Câciu: România foloseşte până la acest moment 3,4% din PIB pentru a sprijini economia şi cetăţenii

Elena Marinescu 23/03/2022 | 18:50 Ştiri
Câciu: România foloseşte până la acest moment 3,4% din PIB pentru a sprijini economia şi cetăţenii

România foloseşte până la acest moment 3,4% din PIB pentru a sprijini economia şi cetăţenii, a declarat miercuri ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, la briefingul de la finalul şedinţei de Guvern.

„Aş vrea să profit de ocazie. Făceam o analiză asupra modului în care până la acest moment Guvernul a intervenit sau sprijinit economia, pentru că măsurile au fost prezentate fiecare în parte şi undeva din total nu s-a prezentat o anvelopă totală sau un regim total al efortului. Probabil că va fi o ştire. Până la acest moment, România a folosit 3,4% din PIB sau foloseşte 3,4% din PIB pentru a sprijini economia şi cetăţenii de la începutul anului şi până în prezent. Şi o să dau ca exemplu costul, dacă vreţi, sau cheltuielile care sunt făcute pentru susţinerea pensionarilor, creşterea pensiilor şi a 13-a indemnizaţie şi alocaţiile şi alte cheltuieli din pachetul social, inclusiv creşterea alocaţiilor, această ordonanţă cu privire la plafonarea preţurilor la energie electrică şi la gaz, dar şi programele pe care deja le-am aprobat în Guvern, de sprijin masiv al economiei, respectiv o contravaloare de 20 de miliarde de lei. Deci, iată, 3,4% din PIB deja vin în economie şi în sprijinul cetăţenilor. Undeva cred că este important să prezentăm acest lucru”, a spus ministrul Finanțelor, potrivit Agerpres.

De asemenea, Adrian Câciu a precizat că guvernul va veni în scurt timp cu un nou pachet de politici publice. „Peste acest pachet cu care Guvernul deja a venit va veni noul pachet, noul mix de politici publice, care să se adreseze cetăţenilor şi companiilor pentru costurile crescute pe zona şocurilor petrecute pe lanţurile de aprovizionare, în special la combustibil şi la alimente, pe care deja dumneavoastră şi noi le resimţim”, a spus Adrian Câciu.

În ceea ce priveşte modul în care evoluează inflaţia, ministrul a arătat că, dacă anul trecut România se confrunta cu o inflaţie galopantă, respectiv o triplare a acesteia, de la 2,5% la 7,8%, anul acesta inflaţia a început să-şi încetinească accelerat viteza.

Şeful de la Finanţe a afirmat că execuţia bugetară la două luni va fi publicată pe 25 martie şi se va putea constata o reducere a deficitului faţă de anul trecut, cu 0,4 puncte procentuale. Câciu a adăugat că, în România, cursul valutar este stabil, în timp ce monedele ţărilor din regiune s-au depreciat masiv. Potrivit acestuia, stabilitatea cursului valutar înseamnă atât lichiditate în valută în piaţă, dar şi faptul că politica fiscal bugetară „îşi face elementele de conduită pe care şi le-a programat” şi funcţionează fără să destabilizeze alţi indicatori macroeconomici.