul Ştefan cel Mare o nouă serie de evenimente şi activităţi pentru toate gusturile şi vârstele.

Casa Filipescu-Cesianu a Muzeului Municipiului Bucureşti este inclusă în programul proiectului „Străzi deschise – Bucureşti, Promenadă urbană” cu trei expoziţii, ce îşi aşteaptă vizitatorii în intervalul orar 10:00 – 17:30. Dintre acestea, face parte şi primul proiect expoziţional al unui muzeu de antropologie urbană din România – „Muzeul Vârstelor – de la copilărie la senectute”, care prezintă evoluţia raporturilor dintre generaţii în ultimii trei sute de ani, pentru mediul urban românesc.

Pe lângă evenimentele artistice de pe Aleea Circului, Şcoala Populară de Artă este inclusă în programului „Străzi deschise – Bucureşti” cu ateliere şi expoziţii de pictură, arte decorative şi fotografie la sediul acesteia din sectorul 4 (strada Cuza Vodă 100) în weekendul 17-18 iunie.

Restricţii rutiere „Străzi deschise – Bucureşti”

Calea Victoriei | În weekendul 17-18 iunie 2023, pe durata restricţiilor instituite, se va permite traversarea pe Calea Victoriei, pe strada Sevastopol, strada Gheorghe Manu, Bulevardul Dacia, strada Ion Câmpineanu, bulevardul Regina Elisabeta, strada Ştirbei Vodă între Calea Victoriei şi Dem. I. Dobrescu. Traficul Societăţii de Transport Bucureşti va fi deviat, fără afectarea călătorilor.

Se va permite accesul riveranilor către domiciliu, precum şi către unităţile economice din zonă conform indicatoarelor montate temporar pe durata restricţiilor pe următoarele străzi: strada Frumoasă între strada Sevastopol şi Calea Victoriei, strada Gina Patrichi între bulevardul Lascăr Catargiu şi Calea Victoriei, Calea Griviţei între strada Constantin Budişteanu şi Calea Victoriei, cu menţiunea că accesul auto al riveranilor va fi redirecţionat către aleea din faţa Palatului Ştirbei, apoi către strada Banului.

În weekendurile în care se desfăşoară evenimentul „Străzi deschise”, traficul rutier pe Calea Victoriei se reia pe timpul nopţii până dimineaţa (în ziua de sâmbătă spre duminică), începând de la ora 22:00 până la ora 09:00. Pentru siguranţa participanţilor la eveniment, pe arterele pe care nu mai circulă maşini se închid şi pistele de biciclete.

Aleea Circului | În perioada 17-18 iunie 2023, traficul rutier va fi restricţionat pe Aleea Circului şi străzile adiacente, ȋntre şoseaua Ştefan cel Mare şi Circul de Stat, începând de vineri, 16 iunie 2023, ora 22:00 şi va fi reluat luni, 19 iunie 2023, începând cu ora 01:00.