Știți cu adevărat cum funcționează Bitcoin? Un expert român dezvăluie capcanele criptomonedelor

Florel Manu 10/04/2018 | 09:22 Digital
Știți cu adevărat cum funcționează Bitcoin? Un expert român dezvăluie capcanele criptomonedelor

Previzibil, frenezia Bitcoin a cuprins și România, și odată cu ea au început să apară și primele platforme de tran­zacționare dedicate criptomonedelor. Una dintre ele este CryptoCoin PRO, o companie fondată de investitorul în serie în zona de IT Sergiu Drăgănuș.

Acest articol a apărut în numărul 37 (2-15 aprilie) al revistei NewMoney

La început a fost trocul. Oamenii stabileau valoarea obiectelor în funcție de trebuințele lor. Când schimburile au devenit tot mai dese, au apărut și banii. Apoi, unii dintre cei care au avut mai mulți bani s-au gândit să-i plaseze în diferite investiții pentru a-i înmulți. Odată cu dezvoltarea tehnologiilor digi­tale, banii s-au mutat din portofele pe carduri. Dar evoluția nu s-a oprit aici.

În 2009, un programator rămas ano­nim, cunoscut sub pseudonimul de Satoshi Nakamoto, a mutat banii în altă dimensiune, propunând totodată un sistem de plată descentralizat. Astfel a apărut Bit­coin, moneda virtuală care a ajuns să fie mai scumpă decât aurul. A fost bulgărele de zăpadă care avea să rosto­golească o piață a criptomonedelor evaluată la sfârșitul lunii martie la peste 326 de miliarde de dolari, capita­li­zarea Bitcoin reprezentând peste 143 de miliarde de dolari.

Citiți și: La vânătoare de pisici virtuale: cum s-a extins cea mai nouă obsesie a investitorilor în criptomonede

Febra criptomonedelor a cuprins și investitorii români care încă de la început s-au lansat în tranzacțiile cu bani digitali. Au utilizat monedele virtuale fie ca investiție, fie ca instrumente de plată pentru anumite servicii. Și cum în piață a existat cerere, antreprenori mai curajoși au decis să creeze platforme care să permită tranzacțiile digitale.

LA BANI MĂRUNȚI. CryptoCoin PRO a apărut pe piață anul trecut, într-un mo­ment în care Bitcoin intrase pe un puternic trend descendent, după o pe­rioadă de creșteri spectaculoase ce au culminat cu un preț maxim de tran­zacționare de circa 20.000 de dolari pe unitate. „Piața româ­nească este mult mai bine documentată decât în trecut, iar interesul sporit pentru criptomonede ne-a dat și mai mult curaj“, declara Valentin Socaci, CEO Crypto­Coin PRO, la intrarea pe piața locală.

Fondatorul Drăgănuș – el însuși un investitor în monede digitale – recunoaște că investiția în criptomonede este destul de riscantă și spune că cei interesați să facă acest pas ar trebui să se informeze temeinic înainte de a face primele achiziții. „Cel mai mare risc e să speculezi o piață pe care nu o cunoști și unde nu ai expe­riență de trader. Șansele să pierzi banii sunt de 95%“, avertizează antreprenorul.

Sergiu Drăgănuș FOTO: Laszlo Raduly / NewMoney

 

Și totuși, au fost curajoși, inclusiv din România, care au investit anul trecut în monede virtuale. Și asta pentru că a exis­tat un moment în care investițiile în criptomonede păreau mai puțin riscante. Lucrurile s-au schimbat radical spre sfâr­șitul anului trecut, când valorile principalelor criptomonede au înregistrat creș­teri astronomice. „Indiferent ce (monede virtuale, n.r.) ai fi cumpărat cu 10.000 de do­lari la începutul lui 2017, până la sfâr­șitul anului ai fi făcut cel puțin jumătate de milion de dolari“, explică Drăgănuș, adăugând că peste 5.000 de persoane din România au făcut o astfel de inves­tiție și au obținut câștiguri însemnate.  Bitcoin, de exemplu, a înregistrat o creș­tere de 700% în 2017, fiind cotată la sfâr­șitul anului la peste 15.000 de dolari.

Fascinat de tranzacțiile cu monede di­gitale, Drăgănuș insistă, totuși, ca aces­tea să fie făcute cu moderație. „În decem­brie 2016 am cumpărat NEM de 3.000 de dolari. E un proiect al băncilor din Japo­nia. Până în mai 2017 a crescut de 90 de ori“, dă el un exemplu, detaliind că ar fi putut să câștige 270.000 de dolari în mai puțin de o jumătate de an. Cu toate acestea, a preferat să scoată treptat din bani, după fiecare creștere înregistrată de mo­nedele cumpărate. Adunând și trăgând linie după acest sistem, a bifat un câștig de câteva zeci de mii de dolari. Drăgănuș spune că achiziția de criptomonede este utilă și atunci când faci tranzacții sau transferuri de bani. Anul trecut, o agen­ție imobiliară, Cityland, a început să afi­șeze pe site-ul său prețul apartamentelor și în Bitcoin. Astfel, la sfârșitul anului trecut, prețul unui apartament pornea de la 4 Bitcoin, adică 55.000 de euro, echivalentul valorii mo­nedei virtuale la acea dată.

Sergiu Drăgănuș spune că astfel de tranzacții nu sunt deloc riscante, pentru că platformele pe care au loc transferu­rile de bani sunt foarte bine securizate. „Bitcoinul este de fapt similar banilor cash cu GPS pe ei“, lămurește Drăgănuș, cu precizarea că orice achiziție sau tran­sfer de bani rămân înregistrate pe platforma pe care a avut loc tranzacția.

Articol vizibil în întregime doar pe bază de abonament.

Cu o experiență de peste 20 de ani în presa românească, Florel Manu a debutat la Radio PRO FM, după care și-a continuat activitatea la mai multe trusturi media precum PRO TV, Antena1 și Antena3, Adevărul, The Money Channel. Acoperă domeniile retail, real estate și turism.
d