Cine a câștigat și cine a pierdut în ultimul deceniu: evoluția cotelor de piață din sistemul bancar

Alexandra Pele 04/07/2017 | 13:11 Ştiri
Cine a câștigat și cine a pierdut în ultimul deceniu: evoluția cotelor de piață din sistemul bancar

BCR și-a menținut în 2016 poziția de lider al sistemului bancar din România, însă austriecii un pierdut în ultimul deceniu peste 10 puncte procentuale (pp) din cota de piață.

Dacă la privatizarea din 2006, BCR deținea 26,14% din activele întregului sistem, anul trecut procentul a scăzut la 15,26%, reiese din raportul anual publicat marți de Banca Națională a României (BNR).

BCR se clasează astfel pe primul loc în topul băncilor care au pierdut cea mai mare cotă de piață în ultimul deceniu, fiind urmată de BRD (-3,35pp) și Bancpost (-1,5pp), reiese din calculele NewMoney pe baza datelor BNR.

BRD a pierdut în 2016 poziția a doua în clasamentul băncilor după active, fiind devansată de Banca Transilvania. De altfel, BT a înregistrat în perioada analizată cea mai mare creștere a cotei de piață. Cu active de 51,7 miliarde de lei (11,5 miliarde de euro) în 2016, clujenii au ”ciupit” 8,5 puncte procentuale din piață în ultimul deceniu.

Pe locul doi în clasamentul băncilor care au câștigat cea mai mare cotă de piață în ultimii zece ani se află italienii de la UniCredit, cu 6,65 puncte procentuale. Banca de stat CEC se poziționează pe locul trei (+3pp), la mică distanță în spate aflându-se olandezii de la ING (+2,9pp). O evoluție bună au consemnat și turcii de la Garanti Bank care au reușit să ajungă la o cotă de piață de 2,28% anul trecut, față de 0,31% în urmă cu un deceniu.

Cu excepția Piraeus (+0,55pp), toate băncile grecești au consemnat o scădere a cotei de piață în ultimul deceniu: Alpha Bank (-0,4pp), Banca Românească (-0,44pp) și Bancpost (-1,5pp). Băncile grecești, cu excepția Alpha Bank sunt scoase la vânzare de câțiva ani.

Topul băncilor cu cea mai mare cotă de piață în 2016 și evoluția acesteia în ultimul deceniu

Sursă: BNR, calcule NewMoney

Dintre cele 37 de bănci care au raportat rezultatele financiare în 2016, 18 au avut o cotă de piață de sub 1%, 8 între unu și doi și doar zece peste două procente. Cele mai mari trei bănci (BCR, BT și BRD) dețineau împreună peste 40% din activele sistemului bancar.

Cu o experiență de peste șapte ani în presă, Alexandra Pele acoperă domeniile finanțe, bănci și asigurări. Anterior, a lucrat la departamentul economic al ziarului Gândul și la cursdeguvernare.ro.