Bloomberg: Era creșterii economice record din România, Cehia, Ungaria și Polonia a apus. Ce urmează

Alexandra Pele 15/05/2018 | 11:27 Ştiri
Bloomberg: Era creșterii economice record din România, Cehia, Ungaria și Polonia a apus. Ce urmează

Datele privind evoluția Produsului Intern Brut (PIB) din primele trei luni ale anului indică o încetinire a creșterii economice din România, cifrele publicate marți de Institutului Național de Statistică fiind în linie cu așteptările analiștilor și ale presei internaționale care anticipau sfârșitul apogeul creșterilor economice ale statelor din regiune.

Creșterea economică în Europa Centrală și de Est a încetinit, cel mai probabil, în primul trimestru al anului pe măsură ce consumul alimentat de creșterea salariilor a eșuat să tureze motoarele industriei, nota Bloomberg, înainte de publicarea datelor legate de PIB-ul României, cifre care confirmă teoria jurnaliștilor străini.

Șomajul la niveluri minime istorice și stimulentele fiscale au dus la creșterea puterii de cumpărare și la relansarea activității economice în tot blocul de state dintre zona Baltică și Marea Neagră. Economiștii străini cred însă că avântul economic a ajuns la un nivel maxim și se așteaptă ca măsurile fiscale și monetare necesare pentru a ține în frâu reîntoarcerea inflației să ducă la o scădere a avântului PIB-ului în regiune. Comisia Europeană anticipează, la rândul său, o încetinire a creșterii din fostele state comuniste, cu excepția Bulgariei și Slovaciei.

Citiți și: Datoria publică a României a crescut cu 1,25 miliarde euro în primele trei luni. La ce valoare a ajuns

”Anul trecut a fost vârful pentru majoritatea statelor”, comentează Zoltan Arokszallasi, analist la Erste Bank Ungaria. ”Creșterea vine preponderent din consumul gospodăriilor. Nu mai văd <> guvernamentale – un motor important în România”, a adăugat el.

Cu o creștere a PIB-ului de 5,5% în ultimul trimestru al anului, România a continuat să fie în fruntea clasamentului european privind avansul activității economice. Creșterea consumului, alimentată de reducerile de taxe și de creșterile salariale, a început însă să încetinească, iar revenirea inflației la un nivel record al ultimilor cinci ani a dus deja la trei majorări a dobânzilor.

Citiți și: Prețul de după: Vulnerabilitățile economiei încep să producă primele efecte

Guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, a precizat săptămâna trecută că majorările dobânzii-cheie de politică monetară, cea care ”dă tonul” dobânzilor din piață, nu va fi realizată prea abrupt, pentru a nu ”sufoca” avansul PIB-ului.

De altfel, o încetinire a ritmului de creștere economică a fost prevăzută de majoritatea economiștilor. Analiștii Băncii Transilvania, spre exemplu, se așteaptă ca avansul PIB din acest an să fie de 4,7%, față de 6,9% în 2017. Pentru 2019 ei anticipează un ritm de creștere de 3,3% din PIB, iar pentru 2020 de 2,9% din PIB.

 


FOTO: Guliver / Getty Images

Cu o experiență de peste șapte ani în presă, Alexandra Pele acoperă domeniile finanțe, bănci și asigurări. Anterior, a lucrat la departamentul economic al ziarului Gândul și la cursdeguvernare.ro.