Boloș explică planurile Guvernului pentru reducerea plăților în numerar

Elena Marinescu 02/10/2023 | 19:10 Ştiri
Boloș explică planurile Guvernului pentru reducerea plăților în numerar

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a confirmat că Guvernul își propune să reducă treptat plățile cash și spune despre acestea că „sunt sursa plăților la negru”.

Ministrul Finanțelor a explicat cum se face limitarea plăților în numerar, una dintre măsurile prevăzute în pachetul fiscal. „Ne așteptăm să avem și impact bugetar suplimentar prin încasarea de venituri la bugetul de stat”, a declarat Marcel Boloș la Antena 3.

El a insistat pe nevoia ca populaţia să se obișnuiască cu reducerea acestui tip de plăți. „Propunerea noastră este de a reduce gradual plăţile în numerar pentru că ele sunt sursa plăţilor la negru, ori, după cum ştim, evaziunea fiscală şi toate mecanismele prin care se face evaziunea fiscală, în ceea ce priveşte operaţiunile prin numerar, acestea sunt frecvent folosite pentru astfel de lucruri şi atunci noi avem trei paliere de măsuri”, a mai declarat ministrul.

În cazul plăților între persoane juridice, plafonul pentru tranzacțiile în numerar va fi redus la 1.000 de lei, de la 5.000 de lei.

„Cu alte cuvinte, se vor putea face plăți în numerar, dar în limita a 1.000 de lei, restul fiind la card sau tranzacții bancare”, a explicat Marcel Boloș, potrivit Gândul. Pentru plățile între persoane fizice, pe de o parte, și juridice, pe de altă parte, plafonul tranzacțiilor în numerar va fi redus treptat, de la 1 ianuarie 2024. Inițial va fi de 5.000 de lei, dar din 2025 va fi de 2.500 de lei, a mai precizat ministrul.