Știți cu adevărat cum funcționează Bitcoin? Un expert român dezvăluie capcanele criptomonedelor

Previzibil, frenezia Bitcoin a cuprins și România, și odată cu ea au început să apară și primele platforme de tranzacționare dedicate criptomonedelor. Una dintre ele este CryptoCoin PRO, o companie fondată de investitorul în serie în zona de IT Sergiu Drăgănuș.
Acest articol a apărut în numărul 37 (2-15 aprilie) al revistei NewMoney
La început a fost trocul. Oamenii stabileau valoarea obiectelor în funcție de trebuințele lor. Când schimburile au devenit tot mai dese, au apărut și banii. Apoi, unii dintre cei care au avut mai mulți bani s-au gândit să-i plaseze în diferite investiții pentru a-i înmulți. Odată cu dezvoltarea tehnologiilor digitale, banii s-au mutat din portofele pe carduri. Dar evoluția nu s-a oprit aici.
În 2009, un programator rămas anonim, cunoscut sub pseudonimul de Satoshi Nakamoto, a mutat banii în altă dimensiune, propunând totodată un sistem de plată descentralizat. Astfel a apărut Bitcoin, moneda virtuală care a ajuns să fie mai scumpă decât aurul. A fost bulgărele de zăpadă care avea să rostogolească o piață a criptomonedelor evaluată la sfârșitul lunii martie la peste 326 de miliarde de dolari, capitalizarea Bitcoin reprezentând peste 143 de miliarde de dolari.
Febra criptomonedelor a cuprins și investitorii români care încă de la început s-au lansat în tranzacțiile cu bani digitali. Au utilizat monedele virtuale fie ca investiție, fie ca instrumente de plată pentru anumite servicii. Și cum în piață a existat cerere, antreprenori mai curajoși au decis să creeze platforme care să permită tranzacțiile digitale.
LA BANI MĂRUNȚI. CryptoCoin PRO a apărut pe piață anul trecut, într-un moment în care Bitcoin intrase pe un puternic trend descendent, după o perioadă de creșteri spectaculoase ce au culminat cu un preț maxim de tranzacționare de circa 20.000 de dolari pe unitate. „Piața românească este mult mai bine documentată decât în trecut, iar interesul sporit pentru criptomonede ne-a dat și mai mult curaj“, declara Valentin Socaci, CEO CryptoCoin PRO, la intrarea pe piața locală.
Fondatorul Drăgănuș – el însuși un investitor în monede digitale – recunoaște că investiția în criptomonede este destul de riscantă și spune că cei interesați să facă acest pas ar trebui să se informeze temeinic înainte de a face primele achiziții. „Cel mai mare risc e să speculezi o piață pe care nu o cunoști și unde nu ai experiență de trader. Șansele să pierzi banii sunt de 95%“, avertizează antreprenorul.

Și totuși, au fost curajoși, inclusiv din România, care au investit anul trecut în monede virtuale. Și asta pentru că a existat un moment în care investițiile în criptomonede păreau mai puțin riscante. Lucrurile s-au schimbat radical spre sfârșitul anului trecut, când valorile principalelor criptomonede au înregistrat creșteri astronomice. „Indiferent ce (monede virtuale, n.r.) ai fi cumpărat cu 10.000 de dolari la începutul lui 2017, până la sfârșitul anului ai fi făcut cel puțin jumătate de milion de dolari“, explică Drăgănuș, adăugând că peste 5.000 de persoane din România au făcut o astfel de investiție și au obținut câștiguri însemnate. Bitcoin, de exemplu, a înregistrat o creștere de 700% în 2017, fiind cotată la sfârșitul anului la peste 15.000 de dolari.
Fascinat de tranzacțiile cu monede digitale, Drăgănuș insistă, totuși, ca acestea să fie făcute cu moderație. „În decembrie 2016 am cumpărat NEM de 3.000 de dolari. E un proiect al băncilor din Japonia. Până în mai 2017 a crescut de 90 de ori“, dă el un exemplu, detaliind că ar fi putut să câștige 270.000 de dolari în mai puțin de o jumătate de an. Cu toate acestea, a preferat să scoată treptat din bani, după fiecare creștere înregistrată de monedele cumpărate. Adunând și trăgând linie după acest sistem, a bifat un câștig de câteva zeci de mii de dolari. Drăgănuș spune că achiziția de criptomonede este utilă și atunci când faci tranzacții sau transferuri de bani. Anul trecut, o agenție imobiliară, Cityland, a început să afișeze pe site-ul său prețul apartamentelor și în Bitcoin. Astfel, la sfârșitul anului trecut, prețul unui apartament pornea de la 4 Bitcoin, adică 55.000 de euro, echivalentul valorii monedei virtuale la acea dată.
