Bursa asiatică, zguduită după anunţul că Israelul a atacat Iranul

Elena Marinescu 19/04/2024 | 17:18 Ştiri
Bursa asiatică, zguduită după anunţul că Israelul a atacat Iranul

Acţiunile şi obligaţiunile asiatice au scăzut vineri, în timp ce monedele de refugiu, aurul şi ţiţeiul au crescut, după ştirile că Israelul a atacat Iranul, intensificând îngrijorările cu privire la un conflict regional mai amplu care ar putea pune în pericol aprovizionarea cu petrol.

Cu toate acestea, amploarea evoluţiilor de pe pieţele bursiere a fost oarecum limitată după ce au apărut detalii că atacul Israelului a fost unul limitat iar oficialii iranieni au dezminţit că s-ar fi produs un atac cu rachete împotriva ţării.

Indicele MSCI care regrupează acţiunile din Asia-Pacific a scăzut cu 2%, după ce anterior a coborât cu până la 2,6%, iar cotaţiile futures pentru acţiunile americane erau în scădere cu 1%. Indicele Nikkei al bursei japoneze era în scădere cu 2,4%, în timp ce bursa din Taiwan a scăzut cu 3,5% iar indicele Hang Seng al bursei de la Hong Kong a pierdut 1,2%.

În schimb, randamentele pentru obligaţiunile americane pe termen lung au scăzut cu nouă puncte de bază, până la 4,5567%, după ce anterior au scăzut cu până la 15 puncte de bază. Yenul japonez s-a apreciat cu până la 0,7% în raport cu dolarul în timp ce francul elveţian s-a apreciat cu 0,6% în raport cu dolarul.

Uncia de aur s-a apreciat cu până la 1,7% până la 2.417,59 dolari, apropiindu-se de maximumul istoric de 2.431,29 dolari atins săptămâna trecută, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Cotaţiile futures la ţiţeiul Brent au urcat cu până la 4,2% pe fondul îngrijorărilor că livrările din Orientul Mijlociu ar putea fi perturbate, însă ultima dată erau în creştere cu 2,4% până la 89,22 dolari per baril. Iranul este al treilea mare producător de petrol din cadrul Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol.

Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute, a anunţat ABC News joi seara, citând un înalt oficial american.

„Lipsa de claritate cu privire la care va fi următoarea mişcare a Iranului îi va ţine pe investitori în tensiune iar pieţele vor rămâne volatile, într-un moment în care investitorii se confruntă şi cu o inflaţie semnificativă precum şi cu incertitudini privind dobânzile”, spune Vasu Menon, responsabil pentru strategia de investiţii la OCBC.

Israelul a declarat că va răspunde atacului iranian, iar în replică Teheranul a ridicat tonul avertismentelor şi a asigurat, la rândul său, că va lua măsuri împotriva unei eventuale represalii israeliene.

Iranul a avertizat joi că şi-ar putea revizui „doctrina nucleară” – care până acum prevedea o utilizare exclusiv civilă a acestei energii – dacă Israelul ameninţă să-i atace centrele atomice.