Banca Transilvania este pe punctul să semneze achiziția Bancpost de la Eurobank

Emil Popescu 23/11/2017 | 16:39 Ştiri
Banca Transilvania este pe punctul să semneze achiziția Bancpost de la Eurobank

Banca Transilvania (BT) și Eurobank sunt aproape de finalizarea negocierilor privind Bancpost, tranzacţie care ameninţă supremaţia BCR pe piaţa bancară, potrivit unor surse apropiate discuţiilor.

La 10 noiembrie, BT anunţa pe bursă că negocierile cu grupul elen au intrat în linie dreaptă și că vor fi finalizate cel târziu la finele lunii noiembrie.

În ultimul deceniu, Banca Transilvania a înregistrat cea mai mare creştere a cotei de piaţă din sistemul bancar românesc, devansându-i în 2016 pe francezii de la BRD, reiese din calculele NewMoney pe baza datelor Băncii Naţionale a României (BNR). Preluarea Bancpost îi aduce pe clujeni şi mai aproape de liderul BCR, instituţie financiară care a înregistrat cea mai accentuată diminuare a cotei de piaţă în ultimii zece ani.

Cumulate, activele Băncii Trasilvania şi ale Bancpost din 2016 s-au ridicat la circa 14 miliarde de euro, fiind peste cele BCR, de peste 13,8 miliarde de euro. Schimbarea clasamentul va depinde însă de rezultatele din acest an ale celor trei bănci precum şi de metodologia de calcul şi consolidare a rezultatelor BT odată ce va prelua Bancpost.

Citiți aici cum au evoluat cotele de piață ale mărilor bănci în ultimii ani

Iniţial, tranzacţia era estimată pentru finalul lunii octombrie. Banca Transilvania va prelua toate operaţiunile locale ale Eurobank – Bancpost, divizia de leasing financiar ERB şi compania de credite de consum ERB Retail Services.

În 2014, Banca Transilvania a cumpărat Volksbank, într-una dintre cele mai mari tranzacţii de preluare de pe piaţa locală, și va continua achizițiile. Cea mai recentă țintă anunțată este un pachet de 39% din Victoriabank, a treia cea mai are bancă din Republica Moldova.

 

Emil are o experiență de peste 15 ani în presa economică, din care 13 la agenția Mediafax. Pentru NewMoney scrie pe domenii precum energie, industrie și auto.