Bursa de Valori Bucureşti a pierdut de la începutul anului 13 miliarde de euro

Andrei Dumitru 09/04/2020 | 14:13 Ştiri
Bursa de Valori Bucureşti a pierdut de la începutul anului 13 miliarde de euro

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a pierdut de la începutul anului, de la apariţia ştirilor despre noul coronavirus, 34% (13 miliarde euro) din capitalizarea bursieră, potrivit raportului ”Multiplii de evaluare ai Bursei de Valori Bucureşti şi ai pieţei locale de M&A”, realizat de PwC România, care arată că scăderea de la începutul acestui an a depăşit creşterea de 23,4% înregistrată în anul 2019 faţă de 2018, an care a marcat cea mai bună performanţă a BVB de la criza financiară.

De asemenea, potrivit datelor publicate miercuri de BVB, la finalul lunii martie, valoarea de piaţă a companiilor româneşti listate la BVB era de aproximativ 84 miliarde lei, echivalentul a 17,5 miliarde euro. La nivelul primului trimestru, la Bursa de Valori Bucureşti, valoarea medie zilnică de tranzacţionare a fost de 11,5 milioane de euro, iar valoarea totală de tranzacţionare pe toate tipurile de instrumente financiare a depăşit 740 de milioane de euro în acelaşi interval de timp.

„În 2019, capitalizarea BVB a înregistrat o creştere cu 23,4% până la valoarea de 37,8 miliarde euro, susţinută de randamentele mari ale dividendelor, de creşterea economică locală peste media UE, promovarea la statutul de piaţă emergentă şi o serie de modificări ale prevederilor legislative”, arată studiul PwC.

În contextul Covid-19, indicele principal al bursei BET a scăzut cu circa 25% între 30 decembrie 2019 şi 30 martie 2020, de la o creştere de 35,1% înregistrată anul trecut. Aceeaşi scădere a fost înregistrată şi de indicele BET-TR, care cuprinde primele 17 cele mai tranzacţionate acţiuni de la bursă, după un avans de 46,9% în 2019.

”Contextul actual de Covid-19 a avut impact direct asupra evoluţiei pieţei de capital, ca urmare a temerilor investitorilor referitoare la pandemie. Pe fondul deprecierii masive a acţiunilor, constatăm că în luna martie 2020, atât volumul, cât şi valoarea tranzacţionată prezintă o creştere de aproximativ două ori comparativ cu luna decembrie 2019. Câştigul obţinut pe piaţa de capital a fost analizat prin compararea performanţei BET şi BET-TR cu evoluţia obligaţiunilor de stat, iar din analizele noastre, realizate în perioada 1 ianuarie 2012 – 30 martie 2020, a rezultat că randamentul pieţei de capital se situează peste cel al obligaţiunilor. Acest câştig suplimentar pe termen lung vine să compenseze tocmai riscuri mai mari asumate de investitorii de pe piaţa de capital”, a declarat Sorin Petre, partener PwC România.

În perioada 1 ianuarie 2012 – 30 martie 2020, indicii pieţei de capital au generat un câştig suplimentar (peste cel al obligaţiunilor guvernamentale) de 4,8% în cazul BET şi, respectiv, 13,9% în cazul BET-TR. Din perspectiva obligaţiunilor de stat se observă o majorare a riscului de neplată pe fondul pandemiei, prima de risc a României (Credit Default Swap – CDS la 5 ani) fiind în creştere cu circa 30% între februarie şi martie 2020.

Economia românească va avea un recul

”România intră în criza Covid-19 după o perioadă de nouă ani consecutivi de creştere economică. Se preconizează un recul al economiei româneşti în acest an, iar gradul de severitate va depinde de durata dar şi de intensitatea crizei medicale. Această evoluţie se va reflecta şi pe piaţa de capital. Cea mai slabă performanţă a BVB din ultimii 13 ani a fost înregistrată în 2008, când, pe fondul recesiunii, nivelul capitalizării bursiere a fost de 46 miliarde lei, de aproape 4 ori mai mică comparativ cu nivelul de maxim înregistrat în 2019”, a arătat Ileana Guţu, senior manager PwC România.