Sergiu Drăgănuș spune că astfel de tranzacții nu sunt deloc riscante, pentru că platformele pe care au loc transferurile de bani sunt foarte bine securizate. „Bitcoinul este de fapt similar banilor cash cu GPS pe ei“, lămurește Drăgănuș, cu precizarea că orice achiziție sau transfer de bani rămân înregistrate pe platforma pe care a avut loc tranzacția.
OMUL CU DOMENIILE. Cariera antreprenorială a lui Sergiu Drăgănuș a început în 2006, pe când avea 25 de ani. Absolvent de liceu de informatică și apoi de ASE, a deschis alături de doi parteneri, unul din Elveția și altul din Luxemburg, o platformă care găzduia 47.500 de domenii de internet. Era prima sa afacere și avea să fie un eșec. „Inițial a fost interesant, dar după doi ani am concediat vreo 20 de oameni“, își amintește antreprenorul. Retrospectiv, pune eșecul atât pe inflația de companii care ofereau găzduirea domeniilor de internet, dar și pe seama investitorilor pe care i-a atras și nu și-au onorat promisiunile financiare. Până să devină expert în gestionarea banilor digitali, a mai investit într-un proiect păgubos. Este vorba despre proiectul Dao (o platformă de tranzacționare), de care aflase în 2016 în timpul unui eveniment la Viena. A riscat atunci 10.000 de dolari pe care i-a pierdut, pentru că, la doar o săptămână de la lansare, proiectul a fost spart.
Deloc descurajat de acest episod, Drăgănuș a descoperit o nouă oportunitate în IT. „Prin 2009 am demarat proiecte mai mici, canalul de tracțiuni fiind SEO“, explică antreprenorul. Și cum mediul online era în creștere, iar tehnologiile din ce în ce mai avansate, a ales să își consolideze businessul în marketing online.
În 2014, Drăgănuș a fondat BoostIT, un furnizor internațional de soluții și servicii IT&C, care maximizează potențialul unor afaceri în mediul online. Compania funcționează în prezent cu patru puncte de lucru, la București, Brașov, Constanța și Pitești, și are planificate două noi deschideri, la Cluj-Napoca și Iași. Cu ajutorul acestei platforme s-a dezvoltat și a început să atragă investitori și în zona de criptomonede, odată cu lansarea platformei CryptoCoin PRO.
În prezent are propriile proiecte de tranzacționare, iar pentru acest an își propune un rulaj virtual de peste 50 de milioane de dolari. Drăgănuș dezvăluie că, în urma unei conferințe în Dubai dedicată criptomonedelor, a primit într-un timp foarte scurt peste 40 de solicitări de investiții de la oameni de afaceri arabi, al căror interes pentru monedele digitale este în creștere. Și nu e doar cazul lor.
Bancă virtuală
Criptomondele sunt monede digitale, nebancare, folosite ca mijloc de plată. În momentul de față există aproape 1.600, cele mai populare fiind Bitcoin, Ethereum, Bitcoin Cash, Ripple, Litecoin sau Dogecoin.
- PORTOFEL DIGITAL. Portofelele pot fi împărțite în două categorii distincte – software și hardware. Portofelele software pot fi desktop, mobile sau online. Spre deosebire de portofelele tradiționale „de buzunar“, portofelele digitale nu stochează moneda. De fapt, monedele nu sunt stocate în niciun loc și nici nu există în nicio formă fizică. Tot ceea ce există sunt înregistrări ale tranzacțiilor stocate.
- SECURITATE. Portofelele sunt securizate în grade diferite. Nivelul de securitate depinde de tipul de portofel utilizat (desktop, mobil, online, hardware) și de furnizorul de servicii. În cazul unui server web, de exemplu, riscul este mai mare decât în comparație cu o soluție hard-ware, offline.
- AVANTAJE. Tranzacționarea criptomonedelor se face în sistem descentralizat, fără implicarea unei autorități centralizate, cum ar fi o bancă centrală. Datele personale despre utilizatori sunt ascunse, iar utilizatorii au în permanență controlul tranzacțiilor.
FOTO: Guliver / Getty Images