BNR a decis majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 5,50 la sută pe an

Andrei Dumitru 05/08/2022 | 15:46 Ştiri
BNR a decis majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 5,50 la sută pe an

Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României a decis vineri majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 5,50 la sută pe an, de la 4,75 la sută pe an, începând cu data de 8 august.

În afară de majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 5,50 la sută pe an, de la 4,75 la sută pe an, începând cu data de 8 august, Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României a mai hotărât majorarea ratei dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 6,50 la sută pe an, de la 5,75 la sută pe an, şi creşterea ratei dobânzii la facilitatea de depozit la 4,50 la sută, de la 3,75 la sută pe an, începând cu data de 8 august 2022;

De asemenea, BNR a mai stabilit păstrarea controlului ferm asupra lichidităţii de pe piaţa monetară.

O altă decizie vizează menţinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei şi în valută ale instituţiilor de credit.

Ce este rata dobânzii de politică monetară

Rata dobânzii de politică monetară reprezintă rata dobânzii utilizată pentru principalele operaţiuni de piaţă și este o parte a Politicii Monetare a Băncii Naționale. Politica monetară a unei banci centrale influențează cantitatea de monedă aflată în circulație, a cursului de schimb valutar, a dobânzilor din piață și a altor indicatori în vederea realizarii obiectivelor politicii economice. Rata dobânzii de politica monetară influențează în mod direct cantitatea de monedă aflată în circulatțe.

Astfel, atunci când rata coboară, crește oferta de bani, politica monetară fiind considerată expansivă și acționează ca un stimul pentru economie, băncile comerciale, populația și companiile beneficiind de rate mai mici ale împrumuturilor. În sens invers, atunci când rata dobânzii crește, scade oferta de bani, politica monetară este considerată restrictivă, accesul la credite este îngreunat din pricina majorării ratelor, consumul populației și al întreprinderilor scade, ceea ce duce la temperarea creșterii economice.