Bitcoin: „Bula” s-a spart. Până la ce valoare a scăzut prețul criptomonedei care atinsese 20.000 de dolari

Sebastian Popescu 10/04/2018 | 14:33 Ştiri
Bitcoin: „Bula” s-a spart. Până la ce valoare a scăzut prețul criptomonedei care atinsese 20.000 de dolari

Bula Bitcoin s-a spart după ce prețul criptomonedei a picat de la nivelul record de 20.000 de dolari pe care îl înregistra la finalul anului trecut la mai puțin de 7.000 de dolari, luni, anunță Bank of America într-un raport citat de Bloomberg.

Bitcoin a intrat în atenția întregii lumi anul trecut, după ce valoarea sa a explodat de la 700 de dolari în ianuarie 2017 la aproape 20.000 de dolari în decembrie. De atunci prețul criptomonedei este în cădere liberă, astfel că luni a ajuns să aibă o cotație de doar 6.750 de dolari pentru un Bitcoin.

Citește și: Știți cu adevărat cum funcționează Bitcoin? Un expert român dezvăluie capcanele criptomonedelor

Forbes prerconizeaeză că valoarea Bitcoin va ajunge la mai puțin de 1.000 de dolari și a expus o serie de motive pentru care criptomoneda ar putea să revină la o cotație similară cu cea din urmă cu mai bine de un an. Potrivit revistei americane, principalele motive ar fi posibilele reglementări din partea autorităților, faptul că nu are o valoarere reală, iar volatilitatea sa sperie posibilii investitori.

Economistul care a prezis criza financiară din 2008, Nouriel Roubini, spunea în februarie că deprecierea accentuată a Bitcoin este semnul că „mama tuturor bulelor” este pe punctul de a se sparge. De atunci, presa internațională a început să compare cazul criptomonedei cu „tulipmania” din urmă cu 400 de ani, descrisă ca cea mai mare bulă din istorie și apreciază că Bitcoin a depășit-o.

În 1600, potrivit Investopedia, bulbii de lalele deveniseră un produs atât de valoros încât erau tranzacționați pe  bursa olandeză, iar mulți oameni și-au vândut proprietățile ca să investească pe piața lalelelor. Bula s-a spart după un doar an, în 1637, când prețurile s-au prăbușit brusc și mulți și-au pierdut averile.

Citește și: Bitcoin va ajunge moneda universală în lume, este de părere CEO-ul Twitter

În ultima vreme, veștile cu privire la criptomonede au fost în mare parte negative. În decembrie, un grup de hackeri a furat Bitcoin în valoare de 70 de milioane de dolari de pe serverele unei companii din Slovenia care se ocupă cu minarea de criptomonede. De atunci au mai existat câteva tentative, însă acestea au fost eșuate.

De asemenea, Facebook și Google au anunțat că vor interzice publicitatea online care promovează criptomonedele, ca parte a unei represiuni mai ample asupra comercializării unei noi game de produse financiare cu risc ridicat.

Potrivit Forbes, mai multe state vor să reglementeze tranzacțiile de criptomonede sau să le interzică în totalitate. China, Japonia și Coreea de Sud au fost printre primele țări care au decis să intervină pe piața de Bitcoin. În SUA, SEC (Comisia pentru Bursă și Valori Mobiliare, n.r.) a transmis în repetate rânduri că reglementarea criptomonedelor este necesară.

Previzibil, frenezia Bitcoin a cuprins și România, și odată cu ea au început să apară și primele platforme de tran­zacționare dedicate criptomonedelor, precum CryptoCoin PRO.


Foto: Mediafax