BNR a afișat cel mai slab curs al leului în raport cu euro din istorie

NewMoney 13/11/2017 | 14:30 Ştiri
BNR a afișat cel mai slab curs al leului în raport cu euro din istorie

Moneda națională a continuat să se deprecieze în raport cu euro, astfel că referința anunțată luni de Banca Națională a României (BNR) a fost de 4,6495 lei/euro – cel mai slab curs al leului din istorie.

Moneda națională a pierdut 0,23% față de ședința de vineri, cursul depășind nivelul din 3 august 2012, de 4,6481 lei/euro. Față de marți, 7 noiembrie, când a început deprecierea mai alertă a leului, moneda națională a pierdut 1,1% în raport cu euro, iar față de începutul anului, leul s-a depreciat cu 2,8 procente.

Săptămâna trecută, miercuri, cursul a depășit pragul de 4,6 lei/euro, pentru prima dată din anul 2012, însă leul a început să se deprecieze încă din a doua parte a zilei de marți, după declarațiile făcute de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. Guvernatorul a dat de înțeles că se așteaptă la o volatilitate a cursului.

„Mai multă flexibilitate a cursului bineînţeles că trebuie să fie. Cineva trebuie să se mişte mai mult. Sunt trei variabile pe care nu ai cum să le ţii pe toate: rezerva, cursul şi dobânzile. Noi am făcut o combinaţie între ele, adică n-am ținut foarte mult nici la rezervă pentru că rezerva a fost de multe ori chiar peste ceea ce e definit drept optim. Fiecare țară are o anumită definiție a optimului privind rezerva, în anumite limite. Nu putem să sărim. Și noi am fost spre limita superioară a rezervei. Apoi dobânzile. Am ajuns în punctul acesta. Credem că rata de politică monetară trebuie să aibă mult mai multă semnificație. Credem că e mai bine pentru România de astăzi. E mai bine pregătită și cu un grad de euroizare mult mai scăzut. Ieșim dintr-un necaz. Liberalizând contul de capital în 2006 cu dobânzi relativ ridicate (…) am forțat să zicem cele trei liberalizări, mai ales la contul de capital și am plătit acest preț”, a comentat guvernatorul.

← Close