Bucureștiul și-ar putea dubla suprafața de birouri moderne în zece ani

Andreea Neferu 31/05/2017 | 12:47 Ştiri
Bucureștiul și-ar putea dubla suprafața de birouri moderne în zece ani

Densitatea de spații de birouri din București se ridică la 1,4 metri pătrați pe locuitor, la jumătate față de capitale din regiune precum Varșovia sau Praga, unde indicatorul a depășit pragul de 3 metri pătrați pe locuitor, potrivit datelor companiei de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield Echinox.

Capitala este, de asemenea, în urma unor orașe precum Bratislava sau Budapesta, unde densitatea de spații de birouri este de 4, respectiv 2 metri pătrați pe locuitor.

Bucureștiul are în prezent un stoc de birouri moderne de 2,55 de milioane de metri pătrați și, din punct de vedere al densității spațiilor office per capita se situează la nivelul orașelor secundare din Polonia, precum Cracovia, Wroclaw sau Katowice.

O radiografie mai extinsă a pieței de birouri din România arată că în principalele orașe secundare din România, densitatea de spații de birouri este de sub 1 metru pătrat pe locuitor. În Cluj-Napoca, cea mai dezvoltată piață din provincie pe zona de office, densitatea este de 0,74 metri pătrați/locuitor, în Iași – 0,5 metri pătrați pe locuitor, iar în Timișoara – 0,45 metri pătrați per capita.

În ultimii zece ani, stocul modern de birouri din București s-a triplat, ținând cont că la sfârșitul anului 2007 în Capitală erau operaționale spații cu o suprafață de 875,000 de metri pătrați. Pentru următorul deceniu, consultanții Cushman & Wakefield Echinox estimează că stocul de birouri din București poate cunoaște o nouă dublare, până la nivelul de 5 milioane de metri pătrați, care ar duce densitatea spre pragul de 3 metri pătrați pe locuitor, la nivelul actual din Varșovia și Praga. Pentru ca acest prag să fie atins, ar trebui ca ritmul de dezvoltare actual din piață să se mențină constant, la aproximativ 250.000 mp pe an. Anul trecut, în București au fost livrate clădiri noi cu o suprafață închiriabilă de 275.000 de metri pătrați, iar pentru perioada 2017 – 2018 este anunțată livrarea unor proiecte cu o suprafață cumulată de peste 500.000 de metri pătrați.

„Cererea de birouri din București se menține la un nivel ridicat, iar dezvoltatorii vin în întâmpinarea acestei cereri cu proiecte variate – clădiri boutique, parcuri de afaceri sau turnuri de birouri -, situate în zone diverse ale orașului – vest, centru, centru – nord – pentru a acoperi toate segmentele pieței. În condițiile în care economia locală se va menține pe un trend de creștere sustenabilă, iar climatul de business va ramâne stabil, credem că în decurs de zece ani orașul poate găzdui un stoc dublu față de cel actual. În ciuda dificultăților întâmpinate în prezent de companii în găsirea de noi angajați, Bucureștiul rămâne un magnet pentru forța de muncă din toate zonele țării datorită instituțiilor de învățământ și a oportunităților de carieră pe care orașul le oferă”, spune Mădălina Cojocaru (foto), Partner, Office Agency în cadrul Cushman & Wakefield Echinox.

Potențial ridicat de dezvoltare au și marile centre universitare din țară, precum Cluj-Napoca, Timișoara și Iași, unde ponderea studenților în populația orașelor este chiar mai ridicată decât în București. În primul trimestru al acestui an, compania Cushman & Wakefield Echinox a intermediat închirierea unor spații de birouri cu o suprafață cumulată de 31.000 de metri pătrați.

A debutat în presa scrisă în urmă cu opt ani. În 2013, a absolvit cursurile programului de pregătire intensivă în jurnalism „Economic and Political Reporting from Southeast Europe”, organizat la Londra și la Berlin de agenția de presă Reuters, iar în 2015 a participat la cursurile școlii de vară Online and Multimedia Journalism, organizată de Deutsche Journalistenschule la Munchen. În 2013, a câștigat premiul „Florin Petria” pentru jurnalism economic, iar în 2015 a fost unul dintre laureații concursului Tânărul Jurnalist al Anului, secțiunea Economie. Anterior, Andreea a lucrat la Ziarul Financiar. În prezent, la NewMoney, Andreea acoperă din punct de vedere editorial domeniile construcții și imobiliare.