Băncile se reorientează spre AI. Cererile de digitalizare au crescut cu peste 50%

Elena Marinescu 03/04/2023 | 18:28 Ştiri
Băncile se reorientează spre AI. Cererile de digitalizare au crescut cu peste 50%

Cererile de digitalizare şi optimizare a proceselor din partea instituţiilor bancare au crescut cu peste 50%, de la începutul anului, potrivit unei analize a unei companii româneşti dezvoltatoare de software.

Compania estimează o dublare a afacerilor în 2023, de la 6 milioane de euro, cât a înregistrat la finalul anului trecut. Datele studiului relevă că, într-un mediu concurenţial şi în demersul de a atrage noi clienţi şi într-un context economic mai dificil, băncile sunt pregătite să investească pentru a confirma aşteptarea consumatorilor de a avea  acces, prin tehnologie, la servicii mai bune, mai simple, mai rapide, mai sigure.

Industria bancară se găseşte în faţa unor provocări privind optimizarea şi diversificarea activităţilor desfăşurate, iar băncile vor investi semnificativ pentru dezvoltarea infrastructurii, răspunzând nevoilor de creştere şi aşteptărilor clienţilor.

Potrivit ultimului raport al Comitetului Naţional pentru Supravegherea Macroprudenţială, băncile din România au bugetat, pentru anul 2021, aproximativ 1 miliard de lei pentru investiţii în digitalizare, aproape jumătate din cheltuielile cumulate pentru digitalizare din perioada 2017 – 2020.

Investiţiile în digitalizare au crescut cu 30%

În context, procesul de digitalizare în bănci este, în prezent, accelerat, investiţiile în digitalizare din partea băncilor şi companiilor fintech crescând, în 2022, cu aproximativ 30%.

User interface şi user experience se află în topul preocupărilor băncilor, majoritatea instituţiilor dorind să îmbunătăţească aplicaţiile (mobile şi desktop), pentru a le face mai atractive, mai intuitive şi mai uşor de folosit.

Securitatea este, de asemenea, un subiect aflat în atenţia băncilor, acestea căutând noi metode de identificare a vulnerabilităţilor şi de prevenţie şi limitare a atacurilor cibernetice, potrivit News.ro.

Acum se verifică tot mai atent traseul banilor şi provenienţa acestora, mai ales în contextul războiului din Ucraina. Iar băncile încearcă, cu succes, folosirea tehnologiei blockchain în realizarea plăţilor, din motive de privacy, siguranţă şi eficienţă.

Adiţional, băncile investesc în dezvoltarea de noi aplicaţii ce permit transferuri mai rapide de bani. De asemenea, băncile au început să îmbunătăţească şi partea de consultanţă şi acordarea de credite online cu ajutorul AI-ului.