Benzina și motorina se scumpesc. Isărescu avertizează: Acest lucru va împinge inflația în sus

Florel Manu 08/08/2017 | 16:54 Ştiri
Benzina și motorina se scumpesc. Isărescu avertizează: Acest lucru va împinge inflația în sus

După ce la începutul anului Guvernul a renunțat la acciza de 7% la carburanți, acum Executivul propune revenirea la nivelul accizelor din 2016.

Potrivit unui proiect de act normativ, benzina ar urma să se scumpească cu 22%, iar motorina cu 14%. Asta însemnă o scumpire de circa 45 de bani pe litru de carburant. Ministerul Finanțelor spune că majorarea vine ca rezultat al scăderii încasărilor din accize pe primul semestru al acestui an cu toate că vânzările de carburanți au crescut.

„Din analiza comparativă a încasărilor din accize aferente semestrului I al anului 2017, faţă de semestrul I al anului 2016 a rezultat faptul că în primul semestru al anului 2017, încasările din accize aferente produselor energetice au scăzut cu 767.633.796 lei”, motivează Finanțele în proiectul de act normativ pentru modificarea codului fiscal lansat în dezbatere publică.

Tot în expunerea de motive pentru care vizează majorarea accize la carburanți, ministerul Finanțelor face și următoarea comparație: „Dacă România are cel mai mic preț din Uniunea Europeană al benzinei cu taxe, când vine vorba de prețul benzinei fără taxe România este pe locul 15 în Uniunea Europeană cu un cost al benzinei mult peste țări producătoare de petrol precum Marea Britanie și Olanda, dar și peste țări precum Austria, Polonia, Bulgaria. Situația este similară și în cazul prețului motorinei fără taxe, România se situează pe locul 17 în Uniunea Europeană ca preț, mult peste țările producătoare de petrol precum Uniunea Europeană și Olanda, dar și peste țări precum Austria, Italia, Polonia, Bulgaria”.

Scumpirea carburanților a stârnit și reacția guvernatorului Băncii Naționale, Mugur Isărescu. „Ne va afecta. Deci, va împinge inflația în sus. Deocamdată nu am introdus-o, că e discuție încă. V-am precizat de multe ori că introducem în datele de prognoză informațiile care au un grad ridicat de certitudine. Discuțiile le lăsăm la capitolul discuții, eventual domeniul riscurilor. Acolo ați văzut, la riscuri? Politica fiscală și politica salarială, riscuri să împingă inflația în sus”, clarifică șeful BNR.

Dacă taxele la carburanți cresc, prin același proiect de ordonanță, Guvernul propune eliminarea unor impozite pe venituri și proprietăți.

Printre acestea sunt:

*Eliminarea impozitului pe dividende pentru microîntreprinderi şi pentru dividendele date între persoanele juridice române.

*Va fi eliminat impozitul pe terenurile agricole lucrate, iar pentru terenurile agricole nelucrate timp de 2 ani consecutiv, consiliul local poate majora impozitul pe teren cu până la 100 lei/ha, începând cu al treilea an, în condiţiile stabilite prin hotărâre a consiliului local.

*Medicii nu vor mai plăti impozit pe venit de la 1 ianuarie 2018, indiferent daca veniturile sunt din salarii sau din activităţi independente.

 


FOTO: Mediafax

Cu o experiență de peste 20 de ani în presa românească, Florel Manu a debutat la Radio PRO FM, după care și-a continuat activitatea la mai multe trusturi media precum PRO TV, Antena1 și Antena3, Adevărul, The Money Channel. Acoperă domeniile retail, real estate și turism.