Principalele concluzii ale raportului privind evoluţia pieţei de capital în 2019 arată că în anul 2019, indicii bursieri au atins punctele maxime din ultimii 10 ani, randamentul mediu al dividendului în cazul indicelui BET-TR fiind în continuare unul semnificativ, respectiv de 8%.

De asemenea, capitalizarea bursieră a pieţei de capital din România raportată la PIB a fost de 17,9% la sfârşitul anului 2019, sub nivelul înregistrat de pieţele bursiere din Croaţia, Grecia, Bulgaria, Cehia şi Ungaria.

79 de companii listate la BVB

În 2019, capitalizarea bursieră a celor 79 de companii listate la Bursa de Valori Bucureşti incluse în analiza PwC România  (pentru care au existat informaţii financiare) a crescut cu 33,4% comparativ cu anul precedent.

Nu au avut loc listări de companii pe piaţa principală a BVB. Mai mult, numărul emitenţilor listaţi a scăzut de la 87 în 2018 la 83 în 2019, ca urmare a delistării companiilor Oltchim, Boromir Prod, Amonil Slobozia şi Petrolexportimport.

„BVB prezintă un grad ridicat de concentrare al companiilor listate, top cinci companii reprezentând circa 65% din capitalizarea bursieră totală a pieţei reglementate în 2019. Cele mai importante companii sunt cele care operează în sectoarele de petrol şi gaze, servicii financiare şi energie electrică. Prin urmare, gradul de reprezentare al sectoarelor economice pe piaţa bursieră este scăzut, ca urmare a absenţei liderilor din mai multe industrii”, relevă studiul.

În 2019, sectorul de energie electrică a înregistrat nivelul cel mai ridicat al capitalizării bursiere.

Nivelul cel mai ridicat al multiplului PER (raportul câştigurilor de preţ) fost înregistrat în sectorul de sănătate, în contrast cu sectorul industrial care a avut nivelul cel mai mic al multiplului PER.

Pentru sectoarele financiar şi industrial s-a continuat tendinţa de scădere observată în ultimii ani, multiplii de evaluare ai companiilor listate la BVB scăzând semnificativ şi fiind acum la nivelul minim al ultimilor cinci ani. Cel mai ridicat multiplu PER din ultimii cinci ani a fost înregistrat în sectorul de sănătate.

În perioada 2007 – 2019, companiile care operează în sectorul materiilor prime, industrial şi sănătate au fost cele mai rezistente la fluctuaţiile ciclurilor economice în timp ce societăţile din sectorul bunurilor de consum şi petrol şi gaze au fost cel mai puternic afectate. Pe parcursul aceleiaşi perioade, cea mai redusă variaţie a multiplului PER a fost înregistrată în sectorul de petrol şi gaze.

Studiul ”Multiplii de evaluare ai  Bursei de Valori Bucureşti şi ai pieţei locale de M&A” prezintă tendinţele multiplilor de evaluare pentru 79 de companii listate pe Bursa de Valori Bucureşti între 2007 şi 2019, fiind axat în principal pe următoarele sectoare: bunuri de consum, petrol şi gaze, servicii financiare, sănătate, industrial, materii prime şi energie electrică.

Complementar analizei societăţilor listate pe BVB, a fost efectuată şi o analiză privind tendinţele multiplilor de evaluare bazată pe un eşantion de 198 tranzacţii încheiate între 2007 şi 2019, pentru care au existat informaţii financiare relevante.

PwC este o reţea de firme prezentă în 157 de ţări cu mai mult de 276.000 de profesionişti ce oferă servicii în domeniul auditului, consultanţei fiscale şi consultanţei pentru afaceri.